Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Dezvoltare personala

"Singura reteta pentru creativitate este de a ne da voie noua insine sa fim creativi" - dialog cu Nora Prutianu, trainer humans - PEOPLE ACADEMY , semnatarul scenariului pentru TrainsFORMATION, un training dedicat studentilor

"Creativitatea reprezinta acel potential de a gasi noi solutii, de a genera idei diferite si de a rezolva prin modalitati inedite diverse probleme/situatii. Este un potential care se gaseste, in mai mica sau mai mare masura in fiecare dintre noi si de care foarte putini suntem constienti".

-- Asociatia pe care o reprezentati propune pentru aceasta toamna un training interesant, adresat studentilor. As dori sa va referiti pe scurt la ce va propuneti, de ce credeti ca este important un astfel de demers si care au fost premisele de la care ati plecat cand ati propus aceasta idee.

-- Prin TrainsFORMATION, echipa de la People Academy isi propune sa ofere studentilor ocazia unei formari altfel decat ceea ce invata in facultate, formare care sa le serveasca atat in viata lor de studenti, cat si in viitoarea activitate profesionala. Premisele sunt foarte simple -- TrainsFORMATION este menit sa dezvolte anumite abilitati care sunt, de regula, neglijate in pregatirea studentilor. Din experientele anterioare si discutii cu studenti sau reprezentanti ai asociatiilor studentesti am identificat astfel de nevoi. Cu alte cuvinte, programul reprezinta terenul comun intre ideile noastre si nevoile lor.

-- Una dintre componentele trainingului este legata de creativitate, un subiect nu foarte mult explorat in Romania. Ce este creativitatea?

-- Este, intr-adevar, un domeniu putin explorat la momentul de fata! Creativitatea, asa cum ne propunem sa o dezvoltam in cadrul modulului de training, reprezinta acel potential de a gasi noi solutii, de a genera idei diferite si de a rezolva prin modalitati inedite diverse probleme/situatii. Este un potential care se gaseste, in mai mica sau mai mare masura in fiecare dintre noi si de care foarte putini suntem constienti. Dorim, asadar, sa "aducem la lumina" aceasta latura creativa a fiecaruia si sa exersam impreuna modalitati de a o folosi.

-- Putem vorbi despre grade diferite de creativitate de la un individ la altul? Exista o scala a creativitatii? Cum poate fi masurata? Exista oameni total lipsiti de creativitate?

-- Sigur ca putem vorbi despre niveluri diferite de creativitate. Exista o multitudine baterii de teste menite sa masoare nivelul de creativitate al fiecarui individ, construite, de regula, dupa principii similare - fluiditate, flexibilitate, elaborare si originalitate. Insa noi nu dorim sa facem o evaluare a nivelului creativitatii participantilor din program, ci doar sa le stimulam potentialul creativ, sa ii facem constienti de existenta acestuia si sa exersam impreuna utilizarea creativitatii in diverse situatii. In ceea ce priveste persoanele complet lipsite de creativitate, eu personal cred ca nu exista! Exista doar oameni mai slab creativi si oameni cu un nivel foarte ridicat al creativitatii. Desigur, cu toate categoriile intermediare intre aceste doua coordonate.

-- Cum ne putem dezvolta creativitatea? De ce avem nevoie?

-- Ca orice alta abilitate, creativitatea ne-o putem dezvolta exersand! Iar eu personal cred ca avem nevoie doar de deschidere si disponibilitate in acest sens.

-- Cum ne dam seama de potentialul nostru creativ? Daca vrem mai mult, ce trebuie sa facem?

-- Nivelul creativitatii poate fi masurat prin teste specifice, daca ne dorim o evaluare ceva mai precisa a acestuia. Insa potentialul creativ reiese din actiuni simple, din modul nostru de a face lucrurile, din noutatea pe care o aducem in ceea ce facem, din originalitatea ideilor, din credinta in propria capacitate de a ne depasi limitele si multe altele! Singura reteta pentru creativitate este de a ne da voie noua insine sa fim creativi.

-- Vorbiti la un moment dat de rezolvarea creativa a problemelor. Ce inseamna acest lucru? Ne puteti da un exemplu?

-- Pot oferi indicii in acest sens, dar nu detalii, intrucat imi doresc sa le pastrez pentru momentul desfasurarii training-ului. Vom exersa, spre exemplu, inovarea unui produs, cu tot ce implica aceasta.

-- As incheia cu un alt subiect atins in training: stabilirea scopurilor in viata si a obiectivelor. Cum facem acest lucru? Cum aflam care ne este misiunea personala? Cum o urmam? Cum ne definim scopurile?

-- Stabilirea corecta a obiectivelor este o etapa esentiala in atingerea lor. Exista metode pentru a ne formula si pentru a implementa aceste obiective, pe care le vom exersa in cadrul programului nostru. Pornim de la constientizarea propriilor valori si capacitate si dezvoltam strategii, pas cu pas, pentru a avea succes pe plan personal si profesional.

-- Care sunt scopurile dvs pentru TrainsFORMATION sunt de a dezvolta increderea, stima de sine, potentialul de a fi creativi, curajul, abilitati de a vorbi in public, abilitati pentru a-si croi un drum in cariera.

Pe Nora Prutianu o gasiti la tel: +40332458790, mobile: +40758463390 sau la adresele de email: nora.prutianu@humans.ro, office@humans.ro


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi