Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Diaspora

Master Corale - Joy of the Season

„Muzica este o lege morala. Ea da suflet universului, aripi gandirii, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii, inaltand sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos” -- Platon

Marti 11 decembrie 2012, ora 19:30, la Centrul Artelor Performante din orasul Raleigh – Carolina de Nord, „Master Corale", prescurtat NCMC, a sustinut Concertul vocal-simfonic intitulat JOY OF THE SEASON. O corala fondata in anul 1942 si devenita performanta in toti acesti 60 de ani de la infiintare, este considerata ca fiind o capodopera, constituita din 170 de voci ale Corului simfonic, 22 de voci ale Corului profesionist de camera si  acompaniament orchestral. „Master Corale” colaboreaza cu orchestre simfonice, companii ale operei, balet si productii de turnee. Directorul muzical Alfred E. Sturgis - in aceasta functie din anul 1993 - este si dirijorul Coralei, formatie deosebita, cu un palmares impresionant si cu numeroase concerte sustinute de-a lungul timpului.

Scriam si anul trecut la audierea acestei Corale despre un studiu facut care estimeaza un mare numar de coruri in SUA, inceputurile carora sunt facute in scoli, datele statistice aratand felul si rolul educaţiei, precum şi implicarea familiilor in arta - caramizile din care se zideste viata copiilor si adultilor, ajutandu-i la formarea şi consolidarea abilitaţilor sociale, la implicarea in viaţa comunitaţii.
Lucrarile corale americane sunt deosebit de variate şi bogate, avand diverse surse de inspiraţie, elaborand in acest mod concerte grandioase.

Concertul din ziua respectiva a inclus Corul simfonic, Corul de Camera alcatuit din minunate voci - soprane, altiste, tenori si basi, precum si Orchestra formata din instrumente cu coarde, instrumente de suflat si instrumente de percutie. Dintre instrumentele cu coarde si arcus, impresionant! – 10 viori, 3 viole, 2 violoncele; instrumente de suflat - contrabas, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompeta, trombon,  timpan;  instrumente de percutie – harpa si pian.  

In prima parte a programului am ascultat Suita de concert din The Polar Express, piesa a lui Silvestri si Ballard, aranjament muzical - Jerry Brubaker, executata de orchestra; Angels we have heard on high – aranjament muzical - Barlow Bradford, executata de Corala si Orchestra; Gaudete, un colind de Craciun, cantec religios din perioada medievala, polifonic (imbinare melodica a mai multor linii melodice), aranjament muzical - Richard Price, piesa ale carei cuvinte au sunat duios si vestitor: „Gaudete, gaudete! Christus est natus/ Ex Maria virgine, gaudete!...” si The Shepherd’s Carol - superba piesa, angelica - de Bob Chilcott, ambele executate de Corul de Camera ; Gloria and Et in terra pax – una dintre cele sapte piese cu tenta populara, familiara, de muzica sacra scrisa de Antonio Vivaldi (1678-1741), compozitor italian, preot catolic, considerat reprezentantul barocului muzical venetian, cel care a contribuit la evolutia concertului catre forma lui solistica: „Gloria in excelsis/ Gloria in excelsis Deo./ Et in terra/ Et in terra pax/ hominibus bonae voluntatis./ Gloria to God in the highest/ and on earth peace/ tom en of good will.” si Sussex Carol,  aranjament muzical - Bradford, impresionanta piesa muzicala!, ambele piese executate de Corala si Orchestra; din L’enfance du Christ (Copilaria lui Hristos) am ascultat piesa executata de orchestra - Flight Into Egypt de Hector Berlioz (1803-1869), stralucit reprezentant al creatiei franceze, compozitor, scriitor si critic, unul dintre corifeii romantismului muzical; inca o piesa de Berlioz din L’enfance du Christ – Shepherd’s Farewell, interpretata de Corala si Orchestra, cu interventia inspirata a instrumentelor de suflat. Au urmat alte doua piese Child of the Stablets Secret Birth a compozitorului contemporan de muzica clasica Thomas Hewitt Jones si Christmas Roundelay a compozitorilor David Warner si Mack Wilberg.

In scurta pauza ma gandeam cata dreptate avea filozoful care spusese ca viata fara muzica ar fi o greseala. Disparand armonia sunetelor, aparuse zgomotul scaunelor si vocilor noastre…

Dupa pauza am ascultat piesa Good Christian Men Rejoice, aranjament muzical Darmon Meader, White Christmas, aranjament Kirby Shaw, interpretate de Corul de camera; Away in a Manger si Have Yourself a Merry Little Christmas, aranjamente Bradford si interpretate de Corala si Orchestra; Grinch! A Christmas Choral Medley, aranjament Andy Beck, o piesa vesela cu ritm vioi, interpretata de Corul de Camera; It’s the Most Wonderful Time of the Year, compozitor David T. Clydesdale, interpretata de Corul de camera si Orchestra. A urmat veselul si antrenantul cant Nutcracker Jingles, aranjament Chuck Bridwell, interpretat de Corala si Orchestra; Sing We Joyous aranjament Gary Fry, la care audienta salii a fost invitata sa cante impreuna cu corul si orchestra. S-au putut auzi cuvintele cantecului: „Deck the hall with bought of holly,/ Fa la la la la la la la la/ This the season to be jolly,/ Fa la la la la la la la la…” dupa care s-a aplaudat frenetic si la sfarsit piesa Joy to the World, aranjament Joseph Willcox Jenkins, executata de tot ansamblu, cu un final forte, inaltator.

Ne-a incantat cu prezenta modesta si interpretarea de exceptie a acompaniamentului muzical, pianista Susan Mc. Claskey Lohr, care acompaniaza solisti si coruri de la varsta de 10 ani. A primit titluri in educatie muzicala si performanta pianistica la Universitatea din Kentucky, locul in care s-a nascut si a studiat.

In cele doua ore ale concertului, stilul energic, vesel, pozitiv al dirijorului Alfred E. Sturgis a reusit sa realizeze vibratia nu numai a instrumentelor si corzilor vocale existente in formatie, ci si a inimilor celor care au umplut sala de concert.

Muzica este, dupa cum afirma Ludwig van Beethoven, mediatorul intre viata spirituala si cea trupeasca.  In lumea de astazi cand interesele pentru confortul personal şi pentru dobandirea puterii au prioritate, iata ca exista si posibilitatea de a ne scalda sufletele in apa curata a muzicii si a credintei, credinta fiind radacina spiritualitaţii, a legaturii tainice cu divinitatea.

Pe langa importantele cuceriri ale cunoasterii, ale tehnologizarii, efortul de afirmare si dezvoltare a personalitatii umane include, fara tagada, rolul muzicii in peisajul vietii sociale. Amintirea, retrairea evenimentului Nasterii Domnului in atmosfera unei sali de concert se face cu iubire, cu omenie, insusiri care stau la baza credinţei sanatoase, pastrata inca vie in sufletele multora dintre noi.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi