Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copii nostri

"Arata ca iti pasa" - dialog cu dna Carmen Gherca, presedintele Asociatiei Nationale a Copiilor si Adultilor cu Autism din Romania (ANCCAR)

Pe 1 aprilie, fii alaturi de copiii si tinerii cu autism. Vino la Casa de Cultura a Municipiului Iasi "M. Ursachi" din Parcul Copou, unde copiii cu autism vor primi oaspeti. Alaturi le vor fi elevi de la Scoala "George Calinescu", Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", copii de la Gradinita integratoare nr.26 si studenti ai Universitatii "Petre Andrei". Evenimentul va fi continuat de seara caritabila organizata la Motel Bucium incepand cu ora 18.00, in scopul strangerii de fonduri pentru amenajarea si dotarea spatiului primit de ANCAAR de la Primaria Iasi. "Arata ca iti pasa". Vino pe 1 aprilie, incepand cu ora 10, in Parcul Copou. Fii alaturi de copiii cu autism!

-- Dna Carmen Gherca, sunteti presedinta ANCAAR. Ce este aceasta asociatie? Cum s-a infiintat si ce isi propune?

-- Aceasta asociatie este formata din parinti ai copiilor cu autism din Iasi. Este o organizatie neguvernamentala ce actioneaza in domeniul protectiei copilului si a persoanlor cu autism, infiintata in mai 2003, la initiativa Fundatiei "Star of Hope" Romania. Misiunea asociatiei este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu autism si a familiilor lor. Asociatia a luat nastere in urma unui curs organizat de fundatie pentru parintii copiilor cu autism. Lectorul era un specialist suedez, iar translator mama unei fetite cu autism de origine romana dar stabilita in Suedia. Acolo am cunoscut parintii care au format nucleul viitoarei organizatii si s-a ivit dorinta de a fi uniti in scopul de a face ceva pentru copiii nostri.

-- Cati membri are ANCAAR? Ce actiuni ati derulat pana acum?

-- Daca la inceput asociatia noastra numara 3 membri, astazi suntem peste 60 de parinti si este important sa subliniem faptul ca sunt mult mai multi care ne contacteaza din diferite orase al tarii. Actiunile noastre au fost la inceput timide, primele fiind cele de socializare, ca de exemplu serbarea de Craciun pentru copiii cu autism, in anul 2005. A urmat apoi dezvoltarea activitatilor in functie de necesitatile parintilor, nevoia de informare, aducerea in atentia mass media a problematicii autismului, grupul suport pentru parinti, clubul de week-end, cursuri de inot pentru copii. Pe parcurs am inteles ca toate acesta trebuie sa devina activitati anexe, insa, cel mai important trebuia sa devina implicarea si a autoritatilor locale si nu numai. Asa ca ne-am hotarat sa desfasuram actiuni de lobby pentru completarea si modificarea legislatiei astfel incat drepturile copiilor cu autism sa fie respectate.

Una dintre actiunile importante devine incet, incet o traditie si are loc in fiecare an, incepand cu anul 2009, in jurul datei de 2 aprilie, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului cand organizam diverse evenimente pentru a marca aceasta zi, cuprinse in campania pe care am numit-o "ARATA CA ITI PASA!"

-- Cum sunt primite actiunile ANCAAR de catre societatea civila? Cine va sprijina? Ce semnale aveti din comunitate?

-- Noi credem ca in ultimii ani glasul parintilor a inceput sa fie auzit si cei din jurul nostru stiu mult mai mult despre autism decat acum 10 ani sa spunem. Suntem sprijiniti de comunitatea locala, de mass media, de autoritati, de oameni de afaceri unii din partenerii nostri fiind implicati in fiecare an in campania "Arata ca iti pasa!" si aici as mentiona numele doamnei Cristina Nichita. Semnalele sunt asadar pozitive si ne bucuram ca avem sprijin pentru a darui o viata mai buna acestor copii si familiilor lor.

-- Ati sustinut cauza copiilor si adultilor cu autism si la Bruxelles. Ce demersuri ati facut la Parlamentul European si ce rezultate ati obtinut? Ce ecouri au avut demersurile dvs la Bucuresti?

-- In Parlamentul European am sustinut, pe 25.10.2010, petitia pe care asociatia noastra a depus-o in anul 2009. Am sesizat tocmai ca drepturile persoanelor cu autism nu sunt respectate in Romania si ca in continuare copiii nu sunt primiti in scoli si gradinite, autismul nu mai este recunoscut la maturitate, iar serviciile pentru persoanele adulte sunt practic inexistente. Am atras atentia ca familiile acestor copii nu mai beneficiaza nici macar de sumele la care aveau dreptul ca insotitor sau asistent personal si ca in mediul rural familiile sunt lipsite de accesul la informatii si servicii terapeutice.

Comisia pentru petitii a decis sa trimita o scrisoare domnului ministru Ioan Botis, scrisoare la care s-a primit, din pacate un raspuns care nu ne multumeste. Insa, in aceasta perioada, ne straduim sa imbunatatim normele referitoare le Legea 151/2010, legea pe care noi o numim a autismului si se pare, ca in urma numeroaselor memorii, petitii si propuneri, ministerul muncii cel putin, a trimis catre Ministerul Sanatatii popuneri clare si obiective. Cu siguranta ca acestea sunt ca un ecou la actiunile noastre si ale celorlalte ONG-uri din toata tara si speram ca, in final, sa existe o lege a autismului care sa serveasca intereselor persoanelor cu autism si sa ne ajute sa le asiguram drepturile ce li se cuvin.

-- Ce va propuneti pentru acest an? Cum pot fi sustinuti copiii cu autism?

-- Pentru acest an ne propunem, in principal sa continuam proiectele pe care le-am derulat. Avem si proiecte noi cum ar fi cel prin care dorim sa mergem cu copiii intr-o localitate din apropierea Clujului unde exista un centru pentru hipoterapie, proiect pe care avem ocazia sa-l derulam cu sprijinul Clubului Rotary Curtea Domneasca care a organizat in luna martie un concert caritabil.

Ne mai dorim ca, in urma serii caritabile din acest an organizate pe data de 1 aprilie, sa reusim sa amenjam si sa dotam spatiul pe care l-am primit la inceputul acestui an de la Primaria Iasi, spatiu pe care sa-l utilizam, in special pentru tinerii cu autism din cadrul asociatiei noastre, proiect initiat anul trecut in colaborare cu Fundatia Ancora Salvarii.

-- Ce este autismul, dna Carmen Gherca?

-- Autismul este o tulburare caracterizata prin afectarea dezvoltarii creierului, a abilitatilor mentale, emotionale si comunicationale ale unei persoane. O persoana care sufera de autism, familiile si prietenii acestora au nevoie de sprijin si ajutor. Autismul trebuie tinut sub observatie permanenta iar tratamentul trebuie mereu imbunatatit. Un copil autist cu o forma mai putin grava a bolii poate sa-si imbunatateasca starea odata cu inaintarea in varsta, daca urmeaza un program terapeutic bine stabilit sustinut de specialisti in domeniul autismului. O persoana cu autism s-a putea sa aiba nevoie de o alta care sa le controleze comportamentul si sa-i ajute in activitatile zilnice. Cauzele autismului nu sunt cunoscute, iar tulburarea nu poate fi prevenita. Doar diagnosticarea si tratamentul precoce pot diminua efectele autismului, care insa nu se poate vindeca. Aceasta tulburare este, de obicei, mai evidenta in jurul varstei 3 ani si are o frecventa mai mare la baieti decat la fete. Ultimele statistici realizate la nivel international arata ca 1 din 160 de persoane sufera de o tulburarea de spectru autist.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi