Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Dezvoltare personala

"A te cunoaste cu adevarat inseamna a-ti da dreptul sa inveti despre tine" - dialog cu Clara Toma, specialist in comunicare, directorul Editurii Ascendent Bucuresti

Auzim de multe ori aceste vorbe, cu toata gama lor de nuante si variante. Sunt vorbe menite a ne asigura ca tacerea indreptata catre noi nu echivaleaza cu lipsa de ganduri ori de sentimente a celuilalt fata de noi. Si cu toate astea, primind de la cineva drag aceste cuvinte menite a ma linisti, am constatat cu surprindere ca mesajul transmis de ele a produs in mine o stare mai echivoca decat insasi tacerea. Echivocul starii m-a facut sa purced la clarificare.
clara_ascendent@yahoo.com

Clarificarea a venit cand am inteles ca tot ceea ce genera starea de disconfort era faptul ca mesajul cu intentie de lamurire continea in el insasi intrebarea la care eu asteptam de fapt un raspuns: "ce inseamna faptul ca taci?" Multe probleme intre oameni, multe frustrari si nemultumiri apar din faptul ca tindem sa credem ca este de ajuns sa avem ganduri, emotii si sentimente cu privire la cineva, lasand pe seama celuilalt sa ghiceasca, din noianul de posibilitati de exprimare, mai mult sau mai putin voalate, adevarul din noi.

Avem un.cult al non-exprimarii de sine, un cult al tacerii atunci cand ea se cere inlocuita de rostire. Ne complacem in comoditatea credintei ca pentru o relatie trairile sunt necesare si suficiente, fara sa admitem adevarul esential ca o relatie respira, traieste, creste, se reinnoieste prin intermediul exprimarii reciproce, al schimbului. O relatie in care nu circula informatie, indiferent pe ce canal -verbal sau nonverbal- se transforma intr-o relatie prematur impietrita in ipostaza initiala, care, oricat ar fi de minunata, ramane doar o ipostaza. Comunicand, descoperim, ne descoperim, il descoperim pe celalalt, definim, ne definim, ne redefinim, suntem intr-un dinamic proces de creatie care ne vitalizeaza si ne satisface.

Este adevarat, tacerea celuilalt nu inseamna in mod necesar lipsa gandurilor si sentimentelor celuilalt fata de noi. Ce inseamna ea? Sunt raspunsuri de o uimitoare varietate. Faptul ca tac, intr-o relatie, poate insemna ca imi este teama sa vorbesc, ca nu stiu ce sa spun, ca nu am timp sa spun, ca nu este o prioritate sa spun, ca nu vreau sa spun, ca imi imaginez ca nu este nevoie sa spun, ca sunt prea obosit ca sa spun, ca sunt prea timid ca sa spun ori ca nu stiu cat de mult as putea castiga.comunicand.

Fireste, si tacerea are nobletea, valoarea, utilitatea si timpul ei intr-o relatie, tacerea este ea insasi o forma de comunicare, uneori mai eficienta decat cuvantul. Ceea ce am inteles de curand este faptul ca nedefinindu-ne si neexprimand celuilalt motivul real al tacerii noastre, gandurile si sentimentele pe care le avem pentru celalalt pot fi ingropate sub muntele format din toate posibilele taceri.

Iar ca si celalalt sa aiba prilejul sa raspunda, noi avem posibilitatea de a intreba: "Ce inseamna faptul ca taci?" E drept, se poate ca uneori, intrebarea noastra, fie ea si repetata, sa fie urmata nu de o clarificare ci de tacere. Tacerea celuilalt este insa si ea un raspuns, in raport cu care ne putem defini tipul, timpul si ritmul exprimarilor noastre catre celalalt.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi