Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Familie si sanatate

Copilaria este sansa unui parinte de a invata de la copiii sai

Sinziana Baltatescu este lector la FEEA si o ieseanca apriga, cu multe proiecte derulate in comunitate. Dar dincolo de orice este mama lui Tudor si Victor, doi pusti isteti din clasa intai, la Scoala «Varlaam Mitropolitul». Asa mi s-a recomandat la ultima discutie – mama de Victor si Tudor. Am discutat cu ea despre scoala, despre lectii, despre emotii si, mai ales, despre copilarie. Sinziana Baltatescu este si initiatorul Clubului Parintilor de la « Varlaam ».

- Ce ti-a placut la Scoala «Varlaam Mitropolitul » ?

- Am ales-o pentru ca in peisajul scolilor iesene a fost (si este) singura scoala care mi-a transmis ca isi face un scop din a crea un cadru prietenos pentru copil, propice dezvoltarii lui emotionale si sociale. Performante scolare iti ofera multe scoli din Iasi, insa stabilitate emotionala si armonie relationala nu prea iti propune nimeni. Or, performanta de dragul notei maxime sau a locului pe podium nu reprezinta o garantie nici a fericirii, nici a implinirii personale si nici macar a succesului. Iar eu nu tin sa am copii olimpici, ci copii fericiti, carora experienta de invatare sa le faca o placere reala.

Din acest punct de vedere, Scoala «Varlaam Mitropolitul» nu m-a dezamagit nicio clipa: copiii mei se simt bine la scoala. Si, evident, performanta, atat cat poti cere de la doi copii de clasa I, a venit de la sine, ca o consecinta fireasca a mediului in care evolueaza.

- Care este cea mai frumoasa amintire a copiilor tai si a ta in legatura cu Scoala «Varlaam Mitropolitul »?

- Nu am inca amintiri indosariate ca atare la albumul din sufletul meu. Traiesc, inca, in prezent continuu in relatie cu Scoala «Varlaam». E un prezent frumos, asa ca nu cred ca il voi abandona prea curand. Imi place sa discut cu invatatoarea lor, doamna Maria Anton. Exista o comunicare reala si permanenta intre noi, iar ea nu inceteaza sa ma uimeasca prin entuziasmul ei, capacitatea ei de a intelege fiecare copil, cu felul minunat in care isi exprima emotiile si-i incurajeaza pe copii sa si le exprime intr-un mod adecvat.

Imi mai place sa imi regasesc in fiecare zi copiii acolo, transpirati, imbujorati, plini de energie, bucurosi nevoie mare sa se foloseasca de libertatea pauzelor lor, acea libertate pe care noi, din pacate, le-o ingradim, ba chiar le-o refuzam din diverse considerente.
Imi place ca au carti in clasa, carti pe care le pot culege din raftul aflat la indemana lor si le pot accesa in orice moment.

Mi-aduc aminte cum, intr-o zi, un grup de fetite de clasa a doua s-a asezat pe jos, in fata intrarii, in cerc si au inceput sa interpreteze un ritm pe care il invatasera la clasa. Radeau exuberante si ”taxau” parintii cu cate 10 bani. Aveau un borcanel de plastic si strangeau un fel de fond comun din care urmau sa ia ele ceva pentru clasa lor. O asemenea manifestare spontana si minunata de lucru in echipa, initiativa, generozitate si veselie nu ar fi posibila decat intr-o scoala unde copilul este liber sa se manifeste emotional, cognitiv si relational, respectand, desigur, regulile stabilite de comun acord.

Intr-o alta zi, am descoperit ca elevii de la clasa I organizasera in curtea scolii un ”magazin”. Facusera marfa din pietricele, crengute, floricele si foloseau iarba pe post de bani. Erau asa de simpatici!

Mai am multe experiente minunate... Mi-ar trebui multe ore ca sa le povestesc.

- Care sunt rezultatele cele mai frumoase ale copiilor tai la Scoala « Varlaam Mitropolitul »?

- Copiii mei sunt in clasa intai. Nu pot sa bifez multe performante scolare din cele validate in sistemul de invatamant traditional. Totusi, eu sunt foarte mandra de unele lucruri.
Victor, unul din copii, a fost un elev mediu in clasa lui la ”Comunicare in limba romana”. Nu e foarte rabdator si parea sa se descurce mai poticnit cu migaleala scrisului. Nu-i plac nici temele suplimentare (cui ii plac?); a refuzat sa le faca, iar eu l-am inteles si nu l-am obligat. Cu toate acestea, Victor a participat la un concurs la acest obiect. Unul din concursurile acelea bine cotate, dupa care alearga parintii, cum alearga copiii dupa bomboane. A obtinut 89 de puncte din 100.
La primul concurs din viata lui, la varsta de 7 ani, mediu in clasa lui la acest obiect, fara nici o tema suplimentara realizata ! Eu zic ca e o performanta individuala. Sunt foarte mandra de el. Si de scoala pentru ca acest rezultat spune, de fapt, ceva despre ce inseamna nivel mediu in clasa lui.

De asemenea, copiii mei citesc foarte mult. Le place sa citeasca si sa primeasca tot felul de carti. In lumea aceasta dominata de tehnologie si satisfactiile instantanee pe care ti le aduce ea, imi face mare placere sa vad cum buchisesc incet si gusta lent aventurile copilariei lor.

Dar cele mai frumoase rezultate, din punctul meu de vedere, sunt altele: sunt multumirile pe care copiii mei mi le ofera de cite ori fac ceva pentru ei (exersate la optionalul de Comunicare cu Maica Sofronia si la Religie, cu Maica Nectaria), sunt imbratisarile pe care mi le ofera tot mai des, sunt emotiile pe care au invatat sa le verbalizeze impreuna cu doamna Maria, invatatoarea lor, sunt prieteniile sanatoase pe care vad ca le leaga in clasa lor, incurajati de invatatori, directori, profesori de optionale.

- Daca ar fi sa sintetizeze intr-o propozitie, ce ai spune despre scoala?

- Scoala Varlaam este locul in care eu simt ca am libertate sa cresc, impreuna cu copiii mei.

- Imi poti da o definitie copilariei ?

- Copilaria este sansa pe care o primeste un parinte de a invata despre el insusi de la cea mai pura, neviciata si cinstita sursa: propriii sai copii.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi