Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Arte

Invitati cu povesti de succes la Scoala “Varlaam Mitropolitul”
Intalniri cu actorii in Saptamana Teatrului

Sfarsitul lunii mai a adus un nou proiect la Scoala “Varlaam Mitropolitul”. Este vorba despre o serie de intalniri cu ieseni de succes, care au impartasit copiilor din experienta lor.

Fiecare dintre noi am avut un profesor sau un parinte care a simtit care ne sunt inzestrarile, care ne-a incurajat sa le folosim si care ne-a  invatat diferenta dintre talent si abilitate dobandita. Intalnirile cu oamenii care ne-au devenit modele ne-au marcat toata viata si, in unele cazuri, ne-au trasat viitorul.

“Copiii au nevoie de mentori, de persoane care sa le ofere un model de viata si sa-i indrume in alegerile lor. De aceea, am lansat proiectul «Invitati cu povesti de succes la Scoala Varlaam»”. Pe parcursul intregului an scolar vom avea ca invitati personalitati din diverse domenii de activitate – arta, cultura, economie, sport, muzica, dans- care vor interactiona cu elevii si vor impartasi din experientele lor. Intalnirile ii vor inspira pe copii si-i vor ajuta sa-si descopere si sa valorizeze toate talentele si resursele de care dispun, antrenandu-le toate inteligentele – academica, emotionala si spirituala. Cu cat este initiat mai devreme, cu atat acest antrenament ii pregateste pe copii pentru viata si provocarile pe care le vor avea in viitor”, a explicat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundatiei “Varlaam Mitropolitul” care este scopul proiectului.

Prima saptamana a fost dedicata teatrului, iar tonul reprezentatiilor a fost dat de actorul Gigi Sfaiter, de la Teatrul “Luceafarul”. “Teatrul este joaca tuturor copiilor mari”, a fost concluzia la care au ajuns elevii din clasele a III-a si a IV-a. Timp de o ora, ei s-au lasat condusi de indragitul actor in lumea magica a teatrului si au  descoperit omul care sta in spatele unui rol sau al unui personaj. Imaginatie, sinceritate, memorie buna si pasiune, acestea sunt cateva dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba un actor ca sa poata interpreta un personaj, a putea transmite un mesaj publicului si a se lasa imbratisat de bucuria de a fi pe scena.

“Teatrul este o arta vie”, a fost unul din secretele impartasite de Liliana Mavris Varlan, actrita la Teatrul “Luceafarul” din Iasi, al doilea oaspete in Saptamana Teatrului. Cariera i-a adus peste 300 de roluri, iar intalnirea cu pustii din clasa I si a II-a i-a aratat ca si-a ales meseria perfecta. Indragita actrita a putut face fata cu usurinta furtunii de intrebari venite din partea celor mici, care au avut multe curiozitati: “Cum si-a ales meseria de actor?, “Cum e sa fii personajul negativ?”, “Cum e sa fii actor?”, “Cum poti invata rolurile pe de rost?”, Cum se face distributia rolurilor?”, au fost doar cateva din intrebarile la care Liliana Mavris Varlan a raspuns cu maiestrie.

Al treilea invitat al Saptamanii Teatrului la “Varlaam” a fost actrita Alice Sfaiter, care este si profesor la Liceul de Arte „Octav Bancila”. Impreuna cu Chit, soricelul de biblioteca, ea a venit in vizita la Strumfii de la clasa pregatitoare. Copiii erau foarte curiosi sa afle cine, cum si de ce se pun toate in scena. Asa au aflat ce face regizorul, scenograful, costumiera dar si scenaristul si au ajuns la concluzia ca si clasa pregatitoare e pregatita de o piesa de teatru, doar ca e nevoie de putina indrumare si un strop de sprijin din partea parintilor, care, la nevoie, pot fi chiar ei costumierele. Jocul este un element important in educatie, a fost concluzia intalnirilor cu actorii care au fost oaspetii copiilor de la Scoala din Dealul Copoului.

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi