Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Diaspora

Biblioteca din castelul irlandezi

In inima capitalei statului Marelui Canion, pe Central Avenue, a aparut recent un edificiu in forma de castel irlandez. Originala cladire construita pe patru nivele, sediul unei superbe biblioteci irlandeze, a costat - potrivit declaratiei doamnei Patricia Prior, directorul Centrului Cultural Irlandez din Phoenix - nu mai putin de 3,5 milioane de dolari, suma acoperita in totalitate din donatii private.

Biblioteca "Mc Clelland Irish Library" din Phoenix si-a deschis portile in luna iulie 2012, functionand cu program limitat in lunile iulie si august, urmand ca inaugurarea oficiala sa aiba loc pe data de 29 septembrie.


Pentru a o face cat mai distincta in peisajul arhitectural si cultural din Arizona, artizanii acestei institutii au folosit 22 de tone de piatra "limestone" adusa tocmai din County Clare, Irlanda, cu care a fost placata fatada cladirii, gratie priceperii si coordonarii a doi iscusiti "master stone-masons" irlandezi - manageri ai companiei "Irish Natural Stone Ltd", veniti aici special pentru realizarea proiectului.

"Mc Clelland Irish Library", denumita astfel datorita celui care a pus bazele infiintarii ei, domnul Norman Mc Clelland, fondator si director executiv al firmei "Shamrock Foods Co.", pune la dispozitia consumatorilor de cultura peste 6.000 de carti scrise de autori si poeti irlandezi. De asemenea, biblioteca gazduieste partituri muzicale, CD-uri cu muzica irlandeza si celtica, manuscrise, fotografii, expozitii, cat si un numar considerabil de filme. Un aspect remarcabil este faptul ca institutia dispune de toate resursele necesare pentru identificarea liniei genealogice a celor interesati.

Astfel ca toti cetatenii din Arizona de nationalitate irlandeza curiosi sa afle detalii despre originea lor, o pot face prin intermediul acestei biblioteci. Cladirea dispune de asemenea, de o incapere destinata celor care doresc sa studieze instrumentele muzicale traditionale irlandeze.

Dupa populatia de origine germanica, irlandezii sunt cel de-al doilea grup etnic din Statele Unite. Potrivit statisticilor, aproape 37 de milioane de americani (12% din populatia SUA) au radacini in Irlanda. Astfel, populatia diasporei irlandeze din SUA este de sase ori mai mare decat cea a Irlandei. In Arizona exista in momentul de fata un numar de peste 5.000 de persoane de origine irlandeza, din randul carora face parte si senatorul John Mc Cain.

"Daca reusim sa transmitem o frantura din mostenirea noastra culturala unui numar mic de oameni, acestia la randul lor o vor transmite mai departe", afirma Patricia Prior, directorul Centrului Cultural Irlandez. Biblioteca "Mc Clelland Irish Library" din Phoenix si-a deschis portile in luna iulie 2012, functionand cu program limitat in lunile iulie si august, urmand ca inaugurarea oficiala sa aiba loc pe data de 29 septembrie.

Iata cum literatura, muzica, traditia, ansamblul valorilor culturale ale popoarelor lumii dainuie in sufletul comunitatilor din diaspora, indiferent unde ar vietui, asigurandu-le continuitatea prin initiative de acest gen, devenite adevarate izvoare de cunoastere si leagane culturale nationale.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi