Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

Caldura sonetului

Un eveniment deosebit a avut ieri loc la Sala Studio a Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi – Departamentul de Teatru. Este vorba despre Festivalul "Codreanu", o manifestare concretizata într-un concurs de recitare de sonete si nu numai.

Primii pasi în materializarea unui astfel de eveniment au fost facuti în anul 2007, la initiativa dlui Dumitru Spataru, el însusi sonetist, pasionat de poezie si membru al USR. "Ideea initiala a fost de a comemora o personalitate marcanta a Conservatorului, a culturii si literaturii române. Vorbim despre Mihai Codreanu, cel mai mare sonetist român, dar si un pedagog de marca. A fost profesor de Declamatiune si unul dintre rectorii Conservatorului. Am dorit sa-l omagiem printr-un festival al carui spectru vrem sa-l largim, sa ajungem si la creatie, nu doar recitare. Ideea a prins si deja vorbim de câteva editii", ne-a spus dl Dumitru Spataru, directorul festivalului. "Sonetul este un gen greu, dar interesant, plin de caldura. Nu este un monolog, cum ar fi poate unii tentati sa creada. Sonetul trebuie sa-mi placa, sa-mi mangaie sufletul, iar studentii nostri l-au primit bine", a apreciat si lectorul Petru Ionescu Caibulea, cel cu care studentii i-au cursuri de Improvizatie.

Spectacolul de ieri a fost, în fapt, un concurs în care au intra opt echipe, studenti si profesori. Tinerii, foarte talentati, au oferit publicului momente de miscare scenica, recitaluri de sonete, de canto si, ceea ce a fost cel mai important, au demonstra dragoste pentru arta. "Mi-a facut placere sa lucram împreuna. Actorul nu are o misiune usoara, el trebuie mereu sa transmita trairi, sentimente. Efortul este considerabil, iar studentii nostri merita aprecieri", a spus si dna Ligia Delia Grozdan, lector la Catedra de Miscare Scenica si Dans. "Concursurile si reprezentatiile sunt importante pentru studenti. Se obisnuiesc cu publicul, cu emotiile. În plus, aplicatiile practice sunt si o modalitate de a ne cunoaste", a punctat si lectorul Irina Scutariu (regie si scenariu).

In concurs au intrat studenti din toti anii, inclusiv de la Facultatea de Canto, si au oferit reprezentantii de Vorbire Scenica, Improvizatie, Miscare Scenica, Actorie, au mânuit papusi si au facut dovada de maiestrie vocala. "In festival ne-au reunit pasiunea pentru arta, pentru sonet, pentru public si pentru frumos", a incheiat Oana Sandu, asistent la Catedra de Miscare Scenica si factotumul Festivalului "Codreanu", la care am primit deja invitatii pentru editia de anul viitor. Evenimentul s-a incheiat cu un recital de sonete semnate de Dumitru Spataru si interpretate de tinerii actori.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi