Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copiii nostri

Dialoguri despre perseverenta, o virtute esentiala

Sfarsitul acestei saptamani aduce pentru Iasi un eveniment important Cupa Iasului la Karate Okinawian Isshinryu, competitie care va avea loc in sala de sport a Liceului "I. C. Stefanescu". A stat de vorba cu maestrul de ceremonii al manifestarii, dl Andrei Trandaf, sau cu maestru Andy, cum ii spun "discipolii".

-- Cine sunteti dumneavoastra, domnule Andrei Trandaf?

-- Sunt terapeut si antrenor de arte martiale, am peste 25 de ani de practica a acestor sporturi si de peste 15 ani sunt instructor. Detin centura neagra 4 Dan in Karate Okinawian Isshinryu si 3 Dan  in Kobudo WKF. Pe langa activitatea mea de antrenor am fost preocupat de latura terapeutica si spirituala fiind la ora actuala maestru in peste 60 de sisteme Reiki, Maestru in radiestezie, trainer in dezvoltare personala cu specializare psihoterapie speciala si NLP.  

-- De ceva vreme derulati in scolile din Iasi un proiect interesant
dedicat copiilor. Despre ce este vorba?

-- In urma cu 5 ani am inceput demararea unui proiect educational bazat pe artele martial ca si sport si metoda de transmisie a unor principii morale de baza. Povestea a inceput in toamna lui 2008. Am fost invitat sa tin o ora de dirigentie la clasa a V-a si am avut neplacuta surpriza ca la intrebarea mea “Ce este modestia” sa nu primesc nici un raspuns, in prima faza. Apoi, timid un copil a ridicat mana. “Este virtutea de a nu te da mare”, a raspuns el, “si stiu de la bunica”, a completat. Concluzia mea? O suma de percepte morale esentiale sunt “scapate” din educatia elementara atat in scoala, cat si in familie.

Este de inteles in societatea de azi cand parintii sunt intr-o continua goana dupa bani, iar programa scolara este asa cum este, sa existe anumite scapari in educatia tinerei generatii. Asa mi-a venit ideea de a face experimental o grupa de copii in care sa incercam implementarea, pe langa sportul in sine, adica Karate Okinawian, un stil de karate clasic -- si a unui program educational minimal care sa le creeze o scara reala a valorii bazata pe competitivitate si munca, o viziune realista asupra lor si asupra lumii bazata pe cresterea respectului de sine si pe respectul acordat celor din jur, si intarirea caracterului astfel incat sa treaca mai usor peste hopurile vietii. Pe scurt, am denumit programul “Respect, modestie si perseverenta”.

-- Cati specialisti sunt implicati?

-- In prima faza, in ianuarie 2009, am inceput cu o grupa de copii de la Scoala “Alexandru Vlahuta” si, observand imbunatatirea substantiala a rezultatelor scolare si a comportamentului in societate, am mers mai departe. Am colaborat si cu alte scoli si am extins proiectul si asupra copiilor cu deficiente mentale, fizice sau sociale. Ca specialisti, suntem o echipa de 20 de instructori atestati, toti cu studii pedagogice si de dezvoltare personala. In timp am beneficiat de ajutorul mai multor traineri in dezvoltare personala, NLP si psihologi care ne-au ajutat la desavarsirea programului.

-- Concret, ce faceti? Cum se deruleaza programul?

-- Programul nostru are mai multe componente: in primul rand, una de sanatate-sport bazat pe exercitiile fizice din Karate Isshinryu -- “Scoala inimilor unite”-scoala de provenienta okinawiana axata in special pe autoaparare si educatie cu miscari lejere usor de invatat de care orice persoana. In al doilea rand, controlul si canalizarea agresivitatii native existente in fiecare spre lucruri bune, si in al treilea rand pe implementarea unei culture a respectului de sine si de ceilalti.

Concret, exercitiile din Karate Isshinryu sunt adaptate astfel incat sa nu dauneze in nici un fel sanatatii, ba dimpotriva, sa intareasca musculatura, sa alinieze scheletul, sa mareasca capacitatea pulmonara. Totul este realizat treptat prin exercitii si jocuri adaptate la grupe de varste diferite, de la 4 ani la 14. Eu sunt si terapeut si am observat, in general, la copiii din ziua de azi ca lipsa miscarii duce la grave deficiente, in special la coloana vertebrala, lucru care le afecteaza apoi intreaga viata.

Din pacate, conceptia gresita si a parintilor si a unor cadre didactice ca “Ce atata alergat, mai bine matematica” duce la afectarea copiilor pe termen lung in special in perioada de dupa 24 de ani, cand corpul adult este mai greu de readus la starea optima de sanatate si functionalitate. Fac o paranteza si spun ca una dintre marile noastre probleme este cum sa convingem parintii sa-si implice copii in activitati sportive. Chiar am o vorba legat de aceasta problema de mentalitate ca matematica prea multa afecteaza sanatatea, asa cum si statul la calculator prea mult duce la moarte sigura.

Bine, este foarte utila matematica, dar si miscarea este importanta. In tot ce facem trebuie sa existe armonie, iar observatia mea dupa stagii de studii in Danemarca si Germania este ca prosperitaea materiala si mentala a acestor tari se datoreaza tocmai imbinarii armonioase a invataturii cu sportul. Inlaturarea agresivitatii si canalizarea energiei rezultate o facem prin alternanta competitive-examen de centura.

Copiii invata sa-si stabileasca obiective fixe si sa munceasca pentru atingerea lor. In acelasi timp, fair-play si regulile orientale de politete care trebuiesc respectate cu strictete atat in sala de antrenament, cat si in societate sau in competitie ii invata sa-si stapaneasca emotiile, sa fie calmi, iar agresivitatea este transformata in competitivitate si in ambitia de a castiga. In alta ordine de idei, competitia ii invata pe copii un lucru important: ca in conditiile in care  cazi trebuie sa te ridici si sa mergi mai departe. Perseverenta este o virtute esentiala, neglijata din pacate de multe ori din cauza unei protectii prea exagerate din partea parintilor.

-- Cum ati fost primiti de catre copii? In cate scoli aveti activitati?

-- Copiii, in general cei mici, manifesta entuziasm pentru sport si pentru Arte Martiale in particular. Din nefericire, cei mai mari nu sunt atrasi de aceste sporturi datorita complexitatii lor si atractiei mult mai mari a generatiei “Mc Donnald’s” spre “sportul” uitatului la televizor la meciuri de fotbal. Fotbalul este un generator de comportament violent si ca fan, si ca sport in sine!

Observati cativa adolescenti care dau cu piciorul in minge si numarati cate injuraturi se pot debita intr-o ora! La ora actuala, ne desfasuram programul in parteneriat cu 10 scoli din orasul Iasi, cu orasul Harlau si cu cateva scoli din Bacau, Suceava si Botosani. Grupele sunt organizate ca si asociatii sportive, iar copiii si instructorii beneficiaza, pe langa antrenamentul si instructajul de baza, si de cursuri de perfectionare, baza de informare etc.

-- Ce rezultate ati avut?

-- Chiar daca nu ne sta in caracter sa facem tapaj de asa ceva, ne putem lauda cu cateva sute de copii angrenati in program cu imbunatatirea generala a sanatatii, conditiei fizice si a comportamentului din toate punctele de vedere. La fel se observa in general la copiii nostri -- cresterea performantelor scolare prin faptul ca acest sport dezvolta si mintea, gandirea. Ca si cazuri speciale, as putea mentiona ameliorarea in cateva cazuri de autism si mai multe cazuri de imbunatatire spectaculoasa a comportamentului in cazuri de elevi cu comportament asocial, agresiv, violent.

-- Ce va propuneti?

-- Pe viitor, incercam angrenarea si altor persoane in proiectul nostru, pe langa mult mai multi copii si scoli, si factori de decizie, primarii, autoritati deoarece activitatea aceasta are beneficii in primul rand in spatiul comunitar. Bineinteles, suntem abia la inceput si ca sa producem o schimbare generala de mentalitate este necesar un efort mult mai mare si din partea unui grup largit de specialisti care sa colaboreze impreuna cu scoala, cu cadrele didactice la implementarea acestui program la nivelul tuturor scolilor iesene.

Artele martiale, in special prin codul etic si regulile stricte de eticheta, imprima mult mai mult decat alte sporturi un mod de viata sanatos si indeparteaza tanara generatie de la tentatia violentei stradale, a drogurilor, alcoolului. Fiind un proiect de durata si de masa, o adevarata schimbare se va observa in circa 3-5 ani, cand numarul de practicanti va fi mai mare.


1

Comentarii:1


1# Scris de

Dan Lupu

in data de:

22/11/2012 12:35

Bravo domnule Andrei Trandaf, asteptam cu interes si in viitor sa mai auzim despre astfel de proiecte grozave si, mai ales si depre noi realizari in directia aceasta. Asa da! cum se spune...


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi