Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Arte

Cladirea Ateneului din Iasi, iluminata in culorile Tricolorului

La doar patru ani distanta din momentul in care a preluat managementul Ateneului National din Iasi, Andrei Apreotesei a venit in fata publicului cu un bilant mai mult decat generos. Sala "Radu Beligan", plina de spectatori in zilele in care sanatatea nu ne era amenintata, s-a umplut de cifre de aceasta data, care au dovedit priceperea echipei de la carma institutiei de cultura din dealul Tatarasilor. Intalnirea, derulata in mediul virtual, a fost dedicata si implinirii a 100 de ani de la infiintarea Ateneului, o structura emblematica pentru Iasi.

„Era mai usor sa faci cultura acum o suta de ani”, spunea Andrei Apreotesei intr-un interviu derulat anul trecut, in preajma inaugurarii Salii Unirii, de la fostul Cinema Victoria, iar daca privim atent la ceea ce se intampla acum in segmentul cultural ii dam dreptate. Oferta bogata de evenimente, chiar restrictionata acum din cauza pandemiei de coronavirus, segmenteaza mult publicul si este greu sa mai aduni mase mari de oameni la un eveniment, dar nu imposibil.

Protectorat prin Casa Regala

In cei patru ani de la preluarea mandatului, echipa condusa de Andrei Apreotesei a reusit sa sporeasca veniturile proprii de la 206.000 lei, la 1.416.000 lei, sumele fiind exclusiv din spectacole, evenimente si cursuri artistice, sa aiba in jur de 64 de premiere proprii sau in colaborare, sa organizeze 10 festivaluri, 30 de lansari de carte, 62 de expozitii de arta, 850 de proiectii de film, 2.650 de evenimente educational-culturale si sa adune 152.000 de platitori de bilete. Ca si venituri, Ateneul se afla pe top 10 in tara, alaturi de instituii importante din Cluj, Bucuresti, Timisoara. In plus, Corul „Marii Uniri”, condus de tenorul Andrei Fermesanu, de la Opera Nationala Romana Iasi, a sustinut 30 de concerte in tara si peste hotare, iar trupa de actori a atenului a realizat cel mai lung turneu in tara, „Unire prin Cultura”, care a avut si o extensie in Romania Istorica, in Republica Moldova si la Cernauti. „Am urmarit o dezvoltare pe trei directii – istorica, artistica si administrativa. De departe, cea mai importanta a fost dimensiunea istorica astfel ca am reusit ca, dupa 70 de ani, Ateneul sa reintre sub Inaltul Patronaj al Casei Regale din Romania, adica sa-si ocupe locul binemeritat, a spus Andrei Apreotesei.

Cat priveste dimensiunea artistica, institutia din dealul Tatarasilor a reusit sa aiba propria trupa de actori, sa organizeze primul festival al operelor independente din tara, un festival al teatrelor independente, alaturi de alte doua, foarte bine primite de catre public – „Scart Umor” si Festivalul Strazii Lapusneanu.

Inca de la inceput s-a bucurat de sustinerea Casei Regale, a Academiei Romane si a multor foruri importante, dovada fiind si numarul mare al invitatilor de marca pe care i-a avut. Pentru cei care inca nu stiu, printre proiectele importante ale Ateneului se mai numara si Galeria Veche, Partia de Cultura, Salonul Marilor Romani, Galeria Regala de Arta, inclusiv Capela Artistilor, fiind una dintre putinele institutii de cultura care are un astfel de lacas. Reinfiintarea cinematografului este o alta realizare care, dupa cum a spus Andrei Apreotesei, „respecta actul constitutiv al Ateneului Popular, unde erau trecute cinema si teatru”. Nu putem aminti de alte doua proiecte ambitioase, Memorialul Regal si Muzeul Ateneului, fara a uita sa precizam ca trupa de actori a castigat si premii la festivaluri importante. Cat despre viitor, idei sunt, putere de munca si talent la fel, sprijin din partea administratiei exista, iar iesenii vor avea de unde alege din oferta generoasa.
Mai trebuie spus ca din seara de 1 aprilie 2020, ora 20.00, clădirea Ateneului Național din Iași va fi luminată în culorile tricolorului României, în semn de solidaritate, cinste și onoare față de personalul medical, dar și al ministerelor de interne și apărării, care luptă în prima linie împotriva noului Corona Virus (Covid 19). 

Povestea Ateneului

Si daca tot a fost un moment in care s-a tras linia si s-a adunat, se cuvine a aminti si cate ceva din povestea Ateneului, care a plecat de la o idee pornita imediat dupa anii grei ai Primului Razboi Mondial, cand in primavara anului 1918 Nicolae Iorga a infiintat la Iasi, in cartierul Tatarasi, Casa de Cetire. Practic era o biblioteca unde era si o sala de manifestari, de lectura, in care multi carturari, printre care si el, veneau sa sustina prelegeri. In 1919 a inceput din ce in ce mai mult sa se contureze o idee a unei institutii cumva similare Ateneului de la Bucuresti, care sa se ocupe de propaganda culturala. Tara era ravasita de razboi, iar Capitala Moldovei fusese lasata in urma de catre mai-marii tarii, care aveau acum un teritoriu dublu si un popor de doua ori mai mare, si in 1919 s-a infiintat Societatea Ateneului Popular din Tatarasi. Foarte repede, la aproximativ un an, pe 25 aprilie 1920, a luat fiinta Ateneul Popular din Tatarasi, asa cum era scris pe certificatul sau de nastere aflat in original la Arhivele Nationale, o cladire frumoasa construita in stil romanesc. Printre cei care au contribuit la aceasta idee au fost Constantin Ifrim, cel care va ajunge peste 20 de ani primar al Iasului, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga si multi carturari ai vremii. Ateneul este prima institutie de cultura din Regatul Romaniei Mari si tot aici s-a deschis primul cinematograf de dupa Unirea de la Alba Iulia.

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi