Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Diaspora

Ziarul „Gandacul de Colorado” va aparea doar in editia online

„Gandacul de Colorado” este un ziar al romanilor de pretutindeni, un ziar editat in statul Colorado, Statele Unite si care ne tine la curent cu activitatea romanilor din oricare parte a lumii.

Ziarul s-a nascut din dorinta unui tanar ziarist „ratacit” – cum frumos afirma cineva - prin Statele Unite ale Americii, ca acest ziar sa fie o punte intre romanii de pretutindeni. Astfel, in luna decembrie a anului 2001 a aparut ziarul „Gandacul de Colorado”, ajuns in prezent la numarul 132, cu un tiraj de 5000 de exemplare tiparite si distribuite in 49 de state nord-americane si noua tari de pe patru continente. Numarul cititorilor combinat cu cei care doar citesc ziarul pe Internet, trece de 10.000.

Primul numar a aparut pe o foaie ministeriala fata-verso, scoasa la o imprimanta achizitionata impreuna cu un calculator, cu fondurile stranse intr-un an si jumatate pe „pamantul fagaduintei”. La inceput, ziarul a aparut doar pentru cele cateva sute de familii de romani din statul Colorado, dorind sa fie o mica publicatie de informare si divertisment.

Ziaristul - fondatorul acestui ziar - este Lucian Oprea, nascut pe 5 august 1975, in orasul Campia Turzii, intr-o familie de intelectuali. Licentiat in jurnalism si cu un masterat in studii americane la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Lucian Oprea a luat in 2000 drumul spre Statele Unite. Ajuns aici, romanul a petrecut doua zile la New York, dupa care s-a indreptat spre Colorado, primind o oferta de munca in acest stat. In toamna aceluiasi an, s-a stabilit in Estes Park, un orasel frumos din acest stat, unde locuieste, de altfel, si in prezent.

Lucian Oprea este casatorit cu Codruta Mihaela si au un baiat, cu numele de Alexander Darius, nascut la 23 mai 2011. Aici, in statul Colorado, s-a implinit visul sau din anii studentiei, acela de a avea un ziar propriu. Cu cele doua pagini la inceput, imprimate pe coala ministeriala, curand ajunge la patru, apoi la opt, iar in vara anului 2004, sunt scoase 16 pagini de ziar. Costurile de toner pentru imprimanta si timpul alocat acestui lucru, l-au determinat sa se indrepte spre o tipografie adevarata, iar in luna decembrie a anului 2005, apare prima editie tiparita a „Gandacului de Colorado”, in format tabloid, cu opt pagini.

A conduce un ziar romanesc in Statele Unite, cu o echipa de ziaristi imprastiati prin toate colturile lumii, nu este un lucru usor. Dar, cu profesionalismul si pasiunea jurnalistului Lucian Oprea, precum si a colaboratorilor sai, se duce la bun sfarsit fiecare numar de ziar.
Alegerea denumirii ziarului a fost inspirata, Gandacul de Colorado fiind singura terminologie romaneasca aflata in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane care are ceva in comun cu America, cu statul in care se stabilise jurnalistul Lucian Oprea.

Ziarul are stiri diverse, este o publicatie independenta, neavand nici o apartenenta politica sau religioasa. Apare o data pe luna, de obicei, la inceputul lunii. „Gandacul de Colorado” poate fi citit si online. Adresa de web a ziarului este:  www.gandaculdecolorado.com.

„Gandacul de Colorado” are un numar de aproximativ zece colaboratori permanenti si inca sapte care scriu in paginile ziarului in mod aleatoriu. Dintre cei care au colaborat si colaboreaza cu Lucian Oprea ii amintim pe Vasile Magradean, corespondent Mediafax, Ciprian Rus, redactor-sef adjunct la revista „Capital”, Marian Petruta din Chicago, actorul Tudor Petrut, filozoful si omul de cultura Mihai Bote, Vavila Popovici din capitala statului Carolina de Nord, laureata a unui important premiu al Uniunii Scriitorilor Romani, Octavian Curpas din Arizona si altii.

Ziaristul Lucian Oprea nu are o parere prea buna despre presa americana, acest lucru datorandu-se lipsei de obiectivitate in elaborarea stirilor. Unul din aceste motive fiind faptul ca, pe plan politic, in America exista doar doua partide politice puternice, acestea fiind si cele care de obicei, dicteaza „mersul lucrurilor”, iar in Romania s-a observat tendinta intr-o directionare - in stil american, ceea ce nu este un exemplu bun, nu corespunde jurnalismului invatat de generatia lui, la scoala. Pe de alta parte, se observa aparitia multor publicatii de scandal, sau cu un stil jurnalistic extraordinar de neprofesionist, ceea ce denota ca romanul se abrutizeaza pe zi ce trece, trecand de la cultura eminesciana la un amatorism - caracter manelist al inculturii.      

Ziarele locale incearca sa se mentina pe linia de plutire in ultimul timp, prin a taia multe din costurile redactionale si a se axa mai mult pe aparitia prin Internet. Fiecare publicatie va depinde de felul in care va fi structurata, de politica abordata la nivelul managerial si de aparitia acesteia pe un termen mai scurt sau mai lung de timp; sunt factorii care se vor impune, alaturi de ceilalti de ordin economic.

Lucian Oprea este de parere ca jurnalismul din Statele Unite se afla intr-un punct critic in acest moment. Ziaristi ca Walter Cronkite, Bob Woodward, Carl Bernstein sau John Hersey nu se nasc in fiecare zi… Presa americana scrisa, dar mai ales televiziunile se axeaza in ultimul timp, mult prea mult pe subiectivism si pe relatarea stirilor din punctul de vedere al concernului de presa pentru care lucreaza reporterii. Presa online insa, a prins mult avant in ultimii ani si a inceput sa aiba un contur bine definit, in multe situatii surclasand celelalte tipuri de presa.

Lumea insa, este de parere jurnalistul, va cumpara intotdeauna presa scrisa, fie ca se va afla intr-un aeroport, intr-o sala de asteptare sau, pur si simplu, placerea de a citi ceva tiparit nu poate disparea… „Este absurd sa spui ca intr-o buna zi nu vor mai fi publicate carti, din cauza faptului ca lumea le poate citi pe ipad-ul personal sau descarca pe Kindle.” Considera ca evolutia ziarului „Gandacul de Colorado” in urmatorii ani va depinde de mai multi factori: evolutia presei scrise in lume, posibilitatile financiare si nu in ultimul rand, interesul romanilor de a citi un ziar facut pentru ei.  Desi editia de luna aceasta (ianuarie, 2013) a fost ultima in care ziarul a aparut in forma tiparita, Lucian spera ca acest ziar sa ajunga la un punct in care problema autofinantarii nu se va mai pune, iar in acel moment, publicatia se va putea extinde cantitativ si calitativ.

Pe tinerii care doresc sa faca jurnalism, ii sfatuieste sa incerce sa iubeasca neprevazutul, sa fie obiectivi in tot ceea ce relateaza si sa fie curajosi in a spune lucrurilor pe nume.
Despre comunitatea romana din Colorado, jurnalistul explica cum comunitatea romanilor din Colorado este afiliata diferitelor biserici si organizatii non-profit, dar este destul de unita, lucru care se poate observa in cadrul festivalurilor romanesti organizate in acest stat.

Intrebat intr-un interviu cat de des merge in Romania, a declarat ca incearca sa plece in fiecare an, dar nu intotdeauna reuseste. De fiecare data insa, cand ajunge in Romania, il coplesesc amintirile si se gandeste cu nostalgie la vremurile de mult apuse…

Printre hobby-urile sale se numara filmele, sportul, filatelia, numismatica si nu in ultimul rand, arta. Cea mai mare parte a timpului liber, curajosul, devotatul jurnalist Lucian Oprea si-l petrece alaturi de sotia Codruta Mihaela – redactorul revistei sale si de adoratul lor fiu - Alexander Darius.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi