Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Adolescenta

Imprieteneste-te cu pustiul tau!

UNICEF si HOLT Romania au organizat la Iasi un focus grup pentru adolescenti, la care au participat elevi cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani. La propunerea moderatorului intalnirii au discutat pe subiecte legate de problemele pe care tinerii le intampina in relatia cu parintii. Scopul focus grupurilor este acela identificarea problemelor asociate perioadei adolescentei si gasirea de modalitati de rezolvare a acestora prin imbunatatirea comunicarii dintre adolescenti si parinti. Propunerile pe care tinerii le fac vor fi folosite pentru conceprea unui manual de educatie parentala destinat parintilor cu adolescenti. Dezideratul principal este ca adolescentii, impreuna cu parintii lor, sa priveasca din acelasi unghi riscurile asociate adolecentei si sa incerce sa le dimiuneze formand o echipa. Despre acest lucru am stat de vorba cu dna Luminita Costache, specialist Politici Sociale in cadrul UNICEF Romania.

-- Referitor la focus grupurile de la Iasi, din ce proiect au facut parte?

-- Cele doua focus grupuri organizate la Iasi in contextul Zilei Internationale a Tinerilor fac parte din initiativa UNICEF si Holt Romania de a dezvolta prima curricula de educatie parentala din Romania dedicata parintilor cu adolescenti. Este pentru prima oara cand adolescentii au un cuvant de spus: prin intermediul focus grupurilor, ei au avut ocazia sa-si exprime parerile legate de cum ar trebui sa fie comunicarea si relatia lor cu parintii, care sunt subiectele pe care ar dori sa le poate aborda cu acestia.

-- Ce ati urmarit?

-- Ne-am dorit sa avem ambele perspective - si ale adolescentilor si ale parintilor - astfel incat sa le putem oferi acestora din urma informatii relevante care sa ii ajute sa inteleaga mediul in care copiii lor adolescenti cresc, provocarile la care ei trebuie sa raspunda si sa gaseasca noi modalitati de a comunica si de a-i sprijini astfel incat tinerii sa devina adulti independenti si sa se bucure de reusite.

Aceasta curricula de educatie parentala pentru parinti cu adolescenti vine sa completeze seria de curricule de educatie parentala dezvoltate in ultimii ani de UNICEF Romania in parteneriat cu Holt Romania (pentru parinti cu copii intre 0-3 ani, parintii cu copii in ciclul primar si parintii cu copii in ciclul gimnazial).

-- Ce impresie v-au lasat parintii? Dar adolescentii?

Parintii doresc sa fie implicati in viata adolescentilor si fac eforturi astfel incat sa aiba o buna comunicare cu acestia. Mamele sunt cele care comunica si interactioneaza mai mult cu adolescentii.

Am fost foarte placut surprinsi de discutiile cu adolescentii. Au dat dovada de multa maturitate si deschidere, si s-au  implicat in acest demers pentru a ajuta si alti adolescenti  sa aiba o mai buna comunicare cu parintii lor.

-- As vrea sa-mi vorbesti un pic despre programele de parenting pe care le
deruleaza UNICEF. Cum sunt primite de parinti, copii, autoritati?

-- UNICEF acorda o atentie deosebita programelor de parenting. De aceea, in ultimii ani, a dezvoltat o serie de curricule de educatie parentala: pentru parinti cu copii cu varsta intre 0-3 ani, parinti cu copii de ciclul primar si pentru parinti cu copii de ciclu gimnazial. Anul acesta, UNICEF in parteneriat cu Holt Romania dezvolta prima curricula de educatie parentala din Romania pentru parintii cu copii adolescenti. O noutate importanta este faptul ca adolescentii sunt implicati in acest proces: prin intermediul focus grupurilor la care au participat, ei au avut ocazia sa spuna care sunt problemele care ii preocupa, ce subiecte ar dori sa discute cu parintii lor si cum ar putea sa aiba o comunicare mai buna cu parintii lor.  

Cursurile de parenting fac parte si din campania de prevenire a absenteismului si abandonului scolar „Hai la scoala!” derulata de UNICEF in anul scolar 2011-2012 in 141 de comunitati din intreaga tara. Incepand cu aceasta toamna, alte 100 de comunitati vor fi incluse in campania care intervine pe trei directii principale: la nivelul scolii, al familiei si al comunitatii. 

-- De cat timp organizati astfel de cursur?

-- Nu. UNICEF sprijina de peste 10 ani cursurile de educatie parentala derulate in cadrul Programului National de Educatie Parentala in Invatamantul Prescolar, program dezvoltat prin intermediul Fundatiei „Copiii Nostri” si preluat si extins de catre Ministerul Educatiei.

Cum sa fii parinte si, mai ales, cum sa fii un parinte bun se invata si se exerseaza. Nu este un comportament innascut sau mostenit mai ales ca un parinte trebuie sa raspunda provocarilor unui mediu in continua schimbare. De aceea, consideram ca este important sa le oferim parintilor informatii relevante care sa ii ajute sa inteleaga nevoile pe care le au copiii la diferite varste si sa ii sprijinim sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca abilitatile parentale pentru a le oferi copiilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a se putea dezvolta armonios. De asemenea, in cadrul cursurilor de educatie parentala, se pune accentul si pe dezvoltarea personala a parintelui, precum si pe folosirea de modalitati alternative de abordare a situatiilor dificile intalnite cu copiii.

-- Ce beneficii aduce educatia parentala?

-- In primul rand, o imbunatatire a cunostintelor parintilor in ceea ce priveste dezvoltarea copilului, nevoile copiilor in functie de fiecare varsta si cum pot fi acestea satisfacute astfel incat sa sustina sanatatea fizica si psihica a copilului. Apoi, o informare a parintilor in ceea ce priveste drepturile copilului si modul in care acestea trebuie respectate si indeplinite. Se observa si o imbunatatire a abilitatilor parintilor de a comunica cu copiii si de a-si ajusta asteptarile fata de acestia in mod realist, o imbunatatire a atitudinilor suportive ale parintilor fata de copii, a capacitatii lor de a sprijini autonomia copiilor prin disciplinarea lor pozitiva. Astfel, educatia parentala poate contribui la reducerea unor fenomene precum: abuzul asupra copilului, reducerea abandonului scolar, problemele sociale ale adolescentilor, violenta tinerilor. Totodata, ajuta parintii la nivelul constructiei identitatii parentale, la gestionarea si la reducerea stresului parental.   

-- Cum sunt primite cursurile? 

-- Cursurile de educatie parentala sunt bine primite de parinti. Chiar daca poate la inceput sunt sceptici, odata ce au participat la primul curs, parintii continua sa vina. Mai mult, isi aduc partenerii sau alti membrii ai familiei si recomanda cursurile prietenilor si parintilor.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi