Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

Dincolo de culoare

Manuelei Pavel ii plac apusurile, parfumul de tei si culoarea. Ii plac pisicile, iubeste designul vestimentar si este pasionata de psihologie. Este absolvent al Universitatii de Arte Iasi si are un masterat in psihologie.

Manuela Pavel a venit la Iasi cu gandul de a ajunge inginer. Lasase malul marii pentru parfumatul Iasi, care i-a adus mai mult decat ii ceruse ea la inceput. Era greu ca un Taur sa nu iubeasca pamantul, asa ca pasii au purtat-o catre ingineria apelor si a solului, dar soarta a avut un alt plan pentru tanara studenta. Un apus de soare perfect si parfumul de tei al Iasilor i l-au adus pe cel cu care imparte viata si iubirea, prin care si-a implinit si dorul sufletului – arta.

“Profesorul de Filosofie ne-a ajutat relatia, fara sa stie. Ii placea arta si avea pe masa mereu albume de pictura pe care le rasfoiam cu drag in pauzele de curs. Sotul meu, pictor, era amic cu dansul. Pe atunci eram prieteni si il rugasem sa puna o vorba buna la examen. Era doar un pretext fiindca mie mi-a placut mereu Filosofia. Eu am absolvit, in liceu, profilul de Matematica-Fizica, ca asa era pe atunci, dar am citit pe rupte. Iubesc cartile si mereu aveam ascunsa, sub caietul de teme la matematica, si o carte”, a revazut Manuela Pavel o parte din anii studentiei.

Si cine spune ca fumatul dauneaza sanatatii nu greseste, dar uita ca ajuta la dragoste. “In timpul studentiei am stat la o gazda care-mi tot atragea atentia ca nu-i bine sa fumez, de parca eu nu stiam. Tineam tigarile undeva sus pe un dulap. Intr-o seara, il aveam in vizita pe viitorul meu sot si m-am intins dupa o tigara. Eu, mignona fiind, chiar m-am intins spre tigarile de pe dulap. Atunci m-a vazut cu adevarat si sotul meu. I-a placut silueta si mi-a spus. Asa a inceput viata in doi”, zambeste Manuela Pavel inceputului de dragoste.

Crochiul cu noroc

Dar cum ajunge un inginer hidrolog, pasionat de pedologie, artist plasic? Prin pasiune, prin vocea sufletului si chemarea culorii. “Mi-a placut mereu sa desenez. Cand eram eleva, mama gasea adesea pitite dupa dulapuri tot felul de desene, de schite. Viitorul meu sot era pictor si cand, studenta la Politehnica fiind, i-am spus ca vreau sa fiu artist, mi-a dat trei foi de hartie. Mi-a spus: Deseneaza-mi portretul. Un crochiu. Si l-am facut. I-a placut si am inceput sa lucram impreuna pentru admitere. Timpul fiind destul de scurt, mi-am evaluat sansele si mi-am dat seama ca nu voi intra din prima incercare. Dar mi-am spus ca daca voi pica in primii zece, voi continua pregatirea si voi da admitere in urmatorul an. Am picat in primii zece, iar in urmatorul an, am intrat intre primii zece, la Sectia de Design Vestimentar”, rade profesorul de frumos.

Manuela Pavel coordoneaza acum cercul de Design Vestimentar de la Palatul Copiilor din Iasi, dar pana aici a fost o munca imensa. “Am iubit enorm Facultatea de Arta. Nu lipseam niciodata de la cursuri, eram numai ochi si urechi. Stiam cum este sa inveti ceea ce nu-ti place si acum aveam sansa de a face ceea ce imi cerea sufletul”. Dupa absolvire a lucrat in cateva ateliere de creatie unde a invatat meserie. “Banii nu erau o motivatie fiindca eu mai mult cheltuiam cu drumul si restul nevoilor decat castigam. Dar am invatat multe”, recunoaste Manuela Pavel.

Profesorul de jucarii

Primul job in alte artelor a fost printre copii. La Palatul Copiilor se vacantase un loc la Cercul de jucarii. Aveau nevoie de profesor. “M-am inscris la concurs si am luat totul in serios. Am invatat fiindca imi doream sa ajung acolo. Am castigat si am inceput lucrul. Nu a fost usor fiindca in arte e greu cu materialele. Lucram aproape exclusiv cu deseuri”, am aflat de la Manuela Pavel. Intre timp, cercul si-a schimbat titulatura si are acum multi elevi dornici sa invete Designul Vestimentar. Manuela Pavel le este si indrumator, dar si prieten de suflet. Merge cu ei la mare, participa impreuna la concursuri, impartasesc taine si castiga incredere.

Vocea sufletului

Profesorul de arta are un masterat in psihologie si stie si cum sa vorbeasca sufletului. “M-a atras mult legatura dintre arta si psihologie. De fapt, prima expozitie personala, intitulata Sinestezii, a fost un duplex. Un bun prieten, medic psihiatru, isi lansa o carte, careia ii desenasem eu coperta. Eu vernisam expozitia, amicul meu lansa carte. Ma fascineaza influenta culorilor asupra psihicului, fizicului si sistemului emotional al omului. Stiu cat de ajutor pot fi culorile pentru fiecare dintre noi”, ne-a mai spus Manuela Pavel.

Ca drept urmare, profesorul de arta este partener intr-un proiect in care psihologia se imbina si cu culoarea. Prin joc, culoare si imaginatie, ea incearca, impreuna cu un psiholog, sa ajute persoanele carora emotiile le mai dau, din cand in cand, viata peste cap.

Si maine e o zi!

Manuela Pavel nu iubeste doar culoarea, ci si marea, muzica, filmul, “Pe aripile vantului” fiind pelicula ei preferata. Este un artist non-conformist care poarta creatii vestimentare la care altii nici nu s-ar gandi macar. Hainele pictate, posetele cusute in diferite feluri. Manuela Pavel iubeste viata si i-a dedicat o serie de lucrari intitulata “Dezvoltarea embrionului uman”. Cine spune ca dragostea nu are culoare se inseala. La Manuela Pavel totul este culoare si un suflet. De la conceptie si pana la primul tipat al copilului, totul este inregistrat in tablouri curajoase si sensibile deopotriva.

Nuantele de mov si verde predomina in lucrarile ei, culori pe care le-am regasit si in atelier. Calmeaza psihicul si dau speranta, adica rescriu definitia linistii, liniste pe care artistul iesean o regaseste in apusurile din care isi ia culorile cu care scrie de fiecare data simfonia sufletului. Dincolo de cuvinte, prin tuse si culoare.  

1

Comentarii:1


1# Scris de

Ramona

in data de:

22/03/2013 13:50

Manuela insasi este o paleta de culori, draga sufletului meu!!!!!!


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi