Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Diaspora

Ia romaneasca, scoasa in lume

In luna iunie, Bruxelles-ul a fost „luat cu asalt” de ia romaneasca. La initiativa a doua asociatii – RoArt si Diaspora Progresista (Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA) -, create in scopul promovarii imaginii Romaniei pe plan international si al pastrarii unei unitati a romanilor din diaspora, au avut loc actiuni de promovare a portului popular romanesc.

Evenimentul a prins contur dupa lansarea ideii pe Facebook pe pagina “La Blouse Roumaine“, comunitate care strange deja peste 23.000 membri. Dintre acestia, o parte sunt romani stabiliti temporar sau permanentin Belgia, gasindu-se astfel doritori si in capitala Europei pentru a impartasi lumii portul popular romanesc. Cei mai interesati in a participa la eveniment au fost romanii din Institutiile Europene, mai ales datorita canalelor de comunicare foarte bine puse la punct care au facilitat transmiterea informatiei si adunarea unui grup de posesori de ii.

De organizarea efectiva s-au ocupat DP-ROSA, RoArt si Casa de Cultura Belgiano-Romana Arthis. Reprezentantii celor trei asociatii au fost in contact atat cu autoritatile bruxelleze, cat si cu presa,  participantii incercand sa adune cat mai multe ii in centrul orasului.

Cum publicul tinta principal a fost constituit din expatii si turistii din Bruxelles, organizatorii au ales „sa scoata iile in lume”in zone de interes turistic si cultural. Prima intalnire a grupului de entuziasti a avut loc in data de 15 iunie, in centrul Bruxellesului, pe treptele cunoscutului edificiu al Bursei. Romanii imbracati in ii s-au plimbat prin Grand Place si zona adiacenta, au facut fotografii, au fost filmati si au stat de vorba cu turistii dornici sa afle mai multe detalii despre eveniment si portul national romanesc. O scurta sedinta foto a avut loc si in fata Atomiumului, alt simbol al orasului frecventat de turisti.

Parada propriu-zisa va avea loc de Sanziene, pe 24 iunie, aleasa drept Zi Universala a Iei. In prealabil, romanii angajati ai Institutiilor Europene, vor iesi la picnic in parcurile din imprejurimile cladirilor in care lucreaza, imbracati in port national. La aceste picnicuri sunt bineveniti atat romanii din Bruxelles, cat si toti cei interesari de cultura si traditiile romanesti. Ia romaneasca va fi prezenta si in cadrul DIVERCITY, festival cultural al diversitatii, eveniment ce va avea loc in 22 iunie si la care vor fi prezente cu standuri mai multe tari din Europa si din lume.

Romanii din Barcelona si cei din Torino au decis sa organizeze evenimente similare la aceeasi data, 24 iunie, pentru a marca unitatea romanilor din diaspora. Totodata, se doreste ca evenimentul sa devina unul anual.

Articol preluat de pe  http://mediascop.ro/ia-romaneasca-scoasa-in-lume/?fb_source=pubv1, unde puteti gasi mai multe despre Diaspora Romaneasca.

Foto : www.costumes.ro


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi