Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

Arta si muzica in zodia lui 13 - "Sunt sub vraja a doua medii de exprimare artistica diferite"

Mitrut Peiu este un tanar artist visual roman la inceput de drum, fondat in "orasul teilor" acum douazeci si patru de veri, si cautator al drumului spre maturitate artistica si crestina. Un hoinar pe "cele sapte coline". Asa s-a caracterizat Masterandul de nota 10, un artist care iubeste pictura si muzica deopotriva.

-- Sunteti sub vraja a doua muze. Pictura si muzica. Sau muzica si pictura? Care este ordinea?

-- As putea spune ca sunt sub vraja a doua medii de exprimare artistica diferite, muza fiind una singura ce vine numai cand vrea ea pe la ambele medii, doar ca o mai trag de par din cand in cand. Mai vine si cand o chem. In ultima vreme am fost mai prolific in domeniul muzicii si nu vreau sa para mult spus muzica, dar invit pe toata lumea sa-si faca o documentatie bine pusa la punct despre cultura hip-hop, inainte sa ma contrazica. Cred totusi ca ordinea trebuie sa ramana pictura si muzica, avand in vedere faptul ca pictura a fost prima. Am urmat studiile in acest domeniu incepand de la gimnaziu pana la masterat, ceea ce venit in detrimentul hip-hop-ului, care nu este nici macar institutionalizat, cel putin la noi in tara.

-- Cum a aparut pictura in viata ta?

-- Cele doua pasiuni pot spune ca au aparut in viata mea cliseatic, ca in cazurile intalnite la majoritatea artistilor. De mic am avut talent pentru ambele domenii si la gradinita, si la scoala. Imi amintesc ca le faceam desenele colegilor. La partea cu muzica imi vin in minte cateva franturi in care parintii mei imi propuneau ca atunci cand voi fi mare sa ma fac preot, auzindu-ma cum cant prin casa. Lucrurile au inceput sa devina mai serioase ca pasiune pentru partea vizuala dupa o vacanta de vara caniculara in care nu puteam iesi la joaca din cauza caldurii. Atunci am desenat tot ce mi-a stat in putinta -- de la poze de familie, pana la harta administrativa a orasului, impartita pe patru pagini, din cartea de telefoane. Atunci soarta mi s-a decis si ai mei m-au indrumat spre Liceul de Arta, incepand cu clasa a VII-a. La inceput nu am fost de accord cu aceasta schimbare, dar uite ce bine este sa-i ascultam pe parinti!

-- Iar muzica?

-- Pasiunea pentru muzica a inceput din liceu cand am fost fascinat de chitara. Auzindu-i pe colegii de la Muzica fredonand pe holurile liceului piese rock si nu numai, pe care le indrageam si eu la vremea aceea, mi-am zis ca trebuie sa invat si eu sa cant la chitara, neaparat. Am facut parte chiar si dintr-o trupa rock la un moment dat, tot in perioada liceului, fiind solistul vocal, insa ca trupa, cel putin cat am facut parte din ea, nu am trecut de etapa repetitiilor. Recent am avut bucuria sa revad trupa cantand chiar intr-un concert de mici proportii, avand o alta componenta, dar au pastrat in repertoriu o parte din piesele scrise de mine. Totusi pasiunea pentru muzica a luat amploare in facultate. Prin anul intai am inceput sa inregistrez piese intr-un studio improvizat, amplasat intr-un atelier din incinta Facultatii de Arte. Acest studio lua forma unei instalatii ce facea parte dintr-un proiect artistic al unui coleg, care invita pe oricine din facultate sa intre in acel studio si sa se exprime in orice fel la libera alegere.

-- Masterand de nota 10. Care a fost prima expozitie "serioasa"? Care a fost primul tablou?

-- Primul tablou, daca lasam la o parte constientizarea a ce inseamna arta cu adevarat pentru mine, il gasim in perioada liceului, acesta fiind un triptic din lemn pe suprafata caruia este reprezentata o compozitie suprarealista, inspirata dintr-un album de arta cu lucrari apartinand pictorului René Magritte.

Prima expozitie serioasa a fost cea din cadrul taberei de pictura "Cabana Cascada" din Masivul Retezat din anul 2008, o expozitie de grup intitulata "Toate panzele sus" ce a avut loc la Castelul Corvinenilor din Hunedoara. A fost pentru prima oara cand am participat la o expozitie. Atunci am realizat ce inseamna sa lucrezi intru totul pentru un proiect artisic inchegat din toate punctele de vedere.

-- Ce veti face mai departe?

-- Avand in vedere faptul ca acum dupa terminarea studiilor, pot fi numit liber profesionist, voi continua sa lucrez si sa ma mentin alaturi de alti colegi si prieteni intr-un mediu artistic incercand sa tin la distanta toti factorii care pot duce la alterarea artei. Cred ca voi trece printr-un proces de rezistenta in care trebuie sa ma folosesc de diferite mijloace de mentinere, cum ar fi deocamdata angajarea intr-un domeniu diferit de cel studiat, fenomen intalnit frecvent la orice tanar aflat la inceput de drum in viata sociala.

-- Subiectele preferate in pictura?

-- Nu cred ca am nici un subiect anume preferat. Pentru mine, fiecare creatie artistica, vorbind in general de arta, implica toate domeniile, trebuie sa aiba o legatura argumentativa cu artistul, altfel un subiect ales la intamplare sau unul care este la moda, transforma actul artistic in sine intr-unul neveritabil. E ca si cum ti-ai cumpara o pereche de pantofi cu trei numere mai mari care evident ca nu ti se potrivesc. De obicei, aleg subiecte care ma marcheaza in viata de zi cu zi, pot fi subiecte sociale, pot fi subiecte nostalgice, dar de cele mai multe ori se intampla ca subiectele din pictura si nu numai, sa aibe radacini in frustrarile mele. Un exemplu ar fi chiar ultimul proiect la care lucrez ce poarta numele "Compromisuri pentru arta" si reuneste lucrari ce reprezinta anumite momente din demersul meu artistic aflat in situatii de compromis. Recent, am descoperit o asemanare care pentru mine defineste arta: relatia dintre artist si ideile sale transmise printr-o multitudine de medii de exprimare este ca o relatie de iubire a unui cuplu. Dupa cum unii stiu, intr-o relatie de iubire, in primul rand cei doi trebuie sa se potriveasca, sa se respecte, sa nu se insele, sa se iubeasca neconditionat indiferent de valorile materiale. Cum e in iubire asa este si in arta. -- Vorbind despre manifest, ajungem si la Salonul refuzatilor…

-- "Salonul refuzatilor" este numele expozitiei pictorilor impresionisti din 1863 printre care ii amintim pe Manet si Pissaro, despre care ne spun cartile de istorie a artei ca au revolutionat arta in perioada lor. Ei nu au fost recunoscuti de saloanele oficiale din acele timpuri, drept pentru care au decis sa expuna intr-o incapere neconventionala, punand numele mentionat expozitiei ce a ramas in istorie. Parafrazand acest eveniment din istoria artei, eu si colegul meu cu care formam trupa OBLX si MP13, am proiectat ideea de refuz in sfera muzicii hip-hop romaneasca. Am incercat sa ne promovam prin diferite mijloace, la fel ca orice trupa la inceput de drum.

Unul din motoarele de promovare a fost participarea la unele concursuri lansate pe internet de artisti mai cunoscuti si mai putini cunoscuti din aceasta sfera a muzicii hip-hop. De cele mai multe ori, piesele cu care am participat la aceste concursuri nu au fost luate in considerare de catre organizatori, ei neavand din start un criteriu de jurizare. A dominat subiectivismul in alegerea castigatorilor. Si cum nimanui nu-i place sa munceasca degeaba, am adunat toate piesele participante la aceste concursuri intr-un album muzical pe care l-am numit si noi la randul nostru "Salonul refuzatilor".

-- OBLX si MP 13. Ce sunt aceste aranjamente de cuvinte?

-- OBLX si MP13 este numele trupei de hip-hop din care fac parte. La inceput, cand ne-am apucat serios de treaba privind cantatul, lucram separat fiecare cu piesele lui, timp in care colegul meu isi zicea OBLX, o prescurtare de la numele celebrului personaj din desenele cu "Asterix si Obelix", nume ce si l-a pastrat de la o veche porecla din perioada liceului, iar eu mi-am zis MP13, un pseudonim format din initialele numelui meu adevarat Mitrut Peiu, numarul 13 insemand ziua mea de nastere si tot odata, cred eu, numarul meu norocos. Cum bine spune vorba ca "unde-s doi puterea creste", ne-am unit in trupa OBLX si MP13, care pe 10 mai anul acesta a implinit un an.

-- Poate un artist roman si tanar sa traiasca din creatia sa?

-- Depinde ce isi propune tanarul artist. Daca principalul scop in demersul lui este sa traiasca din creatia sa, exista riscul ca arta pe care o face sa se transforme in business, deci sa zicem ca poate trai, ca tot un fel de creatie este. Eu vreau sa citez un rap-er roman, pe nume Cedry2k, care spune intr-o piesa de-a lui "Si Toparceanu zicea nu poti sa faci si bani si poezie". Ideal ar fi ca tanarul artist sa poata trai din creatia lui si personal mizez tot pe aceasta directie, dar mai este mult de munca pana sa pot trai din creatia "mea" in adevaratul sens al cuvantului.

-- Planuri pentru aceasta vara?

-- Din ce a mai ramas din aceasta vara, voi participa la un simpozion de pictura organizat undeva in zona Masivului Retezat, dupa care ma voi retrage in spatiul citadin gata de realizarea noilor proiecte.

-- La final, as dori sa ne faceti o scurta prezentare: cine este Mitrut Peiu?

-- Mitrut Peiu este un tanar artist visual roman la inceput de drum, fondat in "orasul teilor" acum douazeci si patru de veri, si cautator al drumului spre maturitate artistica si crestina, hoinarind pe "cele sapte coline".

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi