Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copiii nostri

Autismul. Mesaje de dragoste din lumea nevazuta - interviu cu Carmen Gherca, presedintele filialei Asociatiei Nationale a Copiilor si Adultilor cu Autism Iasi

Pe 3 aprilie, la Bucuresti va avea loc Conferinta internationala cu tema “Modele de succes in abordarea integrata a serviciilor pentru diagnosticarea, interventia recuperarii, functionalitatii, integrarea sociala, educationala si profesionala a persoanelor cu tulburare de spectru autist”. Se vor puncta inca o data problemele cu care se confrunta Romania pe zona autismului, nevoile, initiativele si pasii facuti pana in prezent pentru imbunatatirea reglementarilor legislative precum si ce este necesar sa fie facut pe viitor in Iasi. Am discutat despre problematica autismului cu dna Carmen Gherca, presedintele filialei Asociatiei Nationale a Copiilor si Adultilor cu Autism Iasi

– Editia din acest an a manifestarilor dedicate Zilei Internationale de Constientizare a Autismului are noutati. Despre este ce vorba?

– Cu prilejul zilei de 2 Aprilie, FEDRA – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist organizeaza, prin intermediul fundatiilor si asociatiilor membre, o serie de manifestatii si evenimente, atat in Bucuresti cat si in tara, cu scopul de a creste gradul de constientizare a publicului asupra autismului dar si de a atrage atentia autoritatilor asupra nevoilor comunitatii persoanelor cu autism din Romania.

Ca si premiera putem mentiona organizarea, pe 3 aprilie a unei Conferinte internationale  Bucuresti, la Palatul Parlamentului, cu tema : “Modele de succes in abordarea integrata a serviciilor pentru diagnosticarea, interventia recuperarii, functionalitatii, integrarea sociala, educationala si profesionala a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.

Participa, in calitate de vorbitori, reprezentanti din Statele Unite ale Americii si din cinci state europene – Suedia, Norvegia, UK, Finlanda, Olanda care prezinta modelul national de servicii si integrare sociala a persoanelor cu dizabilitati. Din Romania, participa Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, Vasile Cepoi, consilier de stat, Cancelaria Primului Ministru, reprezentanti ai Comisiilor de Munca, Sanatate si invatamant ale Camerei Deputatilor, parlamentari si reprezentanti ai Guvernului.

Se vor puncta inca o data problemele cu care se confrunta Romania pe zona autismului, nevoile, initiativele si pasii facuti pana in prezent pentru imbunatatirea reglementarilor legislative precum si ce este necesar sa fie facut pe viitor in Iasi.

-- Ce veti face la Iasi?

–- Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR), filiala Iasi, membra FEDRA, impreuna cu partenerii locali: Fundatia „Star of Hope Romania”, Fundatia „Ancora Salvarii” si Asociatia „Surasul albastru”, au pregatit actiuni si manifestari publice, in cadrul celei de-a V-a editii a Campaniei „Arata ca iti pasa!”, dupa urmatorul calendar:

2 aprilie – 11.30-12.30  - Marsul diversitatii pe traseul Piata Unirii – PALAS. Acolo vom ridica spre cer baloane in culorile funditei puzzle care simbolizeaza autismul si vom participa cu totii, in Atrium PALAS, la un flashmob organizat de Zumba Iasi, instructor Lucian Liciu.
Alaturi de copiii si tinerii cu autism, parinti ai acestora, vor participa la mars si copii si tineri de la Colegiul tehnic “Gh. Asachi”, Scoala Gimnaziala “Ionel Teodoreanu”, Scoala Gimnaziala “Ghe. I. Bratianu”, Liceul teoretic “Al.I.Cuza”, Colegiul Economic Administrativ , Gradinita “Casuta Zanelor”, Universitatea “Petre Andrei”.

19.30 – Primaria Iasi - Moment artistic sustinut de elevi de la Scoala Euroed si Colegiul “Richard Wurmbrand” Iasi, in pregatirea aprinderii luminii albastre, la ora 20.
Alaturi de Palatul Roznovanu care gazduieste Primaria Iasi, vor fi iluminate in albastru si Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al.I.Cuza”, Camera de Comert si Industrie Iasi.
4 aprilie - 11:00 -  Conferinta de presa in Sala Mare a Primariei Iasi cu participarea Excelentei Sale Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la Bucuresti si a specialistilor invitati din Olanda.
18.00  - Eveniment caritabil - Motel Bucium. 

Tot pe 4 Aprilie scoala Speciala “Constantin Paunescu” si Gradinita PP nr.20, vor organiza evenimente pentru marcarea zilei de 2 Aprilie.
5 aprilie – 18.00 – Grand Hotel Traian, Sala Ion Creanga, lansarea primului documentar romanesc despre autism, realizat de specialisti din Olanda.

–  Daca tot vobim de un moment aniversar, care ar fi bilantul unui an, ce realizari ati avut din aprilie 2012 si pana in prezent?

– Anul trecut a fost un an in care ne-am continuat toate proiectele si acest lucru a fost foarte important pentru noi. In primul rand am reusit, cu fondurile obtinute in urma serii caritabile de anul trecut, sa demaram proiectul "Kinetoterapie pentru copiii cu autism", iar cartea pe care am lansat-o atunci, "Suflete in culori", s-a vandut in peste 400 de exemplare.

Am reusit organizarea unor wokshop-uri pentru studentii Universitatii de Medicina si pentru cei de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Petre Andrei si ne bucura ca tinerii sunt foarte interesati sa afle cat mai multe despre autism. La sfarsitul anului am primit vizita specialistilor din Olanda care ne-au fost alaturi la inaugurarea parcului de joaca din curtea scolii unde functioneaza clasele speciale pentru copii cu autism. In anul 2012 ANCAAR Iasi a obtinut Trofeul de Excelenta si Diploma de Onoare in semn de recunoastere din partea comunitatii de afaceri din Iasi a calitatii actului de implicare in societatea civila si a valorilor fundamentale la care a aderat, din partea Camerei de Comert si Industrie Iasi, premiu care ne onoreaza si ne obliga, in acelasi timp.

Si, poate printre cele mai importante reusite este faptul ca am reusit sa fim o voce prin FEDRA si sa obtinem modificarea ordinului de incadrare in handicap care transforma copiii cu autism in adulti cu schizofrenie.

– Ce veti face in seara caritabila?

– Vom avea onoarea de a fi alaturi de Excelenta sa, Ambasadorul Olandei si de prietenii nostri din Olanda. Speram sa avem o seara frumoasa alaturi de copiii de la Academia Show, pregatiti de doamnele Ligia Grozdan si Cosmina Paraschiv, cei din clubul de gimnastica aerobica GIMNIS, prof. Bogdan Banta, studentii de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, departament Teatru, prof. Ligia Delia Grozdan si Oana Sandu, copii clasei a II-a C, Scoala „Stefan Barsanescu”, Ansamblul Folcloric „Doina Carpatilor” al Casei de Cultura a Studentilor Iasi, coordonat de prof. Petre Susu, si Clubul de dans „Imperial”, cordonat de prof. Adrian Ciutoiu. Alaturi de toti acestia vom sarbatori 10 ani de cand suntem impreuna pentru copiii nostri ca si ANCAAR Iasi.

Fondurile vor fi folosite pentru finantarea proiectelor asociatiei care acum, desi sunt numeroase, nu reusesc sa acopere toate solicitarile celor 90 de parinti, membri ai asociatiei noastre.

Vrem sa multumim parteneri nostri locali: Primaria si Inspectoratul Scolar Judetean, Universitatea “Petre Andrei”, Universitatea “Al. I.Cuza”, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Camera de Comert si Industrie Iasi, PALAS, Irina Schrotter, ProImage, Patronatul Sfera, Rodotex, Motel Bucium,  Louise, Papucei, NICHI, Scoala Speciala „Constantin Paunescu”, Gravez.ro, Pro Image, Grand Hotel Traian, Colegiul de Arte Octav Bancila, Sounds Design.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi