Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Arte

Sa FIE educatie prin arta, prin cultura - dialog cu muzicologul Vasilica Stoiciu Frunza, consultant artistic in cadrul celui mai mare eveniment cultural al Iasului – Festivalul International al Educatiei-FIE

«Identitatea unui oras este data de cultura, de la cultura strazii pana la sala de concert sau biserica. Iasul a cam ramas la mentalitatea “multe si marunte”, ceea ce il face palid in raport cu alte centre culturale solide sau, mai bine spus, in raport cu exigentele vremurilor de astazi».

-- V-ati implicat in FIE, un eveniment cultural mult-asteptat. Cum a inceput colaborarea si ce le-ati propus?

-- Colaborarea a inceput din prietenie, in 2012. Atunci am fost intrebata daca accept colaborarea in grupul celor care gandesc un nou concept pentru Iasi, cel de educatie prin arta, prin cultura. Din primele discutii, mi-am dat seama ca este o aventura foarte serioasa, de forta intelectuala si organizatorica pe care numai profesionistii de top pot sa si-o asume. Am realizat dimensiunea si necesitatea unei actiuni concentrate si concertate pe domeniile atat de sensibile si valoroase cum sunt educatia si cultura si n-as fi avut cum sa stau pe margine pentru ca mie imi place aceasta “forfota” creativa cu scop bine definit, cu reactie pe termen lung.

Anul trecut am fost consultantul artistic al concertului Clasic 300, acea superba seara de 2 iunie cand muzica, valoarea inalta si bunul gust au fost vedete. Atunci a fost anuntat oficial Festivalul International al Educatiei – FIE – din 2013.
Acum, in 2013, cu bucurie, energie si experienta celor 22 de ani de “administrare artistica”, sunt in grupul de conceptie, organizare si promovare al primei editii FIE. Cum e firesc, ma ocup de domeniul meu de pregatire, muzica academica si am venit cu multe idei. Colaborez impecabil cu conducerea Filarmonicii Moldova, pentru ca ne concentram atentia pe Clasic 300, devenit “Concertul anual in aer liber” – sambata, 22 iunie.

Am propus solistii vocali ai serii si subliniez ca am avut bucuria acceptului imediat din partea mezzo-sopranei Viorica Cortez, a sopranei Elena Mosuc, a tenorului Calin Bratescu. Sunt interpreti de mare valoare, cu o cariera internationala foarte cunoscuta – doamna Viorica Cortez este star mondial! Sunt ieseni get-beget sau educati in orasul nostru. Violonistul Remus Azoitei este un musafir drag al Filarmonicii, cu studii doctorale la Iasi.
« Identitatea unui oras este data de cultura»

-- Opera Film Festival. Un concept deja sau doar o asociere fericita pentru spatiul cultural? Pentru ieseni este o premiera?

-- Organizatorii principali au dorit sa includa in FIE un alt…festival, Opera Film Festival. In lume, ideea nu este noua, sa ne gandim numai la sentimentul extraordinar pe care il poti avea la Viena, in fata Primariei, unde in fiecare vara, pe un ecran fixat pe peretele superbei cladiri, se proiecteaza spectacole si concerte de mare tinuta artistica.

Opera Film Festival este un concept care se asociaza as spune organic in FIE. De ce? Pentru ca aduce valoare: a capodoperelor lirice, a interpretarii muzicale prin distributii de cea mai inalta clasa – Angela Gheorghiu, Ionnas Kauffmann, Anna Netrebko sunt cateva capete de afis --, a realizarilor scenice de maxim profesionalism. In acest sens as atrage atentia asupra spectacolului Andrea Cherier de Umberto Giordano, montat in buna traditie a festivalului de la Bregenz (Austria), pe apa. Este de o spectaculozitate impresionanta.  

In premiera,  in perioada 14-18 iunie, vor fi cinci seri de spectacole de opera, productii 2011, 2012, filmate pe scene consacrate – de exemplu Royal Opera House Covent Garden din Londra, Salzburger Festspiele, sediul celebrului festival de opera - proiectate pe un ecran ce va fi montat pe noua zona pietonala de pe Bulevardul Stefan cel Mare, unde vor fi amplasate 1.500 de scaune pentru  vizionare confortabila.

-- Era nevoie la Iasi de un astfel de eveniment asa cum este FIE?

-- Desigur. ESTE nevoie. Identitatea unui oras este data de cultura, de la cultura strazii pana la sala de concert sau biserica. Iasul a cam ramas la mentalitatea “multe si marunte”, ceea ce il face palid in raport cu alte centre culturale solide sau, mai bine spus, in raport cu exigentele vremurilor de astazi.

« Iesenii iubesc muzica, teatrul, literatura, istoria si cred ca au inceput sa simta acel “ceva” care nu le da satisfactie » 

-- Care este contributia dvs in acest proiect?

-- Consultantul artistic este profesionistul care vede detaliile, cauta si da solutii daca este cazul, vine cu propuneri (de solisti, de repertoriu, de exemplu), organizeaza, scrie, tine legatura cu orchestra, dirijorul, solistii, prezinta un colocviu (Arta in viata. Viata in arta, joi, 20 iunie, la orele 17 – n.r.). Este un fel de “cap limpede” foarte necesar. Acest  proiect, de mare complexitate, trebuie “tinut in mana” de profesionisti, pentru ca echipele de organizare si coordonare sunt din multe domenii, participantii sunt, de la debutanti la adevarate staruri internationale, spatii de interes cultural si artistic vor fi peste tot, mai mari decat o sala de spectacol, concert sau expozitie.

--Cum vedeti actualmente spatiul cultural iesean? Exista dorinta pentru un anumit gen sau "inghitim" ce ni se ofera?

-- Spuneam ca domina mentalitatea “multe si marunte”. De aceea, cand apare ceva din afara acestui puzzle stangaci, atrage atentia chiar daca este doar un ambalaj stralucitor lipsit de consistenta, asa cum se dovedeste de prea multe ori, din pacate. Asta se numeste “inghitim ce ni se ofera”. De la aceasta constatare poate incepe analiza: nu trebuie sa “inghitim” tot, pe “nemestecate”, fara discernamant. Alegerea este, bineinteles, o chestiune de educatie si bun simt; discernamantul implica si elemente de cultura si cunoastere, ceea ce ar duce la dorinta pentru un anumit gen. Iesenii iubesc muzica, teatrul, literatura, istoria, natura si cred ca au inceput sa simta acel “ceva” care nu le da satisfactie. De aceea a aparut FIE.

--  Vorbeati mai demult despre proiectul unui "mall cultural". Mai credeti in posibilitatea materializarii lui?

-- In contextual unui proiect managerial din anul 2008 am inaintat ideea construirii unui astfel de centru cultural in Iasi. Imi asum ideea si argumentele, pentru ca eu cred in necesitatea unui spatiu care sa cuprinda, adunate sub acelasi acoperis, sala de opera, sala de concert, studio de muzica de camera, biblioteca, sali de conferinte, sa fim in rand cu lumea civilizata si sa folosim potentialul creativ si intelectual foarte valoros. Despre punerea in aplicare a unui asemenea proiect s-ar putea vorbi foarte mult; important este cum facem. Nici nu este imposibil. Este o chestiune de vointa si atitudine corecta, de strategie desteapta, de iubire si respect pentru locul in care traim.

-- As schimba registrul si as continua discutia cu omul Vasilica Stoiciu Frunza. Muzicolog, pianist, cadru didactic universitar. Continuati dvs ?

-- Ritm, culoare, implicare, demnitate, subtilitate, respect. Nu ma inregimentez pentru ca sunt un om liber. Daca nu agreez minciunile, calomniile, “praful in ochi”, superficialitatea, daca nu sunt de acord cu aberatiile servite drept “normalitate”, inseamna ca am gandire corecta.
Ma intristeaza cand vad ca unii oameni isi doresc sa fie slugi, altii accepta cu mare usurinta minciuna sau proasta calitate din import.

Sunt un om optimist.

Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi