Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copiii nostri

Derapajele comportamentale, consecintele expunerii indelungate la stres

Conferintele Ai copil. Invata sa fii parinte! , organizate de Scoala "Varlaam Mitropolitul , ajunse la cea de-a VII-a editie, propune pentru acest an o tema inedita -- "Stresul bun si stresul rau in viata copiilor nostri". Discutiile asupra acestui subiect au fost ample, au atras public numeros si opinii foarte interesante atat din partea partinrilor, cat si a cadrelor didactice. Am discutat acest aspecte si cu Adriana Preotu, profesor de biologie la Centrul de Excelenta.

- Cand si cum ajunge un elev sa fie stresat?

- Un elev ajunge sa fie stresat cand nu stie, cand nu poate sau cand i se cere mai mult  decat e capabil el sa ofere. Cum ajunge un elev sa fie stresat? - atunci cand, noi, adultii, parinti si profesori avem asteptari prea mari de la el, asteptari pe care ni le exprimam impunand niste standarde mult prea inalte.

- Cine sunt principalii factori stresori?

- Se stie ca sistemul de invatamant axat pe competitivitate este generator de stres.
Intr-o societate concurentiala care promoveaza ideea ca doar cei mai buni si mai puternici reusesc in viata sunt multi si cei care, datorita unor firi mai sensibile nu fac fata si esueaza, desi pot fi extrem de talentati si inteligenti...

- Care este riscul unui stres pronuntat asupra unui copil?

- Stresul poate provoca blocaje emotionale care sa genereze ulterior si complexe de inferioritate. In timp se poate ajunge si la derapaje comportamentale si afectiuni psihomotorii (agitatie, hiperactivitate).

- Ca si cadru didactic va simtiti uneori stresata?

- Eu, ca profesor, resimt stresul mai ales in situatii neprevazute si la evenimentele cu miza mare (examene, olimpiade, concursuri).

- Stresul bun. Care ar fi valentele pozitive ale unei astfel de formulari?

- Reactia organismului in situatii tensionate, stresante, ne pune in stare de alerta corticala, cu atentia marita, pregatind, prin mecanisme de autoaparare, raspunsul nostru la situatiile limita.
A doua parte a conferintei va avea loc luni, 12 mai, incepand cu ora 18, in Aula Magna. Invitat va fi Urania Cremene, expert in Parenting si certificat in exclusivitate pentru Romania de catre Parent’s ToolShop Inc SUA. Mama a unui baietel de 3 ani si jumatate, Urania Cremene este de parere ca parenting-ul, pana sa devina natural, are nevoie de efort constient si de timp. Expertul va oferi raspunsuri si indicii la dilema “Perfomanta scolară sau personala”, detalii care ne vor ghida spre a alege varianta cea mai sanatoasa in dezvoltarea copilului - „increderea in sine, responsabilitatea, abilitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme, abilitatea de a relationa cu ceilalti (...) sunt calitati greu de dobandit in salile de curs”, ci mai degraba „se dobandesc in copilarie, parintii fiind responsabili de hranirea acestor calitati”.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi