Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

365 de povesti despre succes Bianca Ioan si arta lucrurilor facute cu sens

"Teatrul este o arta a daruirii", este convinsa Bianca Ioan, o tanara actrita al carei talent a fost rasplatit cu multe aplauze de curand, pe scena Nationalului iesean.

Pe Bianca Ioan am cunoscut-o acolo unde se cunosc artistii – pe scena, la spectacolul cu piesa “Damen Tango”. Era intr-o seara de decembrie, undeva in preajma Craciunului. Chiar m-am intrebat cam cati spectatori vom fi in sala fiindca reprezentatia de duminica rivaliza cu multe evenimente dedicate lui Santa Klaus, al carui sac colorat abia astepta sa fie revarsat in diferite locuri si cine ar refuza un dar? La teatru, darul dedicat mie si bucuria primirii lui au venit din spatele cortinei, dintr-un joc actoricesc care ne-a demonstrat ca nu apreciem destul de mult valorile Iasului.

Bianca m-a fascinat prin naturalete. Ea traia prin Simone, un personaj necunoscut, dar care a reusit sa ne castige de partea lui. I-a avut alaturi pe indragita actrita Mihaela Arsenescu Werner si pe Daniel Busuioc, intr-o regie semnata de Vitalie Lupascu si in coregrafia Ligiei Deliei Grozdan. “Bravo, tuturor!”, am strigat inlauntrul meu.

“Bravo, Bianca!”

Pentru actrita de 24 de ani, drumul catre profesie a inceput pe un hol de liceu si dintr-o joaca. Totul a pornit de la bancuri. “Le spuneam cu talent, iar prietenea mea, Leta Popescu, actualmente regizor la Cluj, m-a invitat sa joc intr-o piesa. Mi s-a parut super faina ideea si imediat am acceptat”, am aflat de la Bianca.

A fost primul castig, daca putem sa-i spunem asa, al Biancai. Piesa – “Papusile Matrioska”. Atmosfera – de Craciun, intr-un orfelinat. Totul se termina cu happy-end si cu dorinta de a face din scena o profesie. “Parintii mei ar fi vrut sa am o meserie serioasa, sa devin medic. Chiar mi-au spus – «Tu da la teatru, apoi, cand termini, poate te inscrii la o facultate»”, a ras Bianca. Si-a urmat visul si pasiunea, iar cand examenul de maturitate i-a aratat ca liceul s-a incheiat si ca trebuie sa urmeze alt drum, s-a inscris la Teatru, la Iasi. “Venisem fara nicio idee preconceputa la facultate. Am intrat ultima pe lista si am absolvit prima. Am vrut sa-mi demonstrez mie ca am ales corect. Am venit la Iasi sa fac ceea ce am vrut. Am avut sansa unor pedagogi extrem de buni, care mi-au transmis din harul lor. Au impartit cu noi cunoasterea si ne-au ajutat sa ne pozitionam in vietile noastre”, a multumit Bainca.

In primii ani a primat studiul, fara de care orice talent ramane doar un fel de intuitie. “Va rog sa spuneti acest lucru, sa-l punctati si sa-l repetati – studiul este foarte important. Este foarte important sa intelegi ce se intampla, sa cunosti Istoria teatrului, sa incepi sa ai notiuni de miscare scenica, impostatie, vorbire corecta si de tot ceea ce are nevoie un actor. Aceste cunostinte fac diferenta. Cand vii la facultate nu te cunosti pe tine. Stii ce iti place, stii ce ti-ar placea sa faci, dar nu te simti, nu te cunosti. La 24 de ani, cate poti sa stii despre tine?”, s-a intrebat Bianca.
Talentul este ceva ce se simte, dar fara studiu, fara lucru, fara perseverenta nu devine maiestrie, iar facultatea asta te invata.

Actoria este o arta a daruirii

Pe scena, inveti mereu sa te oferi si sa-ti imparti sufletul si trairile cu cei din jur. Inveti sa traiesti tu cu tine, inveti sa te cunosti. Asa poti sa afli ca o poti lua mereu de la capat, ca lucrurile trebuie facute mereu cu un sens, ca trebuie sa renunti la orgolii si ca niciodata nu trebuie sa faci compromisuri. Totul are un pret, iar micimile se platesc, pare a spune Bianca.

Pentru tanara actrita, scena a avut un sens adevarat la prima reprezentatie publica. Se intampla la Ateneul Tatarasi, intr-o piesa in regia lui Florin Caracala – « Fast Forward », de Tadeusz Rosewicz. “Am invatat foarte multe atunci despre cum se monteaza un spectacol, inclusiv amanunte de culise. Apoi, dupa spectacol am platit primul meu impozit la ANAF pe drepturi de autor. Nu va spun ce mandra am fost! M-a si responsabilizat foarte mult”, a zambit Bianca.

Dupa primul spectacol a urmat si primul premiu obtinut in afara Iasului. Se intampla la Gala HOP, acum trei ani, si a adus mare bucurie tinerei actrite, dar si planuri frumoase de viitor. Teatrul i-a oferit Biancai nu numai prieteni, ci si un job care ii place foarte mult. Cu ea ne intalnim in fiecare zi la Radio Hit. Bianca este una dintre vocile din spatele microfonului care ne bine dispun si ne fac sa se simtim mai frumosi ca oameni. “Radioul mi l-a adus tot bancurile. Doru Aftanasiu, un profesor pe care il admir mult, m-a auzit de cateva ori in timp ce glumeam cu colegii mei si mi-a spus ca as putea da o proba de voce la un post de radio. Am incercat, le-am placut si mi-au placut”, a ras Bianca.

Actrita din Galati, adoptata de Iasi de cativa ani, are planuri mari legate nu numai de scena, dar si de proiecte dedicate comunitatii. Cat de curand ii va ajuta pe toti cei aflati in cautare de sine sa se descopere si sa-si scoata la iveala talentele ce le mocnesc in suflet. Impreuna cu cativa parteneri va lansa un curs senzational de dezvoltare personala prin teatru, in care vom fi invitati, fiecare dintre noi, sa ne jucam propriile roluri si sa ne intelegem misiunea principala – cea de a fi OM!

BIANCA IOAN este unul dintre protagonistii celor 365 de povesti despre talent, pe care le veti regasi in proiectul “Sustineti artistii ieseni”. Proiectul isi propune sa scoata in fata comunitatii povestile unor oameni indragostiti de muzica, de pictura, de dans, de sculptura, de arta traditionala, de tot ceea ce inseamna frumos.

Campania este sustinuta de Revista Glare si Cabinetul de Psihologie Sanando (www.sanando.ro), prin Iulia Crut.
Foto -- letapopescu.wordpress.com

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi