Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Dezvoltare personala

"A avea sufletul treaz inseamna sa aduci Spiritul la conducere in fiinta ta" - dialog cu dl Cristian Turcanu, autorul celebrului volum "Arta de a Trai"

"Cerinta fundamentala a zilelor noastre este indepartarea ignorantei, pentru ca astfel sa ne mutam atentia de la nevoia de la A AVEA, la A FI", spune Cristian Turcanu, autorul celebrului volum Arta de a Trai, un ghid de intelepciune practica pentru o viata linistita. Am discutat cu d-sa despre armonie, despre dragoste si a incercat sa aflam cum putem fi mai buni. Am incercat sa invatam cateva lectii de trezire a sufletului si, ceea ce este mai important, cum sa le aplicam pentru a atinge echilibrul interior.

Dle Turcanu, in ultimii ani viata ni s-a schimbat foarte mult. Alergam mereu dupa joburi bune, dupa bani, dupa pozitie sociala, tanjim la marire si uitam sa traim. Ce ne determina sa intram in acest razboi social? Cum ne putem opri din aceasta cursa nebuna?

Am un rapuns simplu la prima parte a intrebarii dvs. - IGNORANTA. Ignoranta este ceea ce ne face sa alergam mereu dupa bani, dupa pozitie sociala, dupa marire. Ignoranta este cauza prima a tuturor factorilor care ne determina sa ne risipim viata. Atat timp cat nu stim cine suntem si ce suntem vin o gramada de "binevoitori" sa ne ofere scopuri si teluri pentru care sa ne sacrificam pana si sufletul, nu numai zilele vietii.

Pe de alta parte, tabloul descris de dvs cum ca viata ar fi un "razboi social" nu este chiar corect. Nu trebuie sa vedem viata ca pe un colaj din cele mai nebunesti situatii. Viata reala nu este viata redata de mass media. Viata reala nu este viata redata de un film unde sunt surprinse doar mici fragmente din viata personajului, care, puse cap la cap, incropesc o poveste si, de cele mai multe ori, ofera modele false pe care este imposibil sa le urmezi. Uneori traim mai intens, ne confruntam cu crize, dar in cea mai mare parte a timpului avem totusi o viata linistita, avem timp la dispozitie pentru a ne cunoaste, pentru a afla cine si ce suntem, pentru a afla ce ne dorim cu adevarat de la viata.

Oricat de mult ne-am considera fiinte superioare, ceea ce ne conduce in viata pe majoritatea dintre noi este componenta instinctuala. Este vorba, in principal, de instinctul de conservare sau supravietuire, instinctul de perpetuare sau sexual si instinctul de putere sau marire, "nevoia de stralucire" cum ii spunea Emil Cioran. (Acest instinct asigura dezvoltarea si conturarea individualitatii in cadrul unei colectivitati si pe baza lui se creeaza ierarhiile sociale n.a.).

Spre deosebire de animale, omul mai este inzestrat, pe langa instincte, si cu o componenta spirituala care contrabalanseaza si, in cazurile fericite, subordoneaza instinctele. Rolul componentei spirituale sau al constiintei este acela de a controla si de a folosi cu intelepciune natura noastra umana astfel incat sa ne desavarsim. Marea problema consta in faptul ca traim vremuri in care componenta spirituala este foarte-foarte foarte slaba. Constiinta ar trebui sa conduca omul in toate faptele sale, insa atunci cand constiinta este slaba, omul este condus de instincte, chiar daca este inzestrat si cu ratiune. In astfel de situatii, spunem ca instinctele isi subordoneaza constiinta si de aceea, in multe privinte oamenii sunt mai rai decat animalele. Daca am trai numai pe baza instinctelor, ele ar asigura un echilibru social asa cum vedem ca functioneaza instinctele in tot regnul animal. Atunci insa cand facultatea de a gandi se adauga la viata instinctelor fara a le putea controla, acest lucru va conduce la toate monstruozitatile pe care le vedem in jurul nostru.

Deci, viata este asa cum este astazi pentru ca traim vremuri in care Spiritul din om este slab, vremuri in care suntem ghidati preponderent de instincte si nu de constiinta. Acum pot sa va raspund si la cea de a doua parte a intrebarii dvs. "Cum ne putem opri din aceasta cursa nebuna?" Ne putem opri dezvoltandu-ne constiinta sau intarind spiritul din noi. O putem face individual, prin programe de dezvoltare personala sau la nivel social, prin programe de educatie adecvate. Ar fi suficient sa invatam si sa manifestam ceva mai mult compasiunea, bunatate, generozitate, respect, onestitate.

Daca veti privi cu atentie, ceea ce ii determina pe majoritatea oamenilor din jur sa aiba viata pe care o au este unul din cele trei instincte. Ei sunt condusi de unul din cele trei instincte. Ceea ce nu stiu acesti oameni este ca nici unul din cele trei instincte nu ne poate conduce cu adevarat la fericire si implinire. Adevarata satisfactie vine numai din constiinta noastra. Ca om, nu mai poti fi implinit doar satisfacandu-ti nevoile instinctuale. Chiar si la cel mai bogat sau la cel mai puternic om de pe planeta exista sentimentul de gol si nefericire atat timp cat sufletul lui nu este treaz si implinit.

Atat timp cat nu vom dezvolta suficient de mult constiinta putem sa avem toate lucrurile din lume si tot nu vom fi cu adevarat fericiti. Cerinta fundamentala a zilelor noastre este indepartarea ignorantei, pentru ca astfel sa ne mutam atentia de la nevoia de A AVEA, la A FI. O alta pacoste a vremurilor noastre este ca am ajuns sa credem ca trebuie sa reinventam totul. Am ajuns sa credem ca trebuie sa cream mijlocele prin care sa ne imbunatatim viata. Nimic mai fals. Aceste mijloace exista deja. Ne trebuie doar vointa de a le aplica. De cateva secole incoace am cazut in marea greseala de a crede ca trebuie sa reinventam totul pe "cale stiintifica". Problemele sufletului insa nu le va rezolva stiinta, ci cunoasterea de sine, iar aceasta cunoastere de sine nu inseamna sa studiezi la microscop celulele corpului, ci sa apelezi la intelepciunea celor ce au reusit sa ajunga la desavarsire, la intelepciunea celor care au reusit sa fie cu adevarat fericiti si impliniti.

Suntem mereu plini de griji, de frica, suntem macinati de razbunari. De unde vin toate aceste trairi? Cum le putem inlatura?

Fricile si grijile provin din perturbarea naturii instinctuale a omului. Prin gandire putem perturba functionarea instinctelor, iar instinctele perturbate pot influenta negativ gandirea. Astfel, un om plin de frici si griji, pe langa faptul ca este condus de instincte, este condus de instincte perturbate si dereglate. Cand instinctul de supravietuire este perturbat apar toate fricile si grijile legate de ziua de maine. Putem scapa de griji fie insanatosind instinctele, fie intarind spiritul din noi. Putem porni de la adoptarea unei alimentatii adecvate, de la cresterea continua a capacitatii de a gandi prin orientarea ei catre cunoasterea de sine, insa cel mai mult si mai mult ne ajuta sa scapam de norii intunecati ai fricilor si grijilor o viata traita pentru binele celorlalti. Un om plin de frici este totodata centrat doar pe propriile sale nevoi si interese asa ca incepeti sa traiti si pentru binele celor de langa voi, faceti ceva si pentru a usura viata celor din apropierea voastra si deja veti deveni mai senini.

Dle Turcanu, unul dintre cei mai mari dusmani ai omului este frica. Ne impiedica sa ne dezvoltam, ne aduce dusmani si trairi chinuitoare. Cumapare frica si cum o putem depasi? Cum o putem transforma in prieten?

Daca nu ne referim la cazurile patologice, gestionarea fricii este posibila, dar nu foarte facila. Frica este generata, in primul rand, de instinctul de conservare, este gardianul care urmareste sa ne protejeze de orice pericol, care urmareste sa ne mentina mereu in viata. O alta sursa fundamentala a fricii este durerea. In general, ne este frica de orice ne-a provocat durere la un moment dat. Astfel, frica ne ajuta sa evitam situatiile care ne-ar putea provoca durere sau suferinta. Atunci insa cand rolul protector al fricii devine prea mare, frica mai mult ne chinuie decat ne protejeaza.

Un instinct de conservare dereglat nu mai poate estima corect pericolele cu care ne confruntam si atunci da nastere unui gardian mult prea puternic si aproape tiranic. Ne vom confrunta atunci cu frici foarte mari si autoritare. Depasirea fricilor incepe prin insanatosirea instinctului de conservare. Poate parea bulversant ce va spun acum, dar daca aveti probleme serioase cu frica incepeti sa faceti dragoste cat mai mult si frica se va diminua. Sau dezvoltati-va instinctul de putere, nevoia de stralucire. Orgoliul, furia, gelozia, invidia pot fi mecanismele prin care frica este tinuta sub control sau chiar eliminata. Desigur, prin aceste mijloace putem ajunge in situatia in care inlocuim o problema cu alta, dar decat sa traim mereu paralizati de frica mai bine devenim orgoliosi sau oameni pasionali. Desigur, este de preferat sa ne intarim spiritul, dar daca frica ne paralizeaza si viata ne este un cosmar, putem apela temporar si la aceste metode de substituire a ei cu pasionalitatea sau nevoia de stralucire. Ideal ar fi sa trecem peste frica dezvoltandu-ne motivatia de a actiona pe baza iubirii fata de ceilalti, pe baza acelei iubiri care ne poate conduce pana la sacrificiu. Cand iubesti mult si intens frica nu-si mai gaseste loc in tine.

Dupa cum am spus la inceput, tema discutiei este "Metode de trezire a sufletului". Ce trebuie sa facem ? Cum putem fi impacati cu noi si cu cei din jur?

Inainte de a cauta metode de trezire a sufletului este necesar sa intelegem ce este sufletul. Mai intai de toate trebuie sa intelegem ca omul este format din natura lui animala, coordonata de instincte puternice, si din natura lui spirituala, exprimata sub forma celor mai nobile sentimente si virtuti. Apoi, trebuie sa facem distinctie intre starea de trezire a sufletului si starea de insufletire. Starea de insufletire poate fi data si de exaltarea unui instinct, insa trezirea sufletului este legata numai si numai de natura noastra spirituala. A avea sufletul treaz inseamna sa aduci Spiritul la conducere in fiinta ta. Atat timp cat suntem condusi de instincte, cel mult putem trai stari de insufletire, provocate in principal de implinirea unor dorinte. Sufletul se poate trezi doar in omul in care balanta puterii este inclinata spra natura lui spirituala. Daca vrem sa ne trezim sufletul trebuie sa incepem sa facem ceea ce ar putea sa aduca Spiritul la conducere, adica sa intarim cele ale spiritului. Desigur, fiecare isi va gasi propria lui cale de a-si intari spiritul, insa, indiferent de calea parcursa, cu totii vom trece prin aceleasi etape. Despre aceste etape obiective ale trezirii sufletului am scris o carte acum zece ani, care a fost reeditata de vreo 3-4 ori pana acum. Unii au citit-o deja, altii o vor gasi si o vor citi de acum incolo, dar de trezit sufletul se poate trezi si fara sa cititi cartea mea. Este suficient sa ajungeti sa excelati macar intr-o virtute; sa excelati in iubire sau in generozitate, in bunatate sau intelepciune s.a.

Dvs cum ati procedat? Care a fost momentul in care ati dorit sa va treziti sufletul? Ce ati facut apoi? Pe calea trezirii sufletului nu pot merge decat cei care sunt deja chemati sa faca acest lucru. Ca sa te preocupe trezirea sufletului ar trebui ca acesta sa fie deja destul de puternic pentru a te face sa nu mai simti satisfactie in implinirea nevoilor insinctuale. Sunt oameni pentru care acumularea de avere sau de pozitii sociale nu inseamna nimic. Ei intuiesc ca nu vor fi fericiti daca vor acumula bunuri sau daca vor avea functii de conducere. Si atunci cauta implinirea in dezvoltarea spiritului. Atat timp cat esti fascinat de mirajul lumii nu ai sanse sa pornesti pe calea trezirii sufletului.

Eu am inceput prin a citi mult. In perioada adolescentei am citit mult: beletristica, psihologie, filosofie, spiritualitate. Apoi trebuie sa aplici ceea ce ai citit si sa experimentezi prin tine insuti pentru a ajunge sa te cunosti cat mai bine. Puteti sa porniti pe cale si singuri, dar e de preferat sa va gasiti un indrumator competent. Nici tenis nu poti sa inveti de unul singur, daramite sa-ti trezesti sufletul. Desigur, aici ma refer la realizarea de performanta. Pana la un anumit stadiu poti sa te antrenezi si singur, dar cand vrei sa faci performanta, ai nevoie de ajutor de la cineva competent.

Vorbiti-ne despre dvs. Cum ar arata un autoportret? Dar un portret semnat de prieteni?

Pentru portertul semnat de prieteni va trebui sa-mi intrebati prietenii. Pentru autoportret e si mai dificil pentru ca nu prea stiu ce sa va spun despre mine. Sunt un om simplu, bland, cu aspiratii sanatoase si realizari rezonabile in ceea ce priveste trezirea sufletului. Pe la 21-22 de ani am pornit ceva mai serios pe calea cunoasterii de sine. Dupa numai 4-5 ani ma simteam atat de plin de cele ce am ajuns sa simt si sa cunosc incat am considerat ca este necesar sa daruiesc din experienta mea si altora. Astfel am realizat multi ani emisiuni radiosi de televiziune am scris carti, am publicat in reviste, am organizat cursuri si diverse evenimente spirituale etc. Consider ca dupa toti acesti ani acum pot fi portretizat mai bine de roadele activitatilor mele decat de cuvintele mele.

Dle Turcanu, ce este armonia? Cum putem trai mereu in armonie cu noi, cu cei din jur si cu Universul?

Ca sa pastrez registrul in care am raspuns la celelalte intrebari, armonia ar insemna echilibrul dintre instincte si constiinta. De fapt, ar trebui sa avem la conducere constiinta, iar instinctele sa fie sanatoase. Armonia nu inseamna a incremeni intr-o stare de bine. Totul este dinamic, intr-o continua transformare, viata ne aduce mereu si mereu noi situatii si noi provocari. Armonia inseamna a reusi sa te adaptezi continuu la continutul vietii, pastrandu-te mereu vertical si deranjand cat mai putin pe ceilalti.

Pentru perioade de timp scurte sau spatii mici putem genera armonie si prin puterea noastra personala, dar aceasta armonie nu este stabila si pentru a o mentine cu orice pret putem actiona de multe ori gresit. De exemplu, de dragul de a pastra un climat armonios in familie, membrii acelei familii ajung sa-si impuna reguli care sunt impotriva inimii lor, reguli care le pot bloca evolutia sufletului. O astfel de armonie nu este benefica. insa armonia care provine din constiinta este o armonie care se bazeaza pe un echilibru dinamic, pe un comportament neafectat de frica. Pentru a putea trai in armonie cu tine si cu ceilalti este necesar sa avem intelepciune si compasiune si sa aspiram in continuu la desavarsire.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi