Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Arte

"Cred ca asta e multumirea fiecarui creator; sa aiba un loc sigur, al lui, in spatiul public" - de vorba cu artistul plastic Petru Ciobanica

"Dragi duduci si stimati domni, de veti trece in aceste zile dulci de toamna prin Parcul Copoului, zaboviti, va rog, o clipa si la Casa de Cultura, in a carei galerie va puteti umple sufletul de vis si de culoare. Am strans in cateva tablouri dragostea mea pentru pictura, pe care vreau sa o impartasesc cu dumneavoastra". Al vostru, Petru Ciobanica.
"Metaforele" artistului iesean pot fi admirate pana pe 3 octombrie la Casa de Cultura "Mihai Ursachi". Mesajul artistic este intregit de versurile lui Iulian Cimpoesu si Petru Jipa.

– De unde vine dragostea pentru pictura, pentru arta, pentru frumos?

– De acolo de unde vine orice iubire. De la Dumnezeu.

– Cand ati simtit ca veti incredinta artei o parte din viata dvs? Care a fost prima lucrare admirata de dvs si care a fost prima lucrare semnata de Petru Ciobanica?

– Intotdeauna am avut sentimentul ca aceasta e calea pe care trebuie s-o urmez. Prima lucrare admirata a fost "Joc de copii", a lui Dan Hatmanu. Prima lucrare semnata de mine a fost una cu care am participat in clasa a X-a la un concurs national de pictura, la Baia Mare, unde am fost si premiat.

– Ce simtiti cand puneti penelul pe panza? Ce sentimente va ξncearca atunci cand urcati pe simeze o lucrare recent incheiata?

– Cand incep o lucrare, am emotii. Intotdeauna. De aceea caut sa acopar cat mai repede suportul cu orice – desene, culoare, fapt care ma ajuta sa dispara indoiala, chiar daca uneori lucrarea finala nu mai pastreaza aproape nimic din forma initiala. Cand expun, ma simt bine. Implinit. Cred ca asta e multumirea fiecarui creator; sa aiba un loc sigur, al lui, in spatiul public.

– Arta murala. De ce ati ales sa incredintati zidurilor o parte din sufletul dvs? Pentru ca orice lucrare poarta si amprenta trairilor noastra, nu-i asa?

– Arta murala am ales-o in clasa a X-a, cand a venit la Liceul de Arta "Octav Bancila" din Iasi profesorul Jeno Bartos. El m-a influentat si pe mine, si pe multi alti colegi, fara sa fi stiut exact atunci ce inseamna arta murala. Dupa ce am inceput sa pictez biserici, am inteles cu adevarat care sunt bucuriile si dificultatile provocate de pictura murala, bisericeasca.

– Ce rol joaca in viata dvs culoarea? Am vazut ca preferati albastrul si nuantele ruginii. – "Albastrul si ruginiul" sunt dominante in ultimele expozitii, insa cu ani in urma aveam si alte preferinte cromatice. Culoarea este esentiala pentru un pictor. Se spune ca desenul se poate invata, iar cu culoarea te nasti. Eu simt ca m-am nascut cu acest dar, de a colora.

– Grafica? Mai cochetati si cu penita? Ce va este mai drag? Penelul sau penita?

– Ca orice artist, inainte de a picta, fac schite, crochiuri pe care le realizez in diverse tehnici - ceracolor, penita, acuarela, tempera -- dar intr-adevar linia e un lucru care marcheaza lucrarile mele, cel putin din ultima perioada. Nu pot spune ca prefer ceva anume. E necesar si simt nevoia sa folosesc si penita, dar la pensula revin de fiecare data cβnd trebuie sa fac o lucare pe panza.

-In ultima perioada am observat ca artistii folosesc si material auxiliare in lucrarile lor. Ma refer la materiale textile, bucati de lemn, cuie, cristale Swarovski chiar. Am remarcat si la dvs astfel de compozitii. De ce se folosesc si astfel de materiale? Cum reusiti sa le imbinati in culoare astfel incit sa transmiteti trairi?

– Colajul este practicat de artisti inca din perioada interbelica de avangardisti iar apoi de cubisti - Picasso, Braque - iar eu am decoperit colajul prin anii '87 in atelierul graficianului Alexie Nicolae si pot spune ca m-am indragostit de aceasta tehnica la care apoi am revenit constant. Eu, in colaje, reciclez materiale degradate (panza de sac, tabla ruginita, ceasuri, chei, cuie, ziare, franghii) in care descopar potential plastic extraordinar.

- Dle Ciobanica, spuneti-ne, va rog, cum ia nastere un tablou, o lucrare, in general. Eu, ca jurnalist, pornesc de la o idee sau de la o imagine care ma inspira. Dvs ce punct de plecare aveti?

- De fiecare data cand ma apuc de lucru imi propun o anumita tema si nu pentru una, ci pentru un ciclu intreg de lucrari, iar ideea trebuie sa strabata intr-o forma sau alta toate lucrarile. Apoi, pentru fiecare lucrare in parte, astept momentul de inspiratie unic, care poate aparea in timp ce fac schite pe care le dezvolt apoi in lucrari mai mari.

- Daca ar fi sa vorbim despre mentori, catre cine v-ati indrepta gandurile?

- Am vazut ca si fiul dvs picteaza. Lucrarile lui emana mult optimism. V-ar placea sa stiti ca peste ani va fi unul dintre expozantii celebri ai Iasului?

– Mentori, daca e sa ma gandesc in ordine cronologica, au fost profesorii Mircea Ispir, Jeno Bartos, Nicolae Alexi si Ion Stendl. Petrisor are un talent extraordinar si o fantezie absolut deosebita si sunt sigur ca, daca isi va dori asta, peste ani va fi un artist important. Nu numai pentru Iasi. Si Ema, fetita mea, studiaza acum sculptura, la Toronto.

– Poate un artist roman sa traiasca din arta sa? Daca da, cum reuseste?

– Cunosc artisti care traiesc din arta, dar cu pretul anumitor compromisuri. Ca artist in Romania, ideal este sa ai un venit din alta parte pentru a-ti putea permite sa lucrezi doar ce iti dicteaza sufletul, talentul, inspiratia.

– Daca ar fi sa va scrieti visele pe cer, care ar fi primul pe carel-ati trece printre nori?

- Sa intre Romania in randul tarilor vestice, iar arta romaneasca sa intre in circuitul mondial. http://petruciobanica.blogspot.com/


1

Comentarii:1


1# Scris de

Petru

in data de:

26/11/2010 11:16

-De acolo de unde vine orice iubire. De la Dumnezeu. Frumos...


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi