Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Ambient

Ce trebuie sa stim atuncin cind ne construim o casa? - ing. Ana-Maria Ruscanu, administratorul SC Ana-Land SRL Vatra Dornei

"Ai carte ai parte" e o vorba din batrâni care pune bazele cadastrului. Mai pe larg as spune "Ai carte funciara, ai parte la un drept de proprietate". Asta e primul pas ce trebuie facut atunci când pornesti la un drum de mii de kilometri. Directiva INSPIRE de instituire a unei infrastructuri pentru informatii spatiale in Comunitatea Europeana asumata si de Romania obliga statul român sa se implice în realizarea cadastrului general in scopul introduceri in cartea funciara a tuturor proprietatilor imobiliare. Data inceperii efective este stabilita in luna septembrie 2010 pentru 19 unitati administrativ-teritoriale. Desi au existat pâna in prezent programe pilot in câteva zone din tara, volumul urias de munca, lipsa actelor de proprietate si numeroase alte probleme punctuale duc la tergiversari ce se pot intinde de-a lungul mai multor ani.

Pentru cei care nu se grabesc, realizarea cadastrului gratuit e o veste buna. Din pacate pentru multi e o bucurie ce poate veni un pic prea târziu. Rolul cartii funciare este acela de opozabilitate fata de terti si protejarea titularilor drepturilor înscrise. De aceea numai dupa înscrierea imobilelor se pot face acte de dispozitie asupra acestora (vânzare, ipotecare, inscrierea unor constructii, a unor privilegii etc.)

Pentru a exemplifica una din situatiile in care trebuie sa va adresati unui birou de cadastru presupunem ca doriti sa va construiti o casa.

De unde incepem?

Inainte de a porni toate demersurile e bine de stiut cam care ar fi pasii ce trebuie facuti. Nu e suficient "sa-ti placa locul", e un criteriu important dar pentru a lua o hotarâre pe care sa nu o regreti e bine sa te informezi.

În primul rând vezi cum stai cu partea juridica, cine este proprietarul terenului? Aici te poate ajuta notarul,un jurist, avocat etc. dar de cele mai multe ori se ajunge la o persoana autorizata ANCPI. Lista cu experti cadastrali poate fi gasita la birourile de cadastru sau pe www.ancpi.ro . De mentionat ca acestia nu sunt angajatii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, ei desfasoara o activitate independenta si au onorarii ce pot fi negociate cu beneficiarii.

Dreptul de proprietate este certificat de un extras de carte funciara eliberat de catre OCPI (Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara). Acesta poate fi eliberat in baza unei cereri oricui cu conditia sa se stie numarul de carte funciara. In paralel se poate solicita un certificat de urbanism. Acesta este un act public emis de autoritatile administrative publice locale, prin care se fac cunoscute solicitantului elementele care caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil, stabilite prin evidentele existente si documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului - spre exemplu: caracteristicile zonei în care se gaseste amplasamentul, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie îndeplinite (înaltimea maxima a cladirii, procentul de teren ce poate fi ocupat de cladire, retragerile fata de limita proprietatii etc.), precum si lista avizelor si acordurilor necesare în vederea autorizarii executarii lucrarilor de constructie. Termenul de emitere a certificatului de urbanism este de 30 de zile de la data înregistrarii cererii, mentionându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia. Solicitantul poate fi orice persoana fizica sau juridica interesata sa cunoasca informatii cu privire la imobil. Pentru emiterea certificatului de urbanism nu este necesar ca solicitantul sa detina un titlul asupra imobilului, actul fiind cu caracter de informare. Acesta se va adresa autoritatilor cu o cerere prin care solicita emiterea C.U. cu precizarea scopului solicitarii. Certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii.

Daca cerintele din certificatul de urbanism pot fi îndeplinite (aici se impune consultarea unui inginer proiectant) dar terenul nu este intabulat etapele înscrierii în Cartea Funciara ar fi ar fi: alegerea expertului cadastral, depunerea dosarului unic, solutionarea acestuia de catre angajatii OCPI (receptia si înscrierea in cartea funciara) si eliberarea documentelor (încheierea de carte funciara, extrasul de carte funciara, planul cadastral). Documentele necesare sunt: cererea de inscriere, documentatia cadastrala, actul de proprietate(contract de vânzare-cumparare,titlu de proprietate, hotarâre judecatoreasca etc), certificatul fiscal si dovada achitarii tarifului (120 lei in regim normal sau 600 lei in regim de urgenta). Termenul de solutionare este de maxim 21 zile lucratoare in regim normal si maxim 7 în regim de urgenta. De luat în calcul ca în situatia în care acest acte de proprietate nu exista se poate ajunge la dobândirea dreptului de proprietate prin instantele judecatoresti de aceea orice discutie referitoare la onorarii si termene de executie se face doar cu actele în fata.

In continuare (deja la aceasta etapa trebuie sa aveti extrasul de carte funciara) proiectantul va va solicita un plan (P.A.C) pe care va reprezenta constructia propusa si-i va folosi ca baza in vederea elaborarii proiectului si obtinerii autorizatiei de constructie. Aici trebuie sa apelati iarasi la serviciile unei persoane autorizate ANCPI. Ea va întocmi un plan mai complex celui depus pentru intabulare ce cuprinde pe lânga limitele imobilului si alte detalii cum ar fi reprezentarea terenului prin curbe de nivel, utilitatile, reteaua electrica, de apa si canalizare , arborii etc.

A treia etapa în care veti avea nevoie de expertul topo va fi cea de executie, respectiv materializarea în teren a proiectului. El va va picheta colturile cladirii, axele principaleale precum si cota zero a cladirii (cota pardoselii). In general firmele constructoare au proprii specialisti, e bine totusi de facut o verificare cel putin in momentul trasarii fundatiilor.

Casa e gata, rasuflati usurati ... dar o sa aveti nevoie din nou de persoana autorizata pentru a înscrie constructia. Inscrierea se face in baza unei cereri, a extrasului de carte funciara, a autorizatiei de constructie, a procesului verbal de receptie a lucrarilor, a documentatiei unice, a certificatului fiscal si a dovezii de achitare a taxei. Taxa in regim normal e de 60 lei+0,05% din valoarea de impozitare a constructiei iar termenul de avizare de maxim 21 de zile. De notat ca ultimele reglementari legislative permit inscrierea constructilor si pe stadii de executie.

Expertul topo

Acesta e doar un exemplu de serviciile pentru care se apeleaza la expertul topo. Domeniul de interoperabilitate e cât se poate de vast. Am inghitit praful santierelor in lucrari de drumuri si poduri, am vazut terenuri parasite pe care au crescut sub ochii mei fabrici ce sfideaza cerul, am respirat aerul curat al padurilor ce fac obiectul retrocedarilor si am traversat ape a caror albii urmau a fi regularizate, am studiat arhive de peste o suta de ani cu cadastrul vechi austro-ungar si apoi m-am asezat la calculator pentru a aduce istoria in prezent. A trebuit sa cobor la nivelul omului simplu, mi-am vazut în el bunicii si m-am bucurat, am întâlnit intelectuali care le stiau pe toate dar nu întelegeau nimic si trebuia sa le tot explici. Asa invatat din toate câte un pic. Mereu imprevizibilul cu un pas inainte, când crezi ca le stii pe toate atunci descoperi ce mult mai este de mers inainte.

Unde începe si unde se termina cadastrul,topografia,geodezia?

Toate se leaga de pamânt, fiind o stiinta a masurarii lui.De la placutele de ceramica gasite in Mesopotamia cu harti vechi de peste 4000 de ani, acum lucram cu tehnologii satelitare si cele mai performante solutii IT, mâine cine poate sti unde ajungem. Si totusi importanta e clipa, bucuria omului caruia i-ai rezolvat o problema, a echipei impreuna cu care spargi o sticla de capatul podului sau a oricarei alte construtii ce tocmai s-a finalizat si pentru ea uiti de noptile pierdute de stresul si problemele pe care a trebuit sa le depasesti, de momentele în care mi-as fi dorit oricare alta meserie... si ramâne singura bucuria.

ing. Ana-Maria Ruscanu

SC ANA-LAND SRL, tel: 0230.370232mobile: 07636880682 Vatra Dornei, Suceava

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi