Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

Cu André Grétry prin Liege. Prieten cu Voltaire, protejatul lui Napoleon

André Grétry a fost un compozitor francez de origine belgiana al secolului al XVIII-lea, bun prieten cu Voltaire. A compus 15 opere si 40 de opere comice pana in 1803. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost un maestru al acestui gen muzical si teatral. Dupa ce a fost director muzical al reginei, a devenit, dupa Revolutie, protejat al lui Napoleon, care l-a decorat Cavaler al Legiunii de Onoare in 1802.

André-Ernest-Modeste Grétry este un compozitor francez nascut in Liège (Belgia) ce a trait in perioada 8 februarie 1741 – 24 septembrie 1813. Desi tatal sau a fost violonist, Grétry nu a manifestat un interes deosebit pentru muzica. A studiat canto, bas si compozitie, dar nu a fost niciodata un mare orchestrator, vocatia sa fiind opera italiana. A castigat o bursa de studii la Roma, de la Fundatia Lambert Darchis (1761 - 1766). Cunostintele sale muzicale si inventivitatea sa il incita sa scrie opera. Prima sa opera comica, Isabelle si Gertrude, a fost creata in 1766 la Geneva, acolo unde il intalneste si se imprieteneste cu Voltaire.

Grétry se casatoreste in 1771 cu pictorita Jeanne-Marie Grandon, fiica pictorului Charles Lyon Grandon.

Ca urmare a succesului sau obtinut la Paris, Grétry a compus 15 opere si 40 de opere comice pana in 1803. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost un maestru al acestui gen muzical si teatral. Dupa ce a fost director muzical al reginei, a devenit, dupa Revolutie, protejat al lui Napoleon, care l-a decorat Cavaler al Legiunii de Onoare in 1802.

Conform dorintei sale, a fost inmormantat in cimitirul Père-Lachaise, iar inima i-a fost repatriata in orasul sau natal in 1842 si introdusa in statuia de bronz, in fata Operei Regale din Valonia. Academia de Muzica din Liège ii poarta numele, precum si o strada din Liège.

Muzeul Grétry din Liège, casa in care s-a nascut compozitorul, este situat pe strada Récollets. A fost inaugurat oficial in prezenta regelui Albert I si Regina Elisabeta pe 13 iulie 1913. Cladirea a fost detinuta de o familie din Liège, Dubois-Desoer, pana in 1859. La acel moment, familia a decis sa o doneze orasului Liège. Casa a fost renovata dupa modelul anului 1824, indepartandu-se modificarile efectuate de chiriasii succesivi.

Multiple evenimente care au facut parte din viata compozitorului sunt evocate in colectiile muzeului.Acestea sunt distribuite in diferite parti ale casei si isi pastreaza fiecare scopul lor initial. Pretutindeni o iconografie il prezinta pe Grétry la toate varstele (125 de efigii rarisime, din care picturi rare, desene, busturi, statuete, medalioane, miniaturi). Mai multe instrumente muzicale vechi sunt, de asemenea, expuse (fortepiano, pian, viori). Etajul al doilea contine o biblioteca bogata cu partiturile si cartile lui Grétry, scrisori si lucrari critice sau biografice.

In incinta muzeului sunt organizate cu regularitate expozitii, concerte si conferinte.

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi