Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copiii nostri

Capoeira si Zana blonda

«Capoeira a fost inventata de sclavii africani din Brazilia prin secolul XVI din nevoia de autoaparare. Sclavii importati din Africa de colonistii portughezi pentru a lucra pe plantatiile de trestie de zahar erau adeseori pedepsiti drastic pentru orice greseala minora. Neavand arme si necunoscand terenul, aveau sanse minore de supravietuire si in cazul in care evadau. In schimb, folosind capoeira, tehnici de lupta deghizate in dans, le-au crescut sansele de supravietuire».

«Lupta, muzica, dans si atitudine». Aceasta ar fi poate definitia pe care Alexandra Filip ar oferi-o copiilor pe care i-ar putea avea colegi la Clubul Manuki, la Capoeira. Copila, o zana blonda, plamadita din soarele lunii august in care a venit pe lume, este o luptatoare. Sfioasa, dar ferma, zambitoare si foarte serioasa cand este nevoie, ea ne-a explicat multe din secretele unui sport pe care il practica de doar un an, insa la care este campioana.

Capoeira a practicat si fratele ei, Codrin, un adolescent din clasa zecea de la Colegiul National «Mihail Sadoveanu» si de la care Alexandra a prins drag de lupta si de dans.

La Festivalul International de Capoeira, desfasurat de curand la Iasi, Alexandra a luat prima centura, cea galbena. «Se numeste cordao», a spus mandra copila, privind catre mama ei, Lucretia Filip. «Nu va spun ca a dormit cu aceasta centura. Era foarte fericita», a devoalat Lucretia Filip un secret al familiei, dar care merita sa fie aflat.

Demonstratii in sala de clasa

Munca trebuie mereu rasplatita, iar Alexandra se premiaza si singura. Ne-a prezentat costumul, ne-a aratat distinctia si ne-a oferit o demonstratie exact ca la festivalul de la care a primit de la mestre Cibriba prima recunoastere a talentului.

«Miscarea de inceput este ginga, apoi au urmat o serie de elemente importante», ne-a explicat Alexandra, nu inainte de a ne invata primele batai la atabaq, o toba mica la care canta practicantii de capoeira. «Apreciez mult la acest sport combinatia dintre muzica si miscar. Si eu am fost sportiva, am facut gimnatica, si sotul meu a fost fotbalist. Suntem mari iubitori de miscare», ne-a spus Lucretia Filip.

Alexandra il are ca antrenor pe Stefan Ghervan, care este si cadru didactic la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, iar coordonatorul grupului din Iasi de capoeira este Iulian Dumitru. Copila munceste mult, dar ii place. De cand practica sportul brazilian, s-a dezvoltat frumos, a prins ritm, are eleganta in miscare si o atitudine de invingator. In plus, isi dezvolta si vocea, dar si abilitatea la instrumente, capoeira fiind avand ca ajutoare atabaqul, berimbau si tamburina.

Medic veterinar si pictorita

Ca toti copiii talentati de la Scoala «Varlaam Mitropolitul», Alexandra are si alte pasiuni. Invata germana si engleza si picteaza, penelul fiind un vis al ei. Iubeste animalele si face echitatie atunci cand merge la hipodromul de la Piatra Neamt. «Tatal meu este pictor, Ioan Rosca, din Piatra Neamt. Ori de cate ori mergem la el ii apreciaza lucrarile», a zambind Lucretia Filip.
Copila blonda ar vrea sa devina medic veterinar fiindca ii plac animalele, dar tare mai iubeste pictura si chitara, alaturi de sportul care deja i-a adus prima medalie – capoeira. La Scoala «Varlaam» a venit din mare drag dupa ce parintii au aflat ca micuta ar putea creste intr-un mediu care ar ajutat-o sa-si dezvolte toate abilitatile. «La scoala, suntem toti ca intr-o mare familie. Imi place mult si metoda aplicata, si de doamna invatatoare, dar si faptul ca suntem cu totii intre prieteni. Copiii cresc frumos si vin cu bucurie la cursuri, lucru care nu se intalneste in multe locuri», a recunoscut mama copilei luptatoare.

Ce-ar mai fi de spus? Ca luptatorii de capoeira nu sunt duri, ci doar se prefac, insa cunosc toate metodele prin care pot castiga o lupta. Nu se lovesc in competitii, invata respectul si dragostea de oameni, lecii pe care Alexandra le repeta zi de zi la «Varlaam», in timpul lectiilor cu Doamna Invatatoare.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi