Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copiii nostri

Copiii «Scolii Varlaam »
Calul fermecat si campionul de la tabla de sah

Ce-ati spune despre un copil care stie sa miste cu mintea toatele piesele de pe tabla de sah? Si ce-ati spune daca ati afla ca face acest lucru din vremurile in care nu stia nici tabla înmultirii, nici cand il rostuia, cu grija, pe "a mic de mana" printre randurile caietului. Matei Dumitrescu este un pusti senzational, din clasa a treia, de la Scoala "Varlaam Mitropolitul" din Iasi. Vesel, prietenos si istet, cu ochisori care mura care se transforma în stelute ori de cate ori aduci vorba despre sportul mintii.

Daca ar fi fost purtator de cuvant la Ministerul Educatiei, Matei Dumitrescu ar fi fost bucuros sa va anunte ca sahul va fi materie optionala in scoli in invatamantul primar, incepand din anul scolar 2014-2015. Disciplina se va numi "Educatie prin sah" si cei care vor alege acest optional vor invata regulile sahului si strategii de joc fie pe durata unui an scolar, fie pe durata a doi ani scolari.

Vestea l-ar umple de bucurie pe copilul istet care in aprilie a castigat Medalia de aur la Campionatul National de Sah Clasic pentru Copii de la Calimanesti-Caciulata. „A fost un turneu greu, cu 9 partide”, a recunoscut antrenorul sau, Stefan Axinte, de la Clubul „Micul Sahist” din Iasi, acolo unde activeaza Matei.

Copilul cu ochii ca mura a inceput sa fie pasionat de tabla cu 64 de patrate pe cand avea 6 ani. S-a inscris la club si nu peste mult timp a castigat si primul concurs, la Ateneul Tatarasi. Munca e grea si pentru un adult, daramite pentru un pusti care poate ar fi putut alege sa-si petreaca cele doua-trei ori pe zi dedicate antrenamentului fie pe calculator, fie la televizor, urmarind desene animate. Matei a ales sahul pentru ca este un joc de strategie. Din toatele piesele, Calul este preferatul sau pentru ca este piesa care “poate sa sara”. „Se pot face mutari ascunse”, a zambit pustiul-campion.

Sahul, un spor pentru dezvoltare personala

Matei Dumitrescu are abilitatea de a-si transforma in prieteni toate persoanele pe care le intalneste, inclusiv adversarii de la tabla. Iubeste fotbalul si tare ar mai incinge el o partida la scoala. Cat de curand, terenul de sport de la „Varlaam” va fi gata, iar pustii vor avea unde sa-si savureze si victoriile de la masa verde.

Pana atunci, mai poposim la masa de sah, unde Matei, ajutat de antrenorul sau, Stefan Axinte, si incurajat de tatal sau, Sebastian Dumitrescu, invata sa castige, dar si uneori sa piarda. „Sahul este un joc care te ajuta sa te dezvolti frumos din punct de vedere al caracterului. Ne antrenam, invatam, ne dezvoltam caractere frumoase si, ceea ce este foarte important, invatam sa si pierdem. Se intampla uneori sa nu fim primii, dar asta nu inseamna ca abandonm”, a zambit Stefan Axinte, coordonatorul Clubului „Micul Sahist”, pe care l-a infiintat in 2007 si unde lucreaza impreuna cu Lucian Filip si Gheorghe Aioanei.

Sahul si copiii i-au adus mari satisfactii lui Stefan Axinte. “Eu am inceput tarziu, eram prin clasa a treia. Am participat la un concurs, l-am pierdut si vreo doi ani nu am mai jucat. M-am indreptat spre fotbal si doi ani de zile asta am facut, ca junior la Politehnica. Apoi, un accident m-a adus din nou la masa de sah si aici am ramas. Ma bucur sa lucrez cu cei mici. Ma umplu de energie, de bucurie”, a recunoscut domnul antrenor. Acelasi sentiment il are probabil si fiica sa (fiindca pasiunea se mosteneste, nu-i asa?!), in timp ce-i invata miscarile pe tabla de sah pe pustii din scoli si gradinite.

Familia de campioni

In panoplia lui Matei sunt 21 de cupe si 23 de medalii adunate in zeci de competitii si campionate. Ca si cost, factura se plateste in munca si timp, dar copilul pare sa resimta usor efortul. “Pentru noi, ca parinti, este o mare incarcatura, nu este usor. Pe margine traiesti emotii inimaginabile. Ai impresia ca timpul se dilata”, a retrait cateva momente din competitii Sebastian Dumitrescu, tatal micutului campion. Nu l-am intrebat ce simte cand isi vede copilul de podium fiindca privirea strecurata lui Matei era suficienta si putea cuprinde intreg Universul.
In familia Dumitrescu, Matei nu este singurul sahist. Ioana, surioara lui de la Pregatitoare, tot la “Varlaam Mitropolitul”, este un nume care promite. Are doar 6 ani si deja participa la competitii. Ea foloseste sahul ca pe un mijloc de a se descurca tot mai bine cu operatiile matematice. Cand am cunoscut-o, Ioana rezolva cu usurinta un exercitiu la tabla si nu a parut intimidata de musafiri. Prietenoasa, copila deja se gandea la noii prieteni pe care cu siguranta si-i va face la viitorul campionat la care va participa si Clubul de Sah de la “Varlaam Mitropolitul”.

Matei Dumitrescu iubeste sahul, dar deopotriva este pasionat si de Lego. In camera lui are foarte multe figurine atent migalite, la fel ca si operatiile matematice la care este as. “Imi place Matematica, da. Si fotbalul”, a vrut sa-mi reaminteasca baietelul cu ochi ca mura.
Acum, Matei se pregateste pentru o proba de foc care va avea loc in Cehia, la sfarsitul lui august. Este vorba despre Campionatele de Sah ale Uniunii Europene, o competitie ce pare grea, dar de care Matei nu este speriat. Doar noi, Oamenii Mari, ne imaginam situatii dificile inainte ca ele sa se produca. Succes, Matei !


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi