Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Copiii nostri

Copiii din Tungujei asteapta Iepurasul de Paste

Un calator neobosit al meleagurile iesene si vasluiene ar descoperi la granita dintre cele doua judete, la vreo 6 kilometri de comuna Tibanesti si la 60 de kilometri de Iasi, un satuc in care timpul pare sa se fi oprit in loc. Este vorba despre Tungujei, o asezare a carei istorie coboara in timp pana in secolul al XVI-lea. "Denumirea originala este de origine tatareasca, «Tanguiti»,, si inseamna «oameni harnici»", a explicat preotul paroh Constantin Rusu.

Odinioara sat infloritor, pe ale carui meleaguri au stapanit familii de boieri moldoveni precum Ilie Carp si Zadic Pascal, astazi este o asezare locuita majoritar de oameni varstnici. Tinerii au plecat la munca peste hotare, lasandu-si pruncii in grija bunicilor. In sat sunt 170 de familii care nu au mereu norocul si indestularea de partea lor.

Tungujei este un sat mic, cu oameni plini de evlavie. Iubesc traditia, respecta obiceiurile si se bucura mereu de oaspeti. Cei mici la fel, doar ca putini oaspeti cu daruri ajung prin zona.
Pe dealul dinspre Gorgana, la marginea satului, strajuieste protector biserica satului, ridicata in anul 1848 de catre boierul Ilie Carp, unchiul prim-minstrului P.P. Carp. Intre anii 2005-2011, prin osteneala preotului paroh Constantin Rusu, biserica s-a innoit cu pictura in fresca, mobilier, vesminte preotesti, casa sociala si parohiala.

Satul a avut si scoala gimnaziala, dar in 2001 a fost mutata in comuna. Erau prea putini elevi... A mai ramas doar gradinita cu clase simultane, unde educatoarea Sabina Dorin daruieste cate un strop din sufletul ei copiilor de varsta prescolara. La Tungujei, oaspetii sunt rari, la fel si darurile, insa lucrurile se vor schimba. La initiativa farmacistei Denisa Timofte, din Tibanesti, cei 35de copii de la gradinita si cateva familii nevoiase din sat vor primi daruri de Paste.

Nu mai stiu cati ani aveam cand am primit primul dar din partea iepurasului de Paste, dar retraiesc si acum bucuria unei sarbatori pline de caldura. Pentru mine, Iepurasul vestea primavara si anunta musafiri dragi in jurul mesei la care mama si bunica roboteau cateva zile. Nu va mai spun de mirosul de cozonaci ce umplea casa si nici de povestile colorate ce se teseau in jurul oualor ce asteptau cuminti sa fie imbujorate si nici de noaptea de taina pe care o petreceam asteptand sa primim Lumina de Inviere. Retraiesc acelasi sentiment in fiecare an in preajma sarbatorilor pascale si ma bucur sa-l impartasesc cu toti cei dragi”, a spus Denisa Timofte.

Campaniei, derulata in parteneriat cu Parohia Tungujei, s-au alaturat Asociatia Studentilor Chimisti, Gradinita „Buna Vestire” si Scoala „Varlaam Mitropolitul”, magazinul „Via Naturalia”, si multi ieseni dornici sa aduca bucurie copiilor din Tungujei. Cu ajutorul lor, in satul ascuns printre dealurile Moldovei, care isi continua existenta cu speranta unor vremuri mai bune, aidoma celor de odinioara, Pastele va fi plin de lumina si caldura.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi