Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Dezvoltare personala

Arta discursului - interviu cu Gabriela Zboiu, membru si trezorier al filialei Iasi a Toastmasters -- Clubul de Public Speaking si Leadership

Toastmasters este o organizatie internationala, care s-a infiintat in 1924. Scopul ei este de a oferi membrilor un cadru in care sa-si poata imbunatati abilitatile de Comunicare, de Public Speaking si de Leadership. Din 2011, activeaza si la Iasi o filiala, inscrisa de curand in circuitul international.

--Toastmasters. Un nume nou in Iasi. O organizatie cu un mesaj inedit. Despre ce este vorba?

-- De fapt, grupul s-a format in 2011, in primavara. Doi dintre colegii mei, care nu se cunosteau pe vremea aceea cautau informatii despre Public Speaking, pentru ca doreau sa isi imbunatateasca abilitatile de a vorbi in public. Fiecare dintre ei, si asa cum am spus, fara sa stie unul despre celalalt, au descoperit Clubul Toastmasters din Timisoara. Au sunat si au cerut informatii. Si pe langa informatiile despre club, despre Public Speaking si Leadership, au primit si datele lor de contact, asa ca s-au sunat si s-au intalnit. La inceput au fost doi, Laurentiu si Bogdan, apoi trei, iar acum suntem treizeci de membri! Organizatia se numeste Toastmasters - Club de Public Speaking si Leadership.

--Activati doar in Romania?

-- Toastmasters este o organizatie internationala http://www.toastmasters.org/ , care s-a infiintat in 1924. Scopul Toastmasters este de a oferi membrilor un cadru in care sa-si poata imbunatati abilitatile de Comunicare, de Public Speaking si de Leadership.

--Cine poate fi membru al clubului?

-- Orice persoana care are peste 18 ani, iar singura conditie este sa isi plateasca inscrierea si cotizatia la Toastmasters International. Inscrierea este 20 de dolari si se plateste o singura data, iar cotizatia este 27 de dolari o data la sase luni – taxa de membership.

--Ce faceti la intalnirile clubului? Cu ce frecventa le organizati?

-- Noi ne intalnim saptamanal, martea. Avem un plan bine pus la punct, pe care il respectam. Intalnirile au trei sectiuni: discursuri pregatite, discursuri improvizate si evaluarile. Discursurile improvizate sunt pentru invitati si pentru public, pentru curajosii care nu sunt inca membri, dar timp de doua minute vorbesc in fata publicului pe un subiect propus de responsabilul acestei sectiuni. Celelalte doua sectiuni sunt pentru membrii clubului, care isi pregatesc discursurile conform lectiei din manualul de Competent Communication – manual primit de la Toastmasters International in urma inscrierii in club. Apoi urmeaza evaluarea conform criteriilor din acelasi manual.

--Cum incepem sa vorbim in public?

– Inceputul este foarte simplu, cu lectia nr. 1, adica The Ice Breaker. Ce poate fi mai simplu decat sa vorbesti despre tine? Sau, inceputul poate fi cu un rol de evaluator specializat: gramatician, timer sau ah-counter. Dupa ce a spart gheata si isi revine, urmeaza restul lectiilor din manual, adica discursuri care necesita o atentie marita. Fiecare membru va invata cum sa-si structureze un discurs, cum sa transmita clar o idee, cum sa aiba un limbaj al corpului adecvat si sincronizat cu ceea ce transmite, cum sa foloseasca variatiunile vocale si cum sa convinga audienta. Din experienta mea personala va spun ca dupa doar doua luni si cateva discursuri pregatite la Toastmasters diferenta a fost enorma.

--Care este secretul unui discurs reusit?

-- Secretul consta intr-o singura intrebare. Atunci cand te pregatesti pentru un discurs, fie el de 5-10 minute cum sunt cele de la Toastmasters, fie prezentari de o ora, trebuie sa ai un raspuns foarte clar la o intrebare: cu ce vreau sa ramana audienta sau publicul, dupa ce termin de vorbit? Avand raspunsul la aceasta intrebare devine usor sa construiesti orice discurs si orice prezentare.

--Stiu ca v-ati afiliat structurii internationale. Veti ramane la acest nivel sau planuiti o extindere?

– Cu siguranta intentionam sa ne extindem, sa fim mentori si sa ajutam cluburile noi care se infiinteaza in alte orase. De asemeni, in toamna aceasta vom lansa si un program de Training despre Public Speaking. Unul din proiectele noastre, un proiect care a fost dezbatut de ofiterii clubului este de a organiza si o sectiune de Dezbateri. Si ne dorim sa organizam competitii nationale si sa participam la cele internationale!

--Ce aduce nou Toastmasters la Iasi?

– Cel mai important lucru este faptul ca exista un loc unde exersezi si iti imbunatatesti abilitatile de vorbit in public si de leadership. Profesori, traineri, studenti, antreprenori, manageri, terapeuti, medici, psihologi, toti, indiferent de profesie pot exersa si pot invata cum sa fie buni vorbitori in public, intr-un mediu deschis si suportiv. Si nu ma refer doar la cum sa ne invingem frica de vorbit in public, frica pe care o depasim pe masura ce exersam, ci ma refer la toate abilitatile pe care le dobandesti fiind membru al clubului. Invatam cum sa conducem o echipa, ce anume îi motiveaza pe oameni, cum sa fim lideri, cum sa organizam si cum sa delegam sarcini. Imaginati-va cat de mandri, cat de siguri, cat de clari si de concisi puteti deveni, cata siguranta si cata competenta puteti transmite, doar exersand cinci minute pe saptamana, doar pregatindu-va cate un rol de evaluator sau cate un discurs de 2-3 ori pe luna. Da, e chiar atat de simplu.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi