Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Arte

Lansare de carte – « Un dac la Roma »
Libraria “Floarea Vietii” Iasi, 11 decembrie, ora 18

Un roman istoric si de aventuri, o poveste despre iubire, onoare si curaj pe fundalul confruntarii dintre Decebal si Traian, care sunt si ei personaje principale. La momentul aparitiei primei editii, « Un dac la Roma » s-a bucurat de un enorm succes si a fost considerata cea mai buna realizare in proza a autorului. Au citit-o tinerii, captivati de eroi si de aventuri. Au citit-o adultii, interesati de fresca atat de bine documentata a vietii din Dacia si din Imperiul Roman.

« Preotii Arvali s-au rugat lui Jupiter pentru izbanda romanului. Solii au pornit in toate partile sa vesteasca legiunilor razboiul. Din Pannonia se vor indrepta spre noi patru legiuni, din Moesia Inferior si Moesia Superior alte cinci. Tocmai de la Rin s-au urnit cateva legiuni spre Viminacium. Cohorte pretoriene si trupe auxiliare au fost impinse incoace. De la marginile imperiului, Traian a chemat germani, sarmati, mauri, sirieni sa se arunce asupra noastra. Asta scrie aici, Decebal. Sa fie aprinse focurile si sa sune buciumele. In noaptea asta trimitem un sol lui Zamolxis », scrie Tudor Popescu  in cel mai apreciat roman al sau.

Am folosit voit timpul prezent fiindca in scurt timp ne vom intalni cu autorul, la lansarea unei noi editii a romanului « Un dac la Roma ». O lansare inedita, care va avea avea loc printr-un sol, emisarul fiind fiul scriitorului, Vlad T. Popescu.

 

 

« Spionul » din Institutul de Teatru

Tudor Popescu (1930-1999) provine dintr-o familie unde istoria si credinta au fost mereu apreciate. Tatal, Gheorghe, a fost primul care a rupt traditia seminarului si a teologiei. Pe cand avea doar 14 ani, a fugit de-acasa si s-a imbarcat pe bricul « Mircea » pentru a-si realiza visul de a deveni marinar. Fiul, Teodor, numele a fost "rotunjit" in Tudor de-abia la debutul literar, a copilarit pe malul Marii Negre, langa portul Tomis, si la Targoviste, langa cetate, uimindu-si prietenii prin talentul la matematica.

Dupa absolvirea Liceului "Mircea cel Batran" din Constanta, a pornit plin de incredere, ca orice provincial, sa cucereasca Bucurestiul. Facultatea de Filosofie si practica facuta intr-o editura i-au dat linistea necesara pentru a supravietui primului contact ratat cu lumea teatrului, fiind
declarat spion francez si exmatriculat din Institutul de Teatru "I.L. Caragiale" intr-o vreme in care spionii apareau la simpla apreciere a vecinilor, colegilor sau iubitelor abandonate. Reabilitat, a fost
inscris direct in ultimul an al celebrei scoli de literatura "Mihai Eminescu", pe care a absolvit-o fara sa-si fi dorit acest lucru.

Cariera profesionala a urmat un traseu banal --  redactor la Editura Tineretului, unde a intemeiat colectia Aventura, editor la Casa de Filme Buftea, de unde a fost fortat sa plece dupa ce a participat la productia celebrei "Reconstituiri", redactor-sef la Educatia pioniereasca, redactor principal la Era socialista, redactor-sef la Urzica, director al Teatrului de Stat din Sibiu.
A debutat cu romanul « Ultima aventura », in 1957, romanele care au urmat, istorice, politiste sau de aventuri, avand un succes de public deosebit, marele succes putand fi considerat « Un dac la Roma ». Ca scenarist, a participat la realizarea mai multor pelicule de lungmetraj, « Aventuri la Marea Neagra » fiind poate filmul cu cel mai mare succes. Dorinta de a se intoarce in lumea teatrului, pe care o considera singura potrivita pentru talentul sau, a facut ca dupa debutul tarziu ca dramaturg, in 1976, cu « Uneori liliacul infloreste spre toamna », sa renunte definitiv la proza si sa se dedice teatrului.

In cativa ani, dupa cincizeci de piese scrise, comedii si drame, dupa ce a fost de mai multe ori la rand cel mai jucat dramaturg roman, dar si cel mai interzis comediograf autohton, dupa ce a primit premiile Uniunii Scriitorilor si ale Academiei Romane, se poate spune ca si-a realizat visul din tinerete.

Lansare de carte, la Iasi

« Corul acoperea toata valea, dand maretie spectacolului. Cantau din tot sufletul batrani cu barbile albe ca lana, cu glasurile tremuratoare, barbati in floarea varstei, cu glasurile ingrosate de emotie, copii cu voci subtiri ca firul de tort si cu ochii sclipind in lumina flacarilor jucause. Cantau bunicile cu nepoti in brate, mamele privindu-si barbatii si copiii, fetele cautand ochii flacailor. Cantecul era un juramant – ca niciodata dusmanul nu va calca pamantul stramosesc, un juramant prin care isi daruiau viata », scrie Tudor Popescu in romanul care va fi prezentat publicului miercuri, 11 decembrie, incepand cu ora 18, la Libraria Floarea Vietii din Iasi.

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi