Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

"Imi place provocarea de a captura esenta unui om, de a ii expune frumusetea, de a ii gasi identitatea" - dialog cu artistul fotograf Andreea Retinschi --- www.delirium.ro

"Cand fotografia a aparut la inceput secolului al 19-lea, era automat acceptata ca un fact necontestabil. De-a lungul timpului si-a pierdut din credibilitatea initiala datorita dezvaluirii tehnicilor de editare atat din camera obscura, cat si ulterior a celor din era digitala. Insa, cu sau fara manipulare, o fotografie este capabila sa minta la fel de mult ca un text. Un fotograf este capabil ca doar din aparat sa cuprinda un adevar ori sa il creeze. Ceea ce nu incluzi in cadrul tau este o minciuna alba, nu minti, dar ascuzi."

-- Am ales pentru acest interviu subiectul fotografiei, dar nu putem porni la drum fara ointrebare-cliseu: Cine sunteti, Andreea Retinschi?

-- Fotograf. Colectionara de pisici. Imi plac rodiile, sushi si berea.

-- De ce si cum ati ales fotografie?

-- In clasa a 11-a, mi-am ales un curs de fotografie analog. Pana atunci fotografia era doar un hobby, intentionam sa dau la psihologie si fotografiam mai mult pisicute, catelusi si copacei. Mi-a placut mult cursul de fotografie si am reluat un curs de fotografie analog si in clasa a 12-a. M-am indragostit de fotografie intr-o dupa-amiaza tarzie. Lucram singura in camera obscura si uitandu-ma cum se formeaza o imagine pe hartia scufundata in substanta revelatoare, am realizat ca este copilul meu. Totul, de la alesul filmului, fotografiere, developarea filmului si apoi a printului era facut de mine. Probabil pare cliche, dar m-am hotarat sa urmez fotografia ca viitor cand o colega de curs m-a intrebat ce as vrea sa lucrez daca nu as avea nevoie de bani.

-- Ati facut studii in strainatate. Cum a inceput experienta peste hotare? De ce ati ales sa va reintoarceti la Bucuresti?

-- Nu am plecat in Toronto pentru a urma studii, ci pentru ca mama mea a emigrat, iar eu eram sub tutela ei. Am stiut mereu ca vreau sa ma intorc inapoi, dar am decis sa urmez facultatea acolo deoarece la momentul respectiv in Romania nu aveam la cunostinta existenta de studii superioare cu diploma in domeniul fotografiei. Acum locuiesc cu bunica mea, 8 pisici si un caine si suntem fericiti impreuna.

-- Cum se face o fotografie? Este clar ca nu putem aseza aparatul fotografic la ochi si gata! Se poate trai ca freelancer in fotografie?

-- Cred ca trebuie ori sa stii ce vrei si sa il construiesti ori sa simti ceea ce se intampla, sa anticipezi si sa nu ratezi momentul. Se poate trai ca freelancer in fotografie? Asa sper.

-- Pe ce v-ati specializat? Ce va place cel mai mult la natura, la oameni?

-- M-am specializat pe portretistica. Imi place provocarea de a captura esenta unui om, de a ii expune frumusetea, de a ii gasi identitatea: cine este, cine vrea sa fie. Natura am fotografiat-o mereu din dorinta de a captura un loc pe care l-am vazut, de a pastra o amintire. Uneori ma intreb cat de mult fotografiez pentru ca imi place si cat de mult pentru ca am nevoie, fotografia devenind o obsesie. De multe ori simt ca nu ma pot bucura de un loc, de un moment daca nu il imortalizez. Mi-a luat mult timp si disciplina sa ma conving ca pot pleca de acasa fara sa imi iau aparatul de fiecare data.

-- Exista cadru perfect? Dar model perfect?

-- Da si da, tinand seama ca perfectiunea este un termen relativ care tine de o interpretare personala. Ceea ce ne place, ceea ce ne atrage la o fotografie este de multe ori subconstient, la fel cum uneori ne place sau ne displace un nume pentru ca il asociem cu prima persoana pe care am cunoscut-o cu acel nume.

-- Delirium? De unde vine? Deviant art? De ce?

-- Delirium vine dintr-o noapte tarzie, incercand sa finalizez site-ul personal, dinaintea unei expozitii organizate pentru castigatorii concursului "Fotograf de moda" din cadrul emisiunii "Levintza prezinta". Ideea de "delir" e legata de o conotatie a acestuia ca o stare de exaltare, in acest caz fata de fotografii, de o multitudine de imagini si dispozitii care creaza o stare de reverie. Deviantart mi l-a recomandat un prieten acum 5 ani. Cred ca m-a ajutat foarte mult in metamorfoza mea ca fotograf, mi-a format gusturile, a fost o sursa incredibila de inspiratie si am cunoscut multi oameni deosebiti.

-- Ce rol ocupa fotografia in comunicare? Eu, ca jurnalist, spun ca fotografia este textul care se citeste cel mai bine. Dvs ce parere aveti?

-- Fotografia este o modalitate de comunicare foarte puternica intr-o era in care suntem permanent bombardati de un exces de informatii, iar timpul este o posesie rara. Ea are un avantaj prin rapiditatea si aparenta simplitate cu care ii este accesat mesajul. O imagine puternica are puterea de a opri o persoana din activitatea mondena, a o face sa vrea sa stie mai mult, sa inteleaga si in unele cazuri sa vrea sa faca o schimbare. In acest sens, fotografia este o unealta eficace a globalizarii, in special pentru ca poate fi inteleasa intr-o limba universala. Evenimente tragice care se intampla in zone retrase ale lumii pot deveni disponibile in restul lumii iar asta poate stimula ajutorul extern.

-- Putem vorbi despre veridicitatea fotografiei?

-- Cand fotografia a aparut la inceput secolului al 19-lea, era automat acceptata ca un fact necontestabil. De-a lungul timpului si-a pierdut din credibilitatea initiala datorita dezvaluirii tehnicilor de editare atat din camera obscura, cat si ulterior a celor din era digitala. Insa, cu sau fara manipulare, o fotografie este capabila sa minta la fel de mult ca un text. Un fotograf este capabil ca doar din aparat sa cuprinda un adevar ori sa il creeze. Susan Sontag a spus: "Este īntotdeauna vorba de imaginea pe care cineva a ales-o, pentru ca a fotografia este a incadra si incadra este de a exclude". Ceea ce nu incluzi in cadrul tau este o minciuna alba, nu minti, dar ascuzi.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi