Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Business

„Este de datoria noastra sa aducem realizari in toate domeniile vietii” - interviu cu Rodica Baciu, dondatorul frupului de firmei MATEROM, invitat special la Ziua Antreprenoriatului Feminin si a Implicarii Sociale

“Sunt nascuta la Targu Mures, intr-o familie de oameni credinciosi, fiind singura fiica si cea mai mare din cei patru copii ai familiei. Cea mai mare mostenire primita de la parinti este credinta in Duumnezeu si omenia. Tot ei ne-au inspirat dragostea pentru carte, pentru studii si aspiratia de a deveni buni profesionisti. Cu acesta ocazie as vrea sa demontez un mit, o limitare pusa mai ales in mintile femeilor, si anume ca nu poti avea o cariera profesionala, daca ai o familie”.


Asa incepe povestea ei de viata, apoi de business a Rodicai Baciu, fondatoarea firmei MATEROM si a postului de televiziune Credo TV. A muncit mult, a invatat si a facut totul cu dragoste si pasiune, cu responsabilitate si cu gandul ca va lasa o mostenire solida copiilor.

„La 17 ani m-am gandit care e adevaratul rost al vietii, care ar trebui sa-mi fie obiectivele. Pe atunci erau diferite posibilitati:  emigrarea si munca in strainatate, proiecte sociale,  admiterea la facultate ori inceperea carierei pentru care deja eram pregatita, aceea de asistent medical. Am simtit ca, inainte de toate, e important sa ma casatoresc si sa am copii. Am stiut ca acest gand venea de la Dumnezeu si mi-am zis voi face cat de mult pot in viata, in orice domeniu, dar nu voi lasa nimic sa-mi impiedice visul de a avea propria familie”, a continuat povestea Rodica Baciu.

In anul 1992, a facut prima alegere importanta: „M-am casatorit si chiar daca aveam doar 18 ani, m-am crezut destul de pregatita pentru viata. In  urma cu un an am sarbatorit nunta de argint, sunt sotie fericita si mama a trei copii, pe care ii pretuiesc ca pe ochii din cap. Fiica mea s-a casatorit si am si ginere, de fapt al patrulea copil. Ma pregatesc sa primesc si nurorile si nepotii in familie, dar toate la timpul potrivit. Am devenit mama la 19 ani, l-am nascut pe Mirel, primul nostru baiat, iar dupa trei ani a venit si fiica noastra Natalia si apoi  Eusebiu, al doilea baiat. Mai intai am devenit mama si apoi studenta, am studiat stiinte economice desi parintii mei aveau in plan sa continuu cariera in domeniu medical.

In timpul studentiei il ajutam pe sotul meu care avea o mica firma de transport, preluand task-uri administrative si de management finaciar, mi-a placut mult ca pot fi de folos familiei si in felul acesta”.

Timpul a trecut, iar Rodica Baciu a aplicat tot ceea ce a invatat la facultate in afacere, care s-a dezvoltat. Daca in 1998 compania MATEROM avea un singur angajat, acum grupul de firme MATEROM numara peste 500 de angajati, raspanditi in toata Romania. Pentru acesta a fost nevoie de multa implicare: „La inceput trebuia sa fiu si jurist, si contabil, si manager. Aveam experienta putina, dar am crezut in reusita si am muncit cu pasiune, am invatat tot timpul lucruri noi. Imi placea ceea ce faceam, nu mi se parea greu”. 

Rodica Baciu a crezut sau, mai bine zis, a simtit ca afacerea se va dezvolta si ca va continua peste generatii. Astazi lucreaza alaturi de familia ei -- Mirel Baciu este specializat in managemet general si raspunde de relatiile de import ale companiei, iar fiica, Natalia Zsoldos, este directorul de marketing al grupului de firme MATEROM. Eusebiu are 17 ani si tocmai a incheiat un intership la MATEROM, pe contabilitate si resurse umane.

„Cu ani in urma, aveam doi copii care dormeau in patut, iar cand aveam un  moment de liniste, visam la ceea ce avea sa vina, eram atat de fericita ca sunt mama, ca am un baiat si o fetita, iar mai tarziu aveam sa primesc inca un baiat. Voiam sa ofer ceea ce este mai important si mai valoros acestor copii. Imi doream sa creasca si invete, sa mergem  in vacante si poate sa le ofer lucruri pe care eu in copilarie nu le-am avut. Intr-o zi am auzit sau am simtit, in timp ce priveam  orizontul prin geamul camerei in care dormeau copilasii, ca noi vom lasa o mostenire copiilor nostri, ceva maret care va fi continuat peste generatii. Auzisem de afaceri de familie ajunse la a doua sau chiar a patra  generatie, dar in Romania eram pe atunci in perioada de tranzitie de la economia socialista la economia de piata, deci nu existau exemple de “ family business-uri”. Eu totusi am crezut ca acest gand venea de al Dumnezeu si mi-am zis ca, daca este de la El, se va implini“, a continuat Rodica Baciu povestea ei de succes.

Visul s-a implinit, iar MATEROM ,  este un grup de companii  detinute 100% de familia Baciu, care in acest an, cand aniverseaza 20 de ani de la infiintare, realizeaza o cifra de afaceri de 90 de milioane de euro. „Desi compania este inca tanara, ma bucura faptul ca a doua generatie – copii nostri - se implica cu pasiune in afacere si constatam ca sunt foarte priceputi, deci compania are viitor. Un alt mit ar fi acela ca nu e bine sa lucrezi impreuna sot-sotie pentru ca iti pierzi libertatea sau identitatea, dar viziunea noastra a fost diferita. Initial, ideea sotului meu de a lucra impreuna si a imparti responsabilitatile, a fost contestata de multi chiar si de prieteni apropiati, dar cel mai mare beneficiu care a rezultat din acest model de businesseste ca s-a  produs o slefuire puternica a caracterelor noastre si mai apoi o completare foarte reusita care a condus la rezultate de nebanuit”.

Businessul si familia nu sunt singura preocupare a Rodicai Baciu: „Dupa ce am devenit sotie si mama m-am atasat de femei cu experienta de la care aveam de invatat, mai tarziu am inceput si eu sa impartasesc din experienta mea altor femei. Sunt deja  peste 10 ani de cand realizez emisiunea “ Pentru noi femeile” ,  la CREDO TV, tot din dorinta de a contribui la incurajarea altor femei si in cele din urma la dezvoltarea societatii romanesti. Timpul e intotdeauna foarte pretios , dar daca exista o prioritizare corecta si o planificare riguroasa, orice femeie poate realiza foarte foarte mult. Am considserat ca daca Dumnezeu mi-a dat o familie si apoi o afacere de familie, ca daca am viata si sanatate, sunt datoare sa intorc darurile primite spre Dumnezeu, ajutandu-I  si pe altii sa se realizeze din punct de vedere familial si professional, si mai ales sa treaca victoriosi prin sezoanele grele din viata”.

Pune pasiune in toate activitatile in care se implica si, de fapt, acesta este secretul bucuriei de a trai o viata implinita:  „Cat traim aici pe pamant este de datoria noastra sa aducem realizari in toate domeniile vietii: spiritual, sufletesc si material. Mostenirea ce o lasam copiilor nostri este in primul rand un mod de viata echilibrat si sanatos. De asemenea, cred ca noi femeile trebuie sa constituim o “ armata” puternica, care lupta pentru binele natiunii”.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi