Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Familie si sanatate

"Nucleul nostru ca suflet, ca si constiinta, este acelasi pe tot parcursul existentei noastre" - dialog cu prof Catalina Costin, coordonatorul proiectului "Culorile solidaritatii"

Vineri, 9 mai, la Universitatea Petre Andrei din Iasi va avea loc conferinta "Valorile adolescentei vs. Valorile maturitatii", un eveniment inclusv intr-un proiect mai larg, intitulat numit "Culorile solidaritatii". Proiectul este initiat de elevii Liceului "Al. I. Cuza" din Iasi, impreuna cu profesorii lor coordonatori: Catalina Costin, Maricica Astefanoaei, Luiza Potoarca, Monica Botoiu, Tugui Stefanica, directorul Alexandru Guta si directorul adjunct Ariadna Maximiuc. Proiectul isi propune sa stimuleze solidaritatea si voluntariatul in randul tinerilor. Conferinta, ca eveniment din cadrul acestui proiect, are ca scop sensibilizarea atat a adolescentilor, cat si a adultilor cu privire la faptul ca asa-numita prapastie dintre generatii ar putea avea ca punte conlucrarea in vederea implinirii unor scopuri comune.

Speakerii au ca punct comun faptul ca sunt parinti de adolescenti si lucreaza cu tineri si adolescenti. Parintele Constantin Sturzu este doctor in filosofie, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, preot paroh la parohia Talpalari din Iasi. Este duhovnic cu o bogata experienta in indrumarea tinerilor. Mihaela Palade Gheran este psiholog si face consiliere pentru copii, cuplu si familie. Marius Iordachioaia este poet, scriitor si publicist crestin.

In incercarea de a oferi publicului cat mai multe detalii, am discutat cu prof Catalina Costina, coordonatorul proiectului, despre conferinta la care va asteptam in numar cat mai mare. Catalina Costin este profesor de aproape 14 ani. “Am un copil care inca nu este adolescent dar care ma face sa ma gandesc cu emotie la perioada cand va fi. Ca om, inca nu stiu cine sunt, intuiesc, caut, ma minunez,  traiesc. As putea spune ca sunt o persoana care se mira de tot ce este viu si se bucura de asta”, spune prof Catalina Costin.

– De ce valorile adolescentei vs valorile maturitatii? De ce este nevoie de explicatii? Simtiti o segregare?

- Nu o anumita varsta sau etapa din viata este importanta, ci perceptia noastra despre aceasta. Nucleul nostru ca suflet, ca si constiinta, este acelasi pe tot parcursul existentei noastre. Noi vedem ca diferita adolescenta de maturitate de exemplu, desi cautarea iubirii, libertatii, adevarului  este aceeasi in noi, indiferent de varsta. Segregarea din titlul este una analitica, rationala, utila pentru mintea noastra aflata mereu in cautare.

– Aveti copii. Ce valori ale adolescentilor ar putea sa nu fie pe placul parintilor?

– Valorile sunt… valori, nu ele sunt cele care ne sunt sau nu pe plac. Insa intelegerea lor, comportamentele ce rezulta din acestea pot fi puse sub semnul intrebarii. Generatiile se schimba firesc iar perceptia asupra unei valori poate imbraca diverse comportamente. Scopul insusirii unei valori este dezvoltarea persoanei respective, a autocunosterii sale. Vrem sa fim liberi ca sa stim cine suntem, vrem sa detinem adevarul ca sa stim cine suntem. Un comportament negativ rezultat dintr-o intelegere eronata a unei valori il poate duce pe adolescent pe un drum ocolitor, il poate insela ca o fata morgana in desert. Rolul parintilor este de a da indicii, dar si  de a avea rabdare cand adolescentul invata din propria sa greseala.

- Se vorbeste despre greselile tineretii. Cum ar putea impiedica un parinte astfel de greseli?

– Dupa mine, totul este invatare si autocunoastere. In unele cazuri, greseala este mai utila ca un sfat. “Preventia” cea mai des folosita este tocmai o multitudine  de sfaturi, insa singururl lucru pe care putem sa-l facem este sa avem incredere in copiii nostri si atunci cand ei gresesc.

– Care erau valorile adolescentei tale? Cum s-au schimbat in timp?

– Ca adolescenta imi doream sa fiu in primul rand libera. Orice constrangere mi se parea un obstacol insa in timp am invatat sa vad dificultatile drept ocazii de a ma cunoaste. Pe masura ce timpul a trecut, constrangerile au imbracat alte forme iar nevoia mea de libertate a ramas aceeasi. Doar ca acum vad obstacolele ca pe ceva firesc.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi