Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Dezvoltare personala

"A te cunoaste cu adevarat inseamna a-ti da dreptul sa inveti despre tine" - dialog cu Clara Toma, specialist in comunicare, directorul Editurii Ascendent Bucuresti

"Toata viata noastra este o suita de lectii puse in fata noastra de Divinitate ca sa invatam despre noi, sa ne cunostem. Autocunoasterea nu inseamna (doar) sa citesti carti si sa mergi la cursuri care iti prezinta diverse metode. Clara Toma este doar numele pe care il port eu. Iar eu sunt cea care aleg sa devin, in fiecare zi."

-- Cum ne poate influenta viata comunicarea nonverbala? Ce ar trebui sa stim si inca nu am " aflat despre acest lucru?

--Comunicarea nonverbala este o caracteristica omniprezenta,constanta a omului, ea ne influenteaza intr-o maniera subtila, dar cat se poate de profunda. Ne influenteaza mai mult decat o face cuvantul. Doar ca nu constientizam asta. Cred ca asta ar fi bine sa invatam: cum sa devenim constienti de semnalele pe care noi le transmitem nonverbal celorlalti si de cele receptate la randul nostru, si cum sa le utilizam in beneficiul unor relatii reusite.

-- Sunteti expert in comunicare nonverbala. Ce pozitie ati alege la primul interviu oferit unui necunoscut?

--As alege acea pozitie in care ma simt confortabil cu mine insami. Acea pozitie care sa fie congruenta cu starea mea de spirit din momentul intalnirii. Pozitia initiala se va schimba oricum, ulterior, constient sau inconstient, prin interactiunea cu persoana din fata mea.

-- Cum ne poate influenta viata comunicarea nonverbala? Ce ar trebui sa stim si inca nu am aflat despre acest lucru? Comunicarea nonverbala este o caracteristica omniprezenta, constanta a omului, ea ne influenteaza intr-o maniera subtila, dar cat se poate de profunda. Ne influenteaza mai mult decat o face cuvantul. Doar ca nu constientizam asta.

--Cred ca asta ar fi bine sa invatam: cum sa devenim constienti de semnalele pe care noi le transmitem nonverbal celorlalti si de cele receptate la randul nostru, si cum sa le utilizam in beneficiul unor relatii reusite.

-- Care parte a corpului se deconspira cel mai usor si care cel mai greu intr-o discutie, evident, dupa parametrii comunicarii nonverbale?

--Cel mai cunoscut semnal nonverbal pe care aproape nimeni nu-l poate controla este roseata obrajilor; aceasta este o reactie automata a corpului ce decospira cu usurinta o persoana atunci cand ea se simte de pilda rusinata, ori foarte furioasa ori emotionata puternic. Cel mai greu se deconspira, tot la nivelul fetei, miscarile foarte fine ale unor muschi din jurul ochilor sau din jurul gurii. Sunt miscari ce apar in situatii de tensiune, sau cand persoana se simte vinovata ori minte, miscari ce se capteaza doar la o privire extrem de atenta. Apoi , sunt acele semnale de tipul tremur interior, incordarea muschilor, etc, care au importanta majora in comunicarea nonverbala dar care nu sunt vizibile. Doar persoanele foarte empatice, sau cele capteaza informatii la nivelul vibratiei interlocutorului , pot percepe si traduce astfel de informatii.

-- Cum ne dam seama ca interlocutorul/partenerul de afaceri/partenerul de viata ne minte?

-- Cu privire la semnalele nonverbale care indica faptul ca cineva minte s-au scris numeroase articole, carti si sunt numeroase opinii. Se ofera din belsug, in literatura de specialitate, ,,mini-ghiduri,, prin care deconspiri minciuna celuilalt. Eu nu le recomand. Studiile serioase din domeniul comunicarii au dovedit ca fiecare persoana are propriul sau limbaj prin care se exprima, constient sau inconstient, la nivelul nonverbalului. Unii oameni cand mint, se rosesc in obraji. Altii palesc. Am vazut pe cineva cunoscut caruia, atunci cand a fost prins ,,cu mita-n sac,, , i s-au invinetit pe loc buzele. Unii, cand mint, vorbesc mult, altii, dimpotriva, isi diminueaza fluxul cuvintelor. Desigur, exista un algoritm, o combinatie de formule prin care cineva poate depista daca interlocutorul minte. Dar acest algoritm de tip cognitiv nu poate fi cuprins in cateva randuri. Eu recomand ceva simplu si usor de pus in practica de fiecare: INTUITIA. Intuitia care iti ,,spune,, cand ,,miroase a minciuna,, este un ghid ce merita urmat; intuitia este ,,conectata,, la acele informatii extrem de subtile pe care le preluam de la celalalt dar nu le putem traduce, analiza prin intermediul logicii. Intuitia este conectata la latura nefalsificata si imposibil de falsificat a omului.

-- Cum putem noi influenta favorabil cursul unei discutii folosind limbajul trupului?

-- Incercand tot timpul sa devenim oglinda celuilalt. Sa mimam, intr-un mod subtil, gesturile si postura celuilalt. Ritmul si tonul vocii lui. Zambetul sau incordarea. In acest fel, celalalt, inconstient, se va simti in fata a ceva familiar, cunoscut, si comunicarea nu va mai fi afectata de distorsiunile generate de teama de celalalt,care este de fapt teama de necunoscut. Apoi, dupa ce ai reusit sa-l ajuti pe celalalt sa se deschida in fata ta, sa lase garda jos, poti, desigur, tot subtil, sa revii la modul tau natural de a fi, la pozitia si gesturile ce te caracterizeaza pe tine si sa conduci discutia in maniera proprie.

-- Cum v-a ajutat pe dvs in viata cunoasterea acestui limbaj?

-- Atunci cand fac efortul constientizarii nonverbalului meu si al celui primit de la ceilalti, relatiile isi imbunatatesc calitatea. Conflictele, tensiunile,echivocul, neintelegerile se diminueaza, tind catre zero. Daaaaaaar., cum spuneam, presupune un efort destul de mare sa fii mereu un mic radar de semnale nonverbale. Si acest efort esti dispus sa-l faci in unele momente si situatii, iar in altele nu. Cand fac abstractie de tot ce stiu despre nonverbal si ma las dusa de valul cuvintelor celorlalti sau de valul aparentelor frumos desenate pe chip sau in gesturi, imi asum riscul ignorantei-acela de a ma izbi de experiente pe care nu mi le doresc. Insa eu iubesc atat de mult viata si oamenii incat orice experienta, oricare ar fi ea, nu face altceva decat sa imi reaminteasca ca SUNT.

-- Autocunoastere? Ce inseamna asta, mai exact? Cum reusim sa ne cunoastem mai bine?

--Toata viata noastra este o suita de lectii puse in fata noastra de Divinitate ca sa invatam despre noi, sa ne cunostem. Autocunoasterea nu inseamna (doar) sa citesti carti si sa mergi la cursuri care iti prezinta diverse metode. A te cunoaste pe tine cu adevarat inseamna a-ti da dreptul sa inveti despre tine tragand concluzii din tot ceea ce viata iti pune in cale.

-- Dvs cum ati reusit sa va cunoasteti mai bine?

--Traind, experimentand si avand curajul sa-mi asum consecintele si concluziile propriilor experiente. Si in fiecare zi mai invat cate ceva despre mine si ma minunez ca un copil cand vad cate universuri purtam in noi, fiecare din noi.

-- Prin autocunoastere, cum ne putem afla drumul in viata, calea harazita de Dumnezeu?

-Nu cred ca autocunoasterea ca si proces in derulare este un mod necesar ori suficient de a ne afla calea harazita de Dumnezeu. Poti sa te afli in afara Caii Tale si totusi sa inveti foarte multe despre tine chiar si in rolul de ,,fiu ratacit,, sau de ,,fiu ratacitor,, . Si, per a contrario, poti sa te afli ,,in menirea ta,, , sa mergi deja pe drumul harazit chiar daca tu nu constientizezi inca asta, adica nu esti inca in autocunoastere . Autocunoasterea si menirea le vad ca doua drumuri de sine statatoare, care se pot intalni ori nu. De regula insa se intalnesc, mai devreme sau mai tarziu.

-- Cum stim ca tot ceea ce facem este tocmai misiunea noastra pe pamint? Iar daca nu stim, cum putem sa o aflam?

--Nu stim . Simtim. Atunci cand esti cu mintea, cu trupul si cu sufletul conectate la misiunea cu care ai venit pe pamant, te simti in armonie, in acord, in pace cu tine. te simti implinit si energizat. Te simti ca un canal de energie, ca un intermediar al luminii intre Univers si lumea din jurul tau. Te simti prezent in propria-ti existenta. E un sentiment pe care nu-l are multa lume, un sentiment pe care nu l-am incercat nici eu pana acum ceva timp.

-- Dvs v-ati gasit misiunea?

Da, eu simt ca da. As vrea sa pot face cumva, dar nu stiu ce, ca aceia care citesc sa vada si acest zambet larg, datator de lumina si de caldura, care vine dinspre inima si mi se asterne pe chip, acum, cand raspund la intrebarea asta.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi