Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Adolescenta

Clubul olimpicilor ieseni - performanta cu viteza luminii

Data de 22 noiembrie va marca un moment important pentru Iasi deschiderea primului club dedicat olimpicilor. Initiativa apartine Fundatiei Comunitare Iasi ai am discutat pe larg despre acest subiect cu directorul structurii, Ciprian Paius.

-- Sunteti directorul Fundatiei Comunitare Iasi. Cu ce se ocupa, mai exact, structura pe care o coordonati?

-- Fundatia Comunitara Iasi a aparut din dorinta de a crea o punte intre donatori, persoane fizice si juridice din Iasi si membrii comunitatii. Ne dorim ca fiecare dintre ieseni sa se implice la un moment dat in rezolvarea unor aspecte din viata urbei, aspecte care acum ne deranjeaza si care se pot solutiona fie investind resurse materiale ori luand initiativa si facand voluntariat. Pentru a ajunge acolo insa e nevoie sa reinviem acel spirit comunitar, sa readucem la viata comunitati si putem vorbi aici de comunitati diverse precum cartiere, grupuri profesionale sau persoane cu pasiuni ori interese comune.

Fundatia actioneaza ca si catalizator pentru constituirea acestor grupuri si atrage resurse din sectorul privat local pentru a incuraja initiativele comunitare. Lucram cu donatorii pentru a identifica domeniile in care acestia isi doresc sa investeasca -- mediu, spatiul public, educatie etc-- si cu ONG-uri sau grupuri de initiativa care isi doresc sa miste lucrurile in aceste domenii.

Oferim astfel posibilitatea donatorilor sa investeasca cu impact in ariile considerate de ei prioritare, asigurandu-le printr-un proces de selectie a proiectelor venite din partea sectorului neguvernamental, cele mai bune solutii pentru adresarea problemelor sectoriale.

In mai putine cuvinte, mobilizam resurse din comunitate, pentru a acoperi nevoi din comunitate. Asta facem de fapt. Asta fac Fundatiile Comunitare in lumea intreaga de aproximativ 100 de ani.

-- Ce isi propune FCI pentru Iasi? Ce planuri aveti?

-- Pentru urmatorii 10 ani ne dorima sa investim in 7 domenii pe care le-am identificat ca si prioritare pentru o mai buna dezvoltare a Iasului. Acestea ar fi sprijinirea initativelor de implicare civica pentru rezolvarea problemelor de interes ale comunitatii; revitalizarea urbana si punerea in valoare a spatiului public; incurajarea si sustinerea sportului de masa, sprijinirea initiativelor care promoveaza un stil de viata sanatos pentru membrii comunitatii; incurajarea unei atitudini responsabile fata de mediul inconjurator si valorificarea patrimoniului local de mediu; incurajarea proiectelor culturale si a manifestarilor artistice care sa promoveze si sa pozitioneze Iasul si regiunea Moldovei la nivel national si international; incurajarea performantei scolare si extrascolare a tinerilor; sprijinirea initiativelor de antreprenoriat social si a celor in domeniul IT
Am inceput cu programe si fonduri pentru revitalizare urbana (in colaborare cu E.on IT), incurajarea actului de a dona si a unui stil de viata sanatos (Swimathon - www.swimathon.fundatiacomunitaraiasi.ro) si educatie: Fondul de burse (www.fonduri.fundatiacomunitaraiasi.ro), YouthBank (www.iasi.youthbank.ro) si cea mai recenta initiativa a noastra, IQ Iasi (www.iqiasi.ro).

-- Lansarea IQ Iasi este un eveniment important pentru comunitate. De unde a venit ideea?

-- Ideea a venit dinspre comunitate si asta a fost motivul pentru care am decis sa dezvoltam la Iasi primul club al olimpicilor din Romania. In vara, la Seara naiva a olimpicilor ieseni, cativa dintre ei au fost premiati la initiativa sectorului privat si amintesc aici Fructe Naive, Rofilco, Icar Tours, Cafeneaua Veche, carora li s-au alaturat Arcadia, Seat, Carturesti si Club Moving.
Intalnindu-ne apoi in repetate randuri cu olimpicii am inteles ca desi sistemul de educatie investeste in ei, comunitatea nu le ofera indeajuns de multe oportunitati pentru ca ei sa ramana in tara sau sa se intoarca, in masura in care isi fac studiile superioare in strainatate.

Asa a aparut ideea Clubului IQ (Iasi). Din dorinta de a crea o comunitate a olimpicilor ieseni si a veni in sprijinul lor atat cu resurse informationale suplimentare dar si cu o componenta importanta de relationare cu mediul business si institutional local. Vrem ca impreuna cu mediul universitar sa le putem oferi acces la biblioteci, laboratoare sau cursuri universitare si impreuna cu mediul business sa le propunem un program de mentorat si internshipuri. Asta pentru a le multumi pentru ca ne reprezinta cu mandrie la nivel national si international dar si pentru a o feri o provocare celorlalti liceeni pentru a imbunatati rezultatele scolare si a intra astfel in club.

-- Cati olimpici aveti sub "obladuire"?

-- In Iasi sunt la acest moment aproximativ 350 de olimpici premiati la nivel national si international. Dintre ei, aproximativ 200 la materii de cultura generala si 150 la concursuri vocationale si sportive. Ne propunem sa incepem programul pentru cei 200 si functie de srprijinul primit din comunitate sa largim atat aria de beneficiari, cat si segmentul de varsta, continuand a ii pastra in program si dupa ce merg la facultate.

-- Concret, ce le va oferi IQ Club?

-- Clubul IQ le va oferi o biblioteca fizica si una virtuala, prin care acestia sa aiba acces la cele mai noi carti, fie ca vorbim de beletristica sau de publicatii de specialitate. Mai apoi, le va oferi un spatiu de creatie si educatie nonformala, unde impreuna cu traineri, formatori si coach profesionisti ii vom pregati mai bine pentru provocarea concursurilor la car participa ori pentru a isi desprinde abilitati pe care sistemul educational de masa nu insista. Si in cele din urma, Clubul IQ (Iasi) le va oferi si un cadrul de socializare, in care sa interactioneze cu tineri de acceasi varsta si cu aceleasi preocupari, sa poata avea acces gratuit la film, teatru muzeu ori sali de fitenss.

-- Cine este Ciprian Mihai Paius? Ce ati trece intr-un CV dedicat iesenilor?

-- Sunt un ONG-ist convins. Am intrat in contact cu societatea civila inca din 2000 ca si membru al unei asociatii studentesti si mi-am dat seama ca aici ma simt cel mai util. Am coordonat mai apoi Centrul de Resurse pentru Organizatii Neguvernamentale din cadrul Fundatiei Bethany, unde am capatat o si mai buna cunoastere a sectorului ONG local si a problemelor Iasului. Ultimii cinci ani i-am petrecut intr-o organizatie de drepturile omului si iata ca a acum venit timpul sa ma dedic cu totul construirii de comunitati.

Ce mi-as dori de la Iasi? Coeziune, initiativa si responsabilitate sociala. Imi doresc sa ne solidarizam mai des si sa incepem a gusta din energia pe care o ofera apartenenta la o comunitate, sa luam initiativa mai des si sa acceptam din ce in ce mai rar ca lucurile pot merge si asa, si in cele din urma, daca noua ne este bine, sa stimulam bunastarea si in jurul nostru.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi