Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

365 de povesti despre succes – In ropotul dansului, cu Constantin Enache

Constantin Enache este unul dintre artistii adoptati in campania Revistei Glare. Este pasionat de dans, laureat al Premiului pentru Cea mai buna Creatie-Coregrafica "Forces" din cadrul World Ballet Competition 2013. Astazi, Constantin Enache implineste 23 de ani si semneaza un nou angajament – „Nu voi dezamagi niciodata”.

-- De ce dans? Cum a inceput aceasta pasiune si cum s-a transformat in meserie?

-- Nu cred ca eu am ales dansul, mai degraba am fost ales de el. Si de ce spun asta? In primul rand, am inceput cu gimnastica ritmica de la o varsta frageda, de numai 7 ani. Am practicat-o timp de doi ani, dupa care, in clasele gimnaziale m-am apropiat de dansul sportiv. A urmat o decizie mea personala de a face si altceva si am dat admitere la Colegiul National de Arte "O.Bancila" din Iasi, la Sectia Coregrafie. Dupa absolvirea liceului a urmat admiterea riguroasa si atent selectiva la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) "I.L.Caragiale", Bucuresti, Departamentul-Artele Spectacolului, Coregrafie.

Am absolvit facultatea cu media 10, la clasa prof. univ. dr. Sergiu Anghel. Asa cum se-ntampla celor care nu se lasa si se incapataneaza sa munceasca si sa vrea mai mult, acest "microb", DANSUL, s-a atasat si a intrat in mine pregnant. Dupa o admitere poate, mai riguroasa de aceasta data, sunt masterand in primul an, la aceeasi sectie, la clasa prof. univ. dr. Raluca Ianegic. Am ajuns aici prin foarte multa munca, devotament real, sinceritate si deschidere, dar si prin satisfactia pe care ti-o ofera aceasta meserie.

-- Unde ai dansat prima oara? Cu cine?

--   Daca nu ma insel, cred ca in clasa a XII-a sau cel putin acel moment a ramas ca fiind un reper special in "hard-diskul" meu. Este vorba despre solo "Man Butterfly", cu care am simtit inceputul unui potential succes si constientizarea ca trebuie sa ma dedic si sa muncesc si mai mult. Am fost  selectionat pentru Olimpiada Nationala de Coregrafie, unde l-am cunoscut pe domnul Sergiu Anghel, care avea sa-mi devina mai apoi profesor la facultate.

-- Cel mai frumos spectacol?

-- Hmmm, n-as risca sa fac o anumita comparatie, e improriu sa fac comparatie intre propriile mele creatii, fiecare insemnand o evolutie a mea si un anumit bagaj informational detinut in acel moment. Cred ca toate creatiile mele coregrafice au farmecul prin tot ceea ce am trait eu personal.

-- Dar cea mai frumoasa sala?

--  Palatul Sutu din Capitala. Locul in care am performat a fost unul foarte mic si acest lucru anuleaza una din teoriile fundamentale ale Dansului si anume Spatiul. Tocmai prin acest inconvenient m-a provocat, iar cateva zile mai tarziu, cand am revazut filmarea, am avut o revelatie -- cand esti limitat (de spatiu in acest caz – n.r.) esti predispus sa creezi lucruri mult mai interesante si ofertante, lucruri care incanta ochiul.

-- Ai absolvit facultatea cu media 10. Ce eforturi a implicat acest lucru?

-- Nu vreau sa pun accent pe efort sau sacrificiu. Consider ca si Coregrafia, ca oricare alta meserie, implica unele conditii. Vorbim despre o munca introspectiva si o cautare continua, un laborator de cercetare constant. De fapt, asta e Coregrafia si asta e sau ar trebui sa fie menirea unui coregraf. Chiar zilele trecute discutasem cu prietenii mei despre faptul ca Dansul este pentru toti, insa Coregrafia ....NU! Deja se schimba situatia prin prisma faptului ca trebuie sa fii la curent cu tendintele momentului, cu tot ce se intampla la nivel mondial in acest domeniu. Imaginea unui coregraf nu este doar a persoanei care se ocupa cu partitura sau suita unor miscari, e si acel om care se ocupa cu partea de regie, de scenografie, de light-design, de sound-design, de costume, de dramaturgie si concept, lucruri pe care daca nu le stapanesti, nu stii ce sa ceri oamenilor cu care urmeaza sa lucrezi ulterior.

--  Povesteste-ne despre TEMPI...

-- E un spectacol la care tin foarte mult. In traducere din limba italiana, inseamna Timpuri. De ce acest titlu? Nu e deloc o coincidenta. Am conceput acest spectacol pe o directie episodica evolutiva a desfasurarii intregului acestui spectacol dedicat omului, zbaterii lui şi incercarilor sale de a se inalta, de a se detasa de mizeria pamanteana.

TEMPI este un spectacol de teatru-dans, regizat,coregrafiat si scenografiat de mine. S-a bucurat de succesul, aplauzele si caldura publicului si vreau si eu, la rugamintea mai multor sustinatori de-ai mei, din toata tara, sa reluam acest spectacol si sa facem un turneu national.

-- Cum va putem ajuta?

-- Sustinand orice modalitate prin care TEMPI sa se mai joace si prin care oamenii cu care am lucrat ar putea fi (ras)platiti. As vrea sa gasim impreuna o solutie in acest sens. Va promit ca nu va voi dezamagi. Cei care au avut posibilitatea sa-l vada nu au fost deloc dezamagiti. Am ajuns sa spun, plin de entuziasmul pe care mi l-au inspirat cei care au adus critica frumoasa la adresa spectacolului meu, ca MERITA vazut!

-- Ajugem la o intrebare foarte importanta. Cum pot fi sustinuti artistii romani? Revista Glare a lansat un program dedicat lor care a fost bine primit de public.

-- Este foarte importanta promovarea valorilor reale, care sunt acoperite de anonimat. Si sa stiti ca nu sunt putine. Sponsorii sunt foarte importanti pentru realizarea unui spectacol, dar nu prea se incumeta sa vina in ajutor. Visul meu asa, cum am spus recent, in cadrul emisiunii Dansez pentru tine, de a infiinta o Companie de Dans Contemporan in Romania. Este o provocare pentru mine si sper sa primesc tot sprijinul de care am nevoie.

Fragmente din spectacol pot fi vazute aici...

*************************************************
Constantin Enache este unul dintre protagonistii celor 365 de povesti despre talent, pe care le veti regasi in proiectul “Sustineti artistii ieseni”. Proiectul isi propune sa scoata in fata comunitatii povestile unor oameni indragostiti de muzica, de pictura, de dans, de sculptura, de arta traditionala, de tot ceea ce inseamna frumos.

In fiecare zi veti regasi povestea unui artist ori a unui grup fie din lumea dansului, a penelului, a portativului, a sculpturii ori a artelor liberale.

Detalii despre campanie gasiti aici...

 

Campania este sustinuta de Revista Glare si Cabinetul Sanando (www.sanando.ro).

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi