Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Dezvoltare personala

“Miracolele se produc firesc, ca expresii a iubirii”

“Adevaratul miracol e iubirea care le inspira. In acest sens, tot ce vine din iubire este un miracol”
Discutia cu Cristian Munteanu a plecat de la o prezentare la o carte pe care am pus-o pe Facebook. Prezentarea era despre cartea “CURS DE MIRACOLE”, aparuta sub egida Foundation for Inner Peace. Am dorit sa aflam mai multe si l-am invitat la un dialog.

-- Curs de Miracole. Exista asa ceva? Miracolele se invata?

-- De fapt cred ca discutia ar trebui sa inceapa cu definitia miracolului. In DEX, miracol = Fenomen supranatural, Fenomen iesit din comun, surprinzator, atribuit fortei divine sau altor forte supranaturale.
Si atunci dicutia poate incepe de la ce este natural si ce este supranatural?

Orice tehnologie destul de avansata nu se deosebeste de magie. (Arthur C. Clarke)

Un miracol este un miracol pana intelegem stiinta din spatele lui. Atunci miracolul devine tehnologie. (Gregg Braden)

De exemplu, mersul pe carbuni incinsi este un miracol? Unii vor spune ca da. Eu spun ca nu. Carbunii respectivi, desi au cam 500-800 grade Celsius, nu sunt buni conductori termici. Asta inseamna ca exista o procedura care, daca o urmam, vom merge pe carbuni incinsi fara sa ne ardem, si sunt sigur de asta, pentru ca am facut-o de mai multe ori. Singurul lucru dificil este sa trecem peste convingerile noastre care ne leaga si care spun ca “Nu se poate!”, “Se poate, dar nu pot eu!” sau “Ma voi arde!”. Aceasta procedura este folosita ca si metafora de catre unii traineri tocmai pentru a rupe lanturile convingerilor limitative pe care le avem.

-- Ce ne puteti spune despre “CURSUL DE MIRACOLE”?

-- Acum cam 10-12 ani, in diferite carti am inceput sa citesc mai multe referiri la aceasta lucrare si am cautat-o. Ma nedumerea foarte mult si faptul ca nu gaseam nicaieri referire la autori. La acea data nu exista traducerea in Romana si nu gaseam nici varianta in engleza. Acum cam un an si jumatate am gasit varianta completa, si asa a inceput calatoria mea.
Cateva lucruri despre aceasta lucrare:

I: CUM A APARUT

A fost scris de :Helen Schucman si William Thetford - profesori de psihologie medicala la Colegiul Medicilor si Chirurgilor din cadrul Universitatii Columbia din New York, printr-un proces de Dictare interioara. Din cauza aceasta ei nu isi recunosc nici un merit ca autori, nu apar nicaieri in carte si au cedat toate drepturile catre Fundatia pentru Pace Interioara (Fundation for Inner Peace).
SCOPUL CURSULUI : a arata o cale pe care unii oameni vor putea sa-si gaseasca propriul lor invatator launtric.

II: CE ESTE
"O teologie universala este imposibila, dar o experienta, o traire universala este nu numai posibila, ci si necesara”.

Cursul este Crestinesc in formulare, dar se adreseaza tuturor oamenilor, indiferent de religie.
Cuprinde mai multe parti
1.TEXTUL – teoria
2. EXERCITIILE PENTRU STUDENTI– partea practica (365 exercitii - cursul precizeaza ca pentru fiecare lectie este necesara 1 zi, sau mai multe- daca nu reusesi integrarea lectiei respective).
Mie personal mi-a luat in jur de 400 de zile ca sa termin exercitiile.
3. MANUALUL PENTRU INVATATORI, asigura raspunsul la cateva din posibilele intrebari pe care le-ar putea pune un student.
4. EXPLICATII TERMINOLOGICE - o clarificare a unui numar de termeni folositi in CURS, pe care le explica in cadrul teoretic al TEXTULUI. Este important, pentru ca multi din termenii folositi au anumite conotatii care uneori pot sa difere de definitiile fiecaruia dintre noi/ sau cele general acceptate.

III: CE SPUNE

"Acesta e un curs de miracole. E un curs impus. Doar timpul cand il faci e la libera alegere. Liberul arbitru nu inseamna ca iti poti stabili programa. Inseamna doar ca poti alege ce vrei sa inveti la un moment dat. Cursul nu isi propune sa predea semnificatia iubirii, aceasta fiind mai presus de ce poate fi predat. El isi propune insa sa inlature blocajele care te impiedica sa constientizezi prezenta iubirii - mostenirea ta fireasca. Opusul iubirii este frica, dar ce e atotcuprinzator nu poate avea opus.
Prin urmare, cursul acesta poate fi rezumat foarte simplu in felul urmator:

REALUL NU POATE FI AMENINTAT.

IREALUL NU EXISTA.

IN ASTA CONSTA PACEA LUI DUMNEZEU."

Asa incepe un CURS IN MIRACOLE. El face o distinctie fundamentala intre real si ireal; intre cunoastere si perceptie. Cunoasterea este adevar, sub o singura lege, LEGEA IUBIRII, sau Dumnezeu. Adevarul este inalterabil, etern si neambiguu. Poate sa nu fie recunoscut, dar nu poate fi schimbat. Se aplica la tot ce a creat Dumnezeu si numai ceea ce El a creat este real. Este dincolo de invatare, pentru ca e dincolo de timp si evolutie. Nu are opus; nici inceput si nici sfarsit. Pur si simplu, ESTE.

Lumea perceptiei, pe de alta parte, este lumea timpului, a schimbarilor, a inceputurilor si sfarsiturilor. Este bazata pe interpretare, nu pe fapte. Este lumea nasterii si a mortii, fondata pe credinta in penurie, pierdere, separare si moarte. Este mai degraba invatata decat data, selectiva in accentele sale perceptuale, instabila in functionare si inexacta in interpretarile ei.
Din cunoastere si respectiv perceptie apar doua sisteme de gandire distincte care sunt opuse in toate privintele: in domeniul cunoasterii, nu exista nici un gand separat de Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu si Creatia Sa impartasesc o singura Voie. Lumea perceptiei este facuta din credinta in vointe opuse si separate, in conflict perpetuu intre ele si cu Dumnezeu. Ceea ce perceptia vede si aude pare sa fie real, pentru ca accesul in constiinta este permis numai celor ce se conformeaza dorintelor celui ce percepe. Aceasta conduce la o lume a iluziilor, o lume care are nevoie de continua aparare tocmai pentru ca ea nu este reala.

Lumea pe care o vedem nu face decat sa reflecte propriul nostru cadru de referinta interior: ideile, dorintele si emotiile dominante din mintile noastre. "Proiectia face perceptia". Mai intai privim in interior, hotaram ce fel de lume vrem sa vedem, iar apoi proiectam acea lume in afara, facand din ea adevarul asa cum noi il vedem.

Noi o facem adevarata prin interpretarile noastre care stabilesc ceea ce vedem. Daca folosim perceptia pentru a ne justifica propriile greseli - mania, impulsurile de a ataca, lipsa de iubire, sub orice forma ar apare - vom vedea o lume a raului, a distrugerii, a malitiei, invidiei si disperarii. Toate acestea trebuie sa invatam a le ierta; nu fiindca noi suntem "buni" si "caritabili", ci pentru ca ceea ce vedem nu este adevarat. Noi am distorsionat lumea prin propriile noastre aparari contorsionate si de aceea vedem ce nu exista de fapt. Pe masura ce invatam sa ne recunoastem erorile perceptuale, invatam, de asemenea, sa le "iertam". In acelasi timp, ne iertam pe noi insine, privind dincolo de conceptele noastre distorsionate despre sine, catre Sinele pe care l-a creat Dumnezeu in noi, ca fiind noi insine.

-- Cum se invata miracolele? Se ramane si repetent la Scoala miracolelor?

-- Din perspectiva Cursului respectiv, la aceste intrebari se raspunde foarte clar chiar in inceput:
“Acesta e un curs de miracole. E un curs impus. Doar timpul cand il faci e la libera alegere. Liberul arbitru nu inseamna ca ii poti stabili programa. Inseamna doar ca poti alege ce vrei sa inveti la un moment dat. “

-- Se spune mereu ca noi singuri ne construim viata. Cum facem acest lucru?

-- Noi ne determinam viata prin emotiile, trairile, gandurile si actiunile noastre.

-- Daca tot vorbim despre misiunea constructorului vietii personale, de
unde ar trebui sa incepem? Ce trebuie sa facem pana la a turna fundatia?

-- In primul rand ar fi bine sa ne dam seama ca terenul pe care il avem NU este gol. Pe el sigur este construit ceva. Poate fi un bodei, o vila de vacanta, un bloc turn sau o fabrica! 
Ar fi bine sa vedem unde suntem (ce constructie avem) si unde vrem sa ajungem (adica, ce am vrea de fapt sa construim). Daca cele doua seamana este exceptional…., daca nu, trebuie sa ne facem un alt PROIECT!

Majoritatea oamenilor nu stiu ce vor, deci automat, orice au contruit este la fel de bun, pana cand isi dau sema ca nu vor acel lucru! Ei incep constructia, si la un moment dat isi dau seama ca NU vor ceea ce au construit!

Cand ai deja o constructie, este mult mai greu sa iti faci una noua. Si mai ales, una noua care sa fie de fapt ceea ce vrei… De ce? Pentru ca oamenii functioneaza in tipare. Am intalnit persoana care in toate joburile pe care le-a avut (4 deja) a avut sefi abuzivi… Si degeaba incearca sa isi schimbe jobul, atat timp cat nu schimba ceva in interior…
Pana cand nu realizeaza ca ei trebuie sa faca o schimbare in interior (la constructia pe care o au deja), nu vor obtine  alt rezultat.

Pana la fundatie, avem nevoie de un TEREN CURAT si de un PROIECT BUN!
Terenul il putem curati rezolvand probelemele, episoadele cu mare incarcatura emotionala nerezolvate, adica facundu-ne un pic de ordine in viata.
Proiectul tine de VIZIUNEA si MISIUNEA noastra. In clipa in care avem clare viziunea si misiunea noastra, atunci totul devine mult mai simplu!

-- Cum turnam fundatia? Ce zidim in fundatie?

-- Fundatia tine de setul de convingeri, intrebarile pe care ni le punem si valorile pe care le avem.
Henry Ford spunea: “Daca tu crezi ca poti sau nu poti sa faci un lucru, oricum ai dreptate!” Si avea dreptate!
Reteta esecului este: Un set de convingeri limitative (de gen: Nu pot, Nu merit, etc) + Intrebari nepotrivite pe care ni le punem  + Un set de valori pe neclarificat.
De ce spun asta?
Convingerile pe care le avem ne pot incatusa sau ne pot da aripi.
Dac ai un examen si ai convingerea ca il vei pica, asa se va intampal, oricat de mult ai invata.
Intrebarile pe care ni le punem ne determina calitatea vietii.

Oamenii reactioneaza diferit, in aceeasi situatie. Cand au o problema, unii incep sa se intrebe “De ce eu?”. Si, la intrebari prost alese, vor primi raspunsuri pe masura (de ex”pentru ca meriti”).

Altii se vor intreba: “Ce pot sa fac in situatia asta?”sau “Ce pot invata din asta?”. Si la o intrebare buna, vor primi raspunsuri bune.
Iar setul de valori, in clipa in care ti l-ai clarificat foarte bine, este ca o busola.  Iti poate arata imediat daca directia in care idrepti respecta valorile tale, sau nu, in acest caz, fiind necesara o schimbare rapida, altfel, mai devreme sau mai tarziu, va aparea o problema.

-- Cum ridicam constructia viitoarei vieti?

-- Caramida cu caramida. Daca avem o fundatie solida, un proiect bun in minte, sigur vom gasi si modalitatea sa o construim.

-- La final, ce facem? O luam de la capat sau ridicam zgaraie-nori?

-- Depinde ce ne dorim. Vrem un cartier de vile sau un zgaraie-nori? Orice ar fi, insa trebuie sa savuram fiecare moment, pentru ca aceasta calatorie este viata. Iar cand am construit acea constructie, sa ne oprim si sa admiram privelistea. Uneori de dam seama pe parcurs ca de fapt proiectul pe care l-am vrea acum este diferit de ceea cel initial. Putem face modificarile pe parcurs, dar sa nu uitam ca avem nevoie sa modifcam si fundatia, pentru a putea sustine noua constructie.

-- Cine este Cristian Munteanu? Cu ce va ocupati?

-- Cateva cuvinte despre mine:  am peste 10 ani experienta in vanzari (camioane si leasing).
Totusi, mai multe va pot spune impartasind:

Viziunea mea: 
O lume in care oamenii traiesc la adevaratul lor potential. O lume cu oameni liberi, adica cu oameni care au dobandit capacitatea de a simti ceea ce vor, si s-au eliberat de “lanturile celor liberi” (sentimente negative, convingeri limitatoare si comportamente distructive).

Misiunea mea:
Sa ajut oamenii sa se elibereze de “lanturile celor liberi” (sentimente negative, convingeri limitatoare si comportamente distructive), pentru a putea sa-si traiasca viata la adevaratul lor potential.

Ce fac?
Coaching. Coachingul este activitatea de ajutare a unei persoane in vederea deblocarii sale pentru aducerea nivelul performantelor sale la nivelul potentialului.
Pentru ca toti avem un potential fantastic, dar foarte putini il folosesc.

In acest moment, in sedintele cu cei pe care ii ajut, folosesc un mix de wingwave coaching, Programare Neuro Lingvistica si Language and Behaviour Profile . De ce acestea? Pentru ca imi respecta doua dintre criteriile mele cele mai importante:

  1. EFICIENTA – ma intereseaza cele mai rapide si eficiente instrumente cu care pot ajuta un om.
  2. LUCRUL PE PROCES – creierul uman functioneaza intr-un anumit fel. Daca stii cum face cineva ceva si nu obtine rezultate pozitive, poti sa il ajuti sa nu mai faca acel lucru. NU trebuie sa afli despre context (amanunte despre ce s-a intamplat in acel moment).

Retrairea episoadelor negative nu ajuta pe nimeni, ci mai mult adancesc acea persoana in problema, pentru ca tiparul neuronal este intarit si mai mult…
De ce sa o mai faca inca  o data?

-- Ati ajutat oameni sa depaseasca probleme sau sa-si reseteze viata

-- Nu mi se pare corect spus “reseteze viata”. Oamenii nu au un buton, il apesi si o iau de la zero. Si chiar daca ar fi asa, nu cred ca ar fi cea mai buna solutie, pentru ca avem de invatat din fiecare experienta pe care o traim. Chiar daca as putea sa fac sa sterg din memoria cuiva anumite intamplari, NU as face-o.

In schimb nu mi se pare normal ca daca ai avut o problema, oricare ar fi aceasta,  daca te gandesti la ea acum, sa ai inca o mare incarcatura emotionala (uneori ca si cum ai trai-o din nou)!  Adica, daca in clasa a V-a te-a certat un profesor, si acum, desi poate ai 40 de ani, cand te gandesti la acel moment, inima sa o ia razna, sa te doara capul, stomacul sa se faca ghem.
Richard Bandler, unul dintre fondatorii NLP spunea ca: “Un violator a violat o femei o singura data. Acea femeie, dupa acel episod, s-a violat reluand acel episod, de sute de ori” (creierul nu face diferenta intre amintiri, realitate si imaginatie).

Am ajutat multe persoane sa treaca peste diverse probleme din viata lor. 
Fobii: Am ajutat oameni cu claustrofobie (teama de spatii inchise),hidrofobie (frica de apa), ofidofobie (frica de serpi), frica de avion,  acrofobie (frica de inaltime), frica de dentist, si chiar ihtiofobie (frica de pesti). Toate fobiile, desi au diversi factori declansatori, reprezinta un raspuns emotional exagerat fata de un anumit factor stresant si aduc cu ele limitari foarte mari.
Am ajutat multi oameni, fie pornind de la o situatie generala nemultumitoare, sau care vor sa treaca peste o pierdere, sau peste un anumit episod stresant, sau sa isi schimbe convingerile limitative.
Cateva testimoniale sunt pe site-ul meu, pe www.cristimunteanu.ro .

-- wingwave Coach. Ne puteti dezvolta?

-- wingwave ca metoda de coaching a fost dezvoltat de catre doi psihologi si traineri de la Besser-Siegmund Institute din Hamburg, Germania in anii 1990 ca tehnica de coaching care sa sustina managerii si sportivii in pregatirea mentala pentru performante de top.
Scopul lor a fost sa realizeze o metoda care sa aiba rezultate rapide si durabile pe termen lung.
wingwave coaching este perfect pentru abordarea amintirilor stresante din experientele trecute  sau a emotiile inutile cu privire la experiente viitoare, care blocheaza trecerea la actiune sau creativitatea. Gandirea limitativa si modelele comportamentale pot fi usor transformate iar blocajele mentale dizolvate. 

Prin wingwave coaching poti ajunge la realizarea si mentinerea nivelului tau maxim de performanta datorita preciziei si eficientei sale si a dinamicii creative.
Metoda este folosita cu succes pentru manageri si directori executivi, persoane de decizie, artisti, sportivi, precum si toate persoanele care doresc sa-si realizeze un obiectiv personal sau profesional si sa ajunga la echilibru interior. De fapt, cand imi dau feedback, majoritatea persoanelor cu care am lucrat spun ca au ajuns la o stare de “echilibru” si “liniste interioara”.

Wingwave Coaching are 3 arii principale de aplicabilitate:
• Reglarea stresului: prin reglarea eficienta a stresului, se ajuta clientul sa treaca peste:
-  situatiile stresante din mediul de lucru :conflicte, dispute cu colegii sau clientii;
- obstacolele care stau in calea realizarii obiectivelor;
- dezamagiri, insulte, incidente neasteptate
- stres fizic (de exemplu insomnii)
- frici exagerate

• Realizarea obiectivelor: wingwave coaching genereaza o baza solida de emotii si convingeri pentru succesul clientului, inclusiv cresterea creativitatii, imbunatatirea increderii si a carismei personale.  Prin consolidarea increderii in sine si imbunatatirea vizualizarii telurilor, wingwave ajuta la pregatirea mentala pentru performante de top. Probleme cum ar fi anxietatea de testare si tracul pot fi usor tratate prin wingwave Coaching si schimbate in incredere deplina.

• Convingeri limitative: identifica convingerile care limiteaza sau blocheaza clientul (de ex: nu sunt bun de nimic, nu sunt valoros) si transformarea lor in convingeri utile si valoroase care ii permit clientului sa-si atinga obiectivele personale (de ex: Sunt capabil, Sunt valoros). Totodata clientul poate descoperi si invata cum se gestioneaza capacana emotionala a „convingerile euforice” (de ex: Trebuie sa fac totul perfect) care genereaza stres si se poate transforma intr-o strategie de esec personal. Astfel, te pot ajuta sa construiesti un set de convingeri stabile din punct de vedere emotional, care iti va permite sa treaca peste cele mai dificile situatii de stres.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi