Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Familie si sanatate

Cuvintele din lumea linistii

„Sper ca participarea mea la Gala Anuala a Voluntarilor sa deschida noi drumuri pentru viitorul comunitatii persoanelor cu deficiente de auz” – Rodica Bogdan, coordonatorul activitatilor de interpretariat in Limbaj Mimico-Gestual al jurnalului regional de weekend al TVR, Studioul Teritorial Cluj

In aceasta seara va avea loc un eveniment important. Este vorba despre Gala Nationala a Voluntarilor, singuta competitie nationala care aduce voluntariatul in atentia publicului larg. Evenimentul va premia  voluntarii, proiectele de voluntariat, coordonatorii de voluntari si centrele de voluntariat din intreaga tara. Evenimentul ofera o binemeritata recunoastere publica oamenilor din intreaga tara care isi daruiesc in mod constant din timpul, energia si abilitatile lor pentru a-i ajuta pe cei aflati in nevoie, pentru a proteja mediul sau pentru a-si dezvolta comunitatile. Rodica Bogdan este singurul participant cu deficiente de auz.

-- Astazi este o zi importanta pentru tine. Participi la Gala Voluntarilor. Cu ce proiect?

-- La sugestia Luminitei Cotutiu, producator TVR Cluj, m-am inscris la Gala Nationala a Voluntarilor. In acest an, sunt responsabila de coordonarea activitatilor de interpretariat in Limbaj Mimico-Gestual al jurnalului regional de weekend al TVR, Studioului Teritorial Cluj (incepand din 2012), iar din noiembrie 2013 de emisiunea Transilvania la Zi de la TVR Cluj. In acelasi timp, coordonez si activitati de interpretariat pentru persoanele cu deficiente de auz  in cadrul conferintelor, la seminarii, spectacole si institutiilor de stat (spital, notariat, tribunal, primarie, facultate etc). Ca si coordonare a  cursurilor de Limbaj Mimico-Gestual, am implicat voluntarii cu deficiente de auz in comunicarea cu persoanele care au participat la cursurile de Limbaj Mimico-Gestual.

Faptul ca sunt nominalizata la categoria ,,Coordonatorul de Voluntari al Anului’’ reprezinta deja o reusita profesionala pentru toata echipa din cadrul Asociatiei nationale a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG). Ne-am bucurat  de acest  succes atat noi,  voluntarii,  partenerii din cadrul ANIALMG, sustinatorii, cat si prietenii. Sunt singura persoana cu deficienta de auz din aceasta gala. Sper ca participarea mea la Gala Anuala a Voluntarilor sa deschida noi drumuri pentru viitorul comunitatii persoanelor cu deficiente de auz.

Intamplarea face ca si sotul meu, Gelu Bogdan a fost propus la Gala Persoanelor cu Dizabilitati in acest an. Exact dupa ce s-a incheiat competitia lui, am intrat in competitia Galei Nationale a Voluntarilor. La fel ca si mine, si sotul meu este foarte implicat in activitatile ANIALMG

--  Cum a inceput colaborarea cu TVR? Ce v-a determinat sa faceti acest pas?

-- Primul contact cu TVR Cluj l-am avut in anul 2011, datorita Ancai Maria, care era prodecan la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de la Universitatea Babes-Bolyai. Anca Maria este sora Luminitei Cotutiu, cea cu care colaborez de trei ani la TVR Cluj. Luminita, fiind distinsa cu premii pentru rezultatele deosebite in activitatea sa, a fost si este cea care a sprijinit si implementat traducerea in Limbaj Mimico-Gestual a jurnalului regional de week-end.

Pentru mine, colaborarea cu TVR Cluj si gestionarea voluntarilor care au activat ca interpreti in Limbaj Mimico-Gestual a fost cea mai mare provocare. Mi-a oferit un sentiment de satisfactie ca am reusit sa asigur interpretarea jurnalului regional de weekend al TVR, Studioului Teritorial Cluj, incepand din 2012, iar din noiembrie 2013 emisiunea Transilvania la Zi de la TVR Cluj. Realizand un sondaj printre beneficiarii acestui proiect, m-am bucurat sa aflu ca telespectatorii cu deficiente de auz urmaresc stirile si, prin intermediul interpretilor, le si inteleg. De asemenea, acest lucru a starnit si interesul persoanelor cu deficiente de auz din tara, multi intreband "de ce numai la Cluj exista asa ceva?". Acest fapt a determinat sa fim contactati de persoane auzitoare din alte orase din tara care si-au exprimat dorinta de implicare, care au urmat apoi cursul de limbaj mimico-gestual dorind sa se implice in actiunile noastre.

Cea mai mare dificultate a fost sa asigur disponibilitatea interpretilor LMG in fiecare weekend la TVR Cluj, deoarece au existat situatii in care interpretii erau implicati in alte proiecte ori erau plecati din localitate. O intamplare hazlie s-a petrecut intr-o zi de sambata, cand  am ,,furat'' interpretul de la nunta si l-am dus la TVR Cluj sa interpreteze.

Aceasta colaborare in parteneriat cu TVR Cluj reprezinta un pas mare in istoria asociatiei, noastre care deschide noi drumuri.

-- Reprezentati o comunitate, cea a persoanelor cu probleme de auz. Ce proiecte aveti in derulare? De ce sprijin ati avea nevoie?

--  Pentru prima data in istoria si comunitatea persoanelor cu deficiente de auz, stirile sunt interpretate in LMG. Eu personal, sunt voluntar inca din 1998 cand am activat in cadrul Fundatiei ,,Bogdan’’, prin organizarea de evenimente culturale pentru persoanele cu deficiente de auz. Apoi, in 2003, impreuna cu o echipa de voluntari, am publicat  primul "Dictionar de limbaj gestual romanesc". Acel dictionar a fost primul din istoria comunitatii persoanelor surde. Insa comunitatea surzilor este mare, nevoile lor sunt mari si interpreţii sunt puţini. Visul nostru este ca munca noastra, sacrificiile noastre si ANIALMG sa aiba continuitate prin cresterea numarului de interpreţi iar serviciile de interpretariat sa se dezvolte atat calitativ cat si cantitativ. Scopul final este ca stirile si emisiunile sa fie traduse in toata tara pentru ca persoanele cu deficiente de auz sa aiba acces la informatii!

Personal, nu am probleme cu intergrarea. Insa reprosez autoritatilor ca nu se implica mai mult in rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatea surzilor. Sunt multe probleme de rezolvat in acest domeniu, insa odata ce se incepe, pas cu pas, toate se vor rezolva. Toate cu ajuotrul societatii si al autoritatilor.

-- Ati editat si o revista. Ce va propuneti cu acest vehicul de informare?

-- ANIALMG reprezinta o lupta continua cu multe satisfacţii. Pana in 2008, nu a existat o asociatie a interpretilor. De aceea, am fondat ANIALMG, o organizatie construita din indivizi care formeaza o echipa complexa. Aici s-au format oamenii, dintre care unii sunt tineri, altii au experienţa bogata. Au trecut 5 ani de activitate, ocazie cu care ANIALMG si-a exprimat bucuria prin publicarea acestei reviste, multumind tuturor persoanelor care au fost alaturi de noi, ne-au sustinut indiferent de forma sau durata, ne-au sprijinit sa fim mai buni si sa oferim servicii de calitate: colegi, voluntari, angajaţi, clienţi, colaboratori, cursanţi, parteneri de afaceri si prieteni. Am speranţa ca visurile ANIALMG se vor concretiza in fapte reale datorita fiecaruia dintre acestia. In paginile revistei sunt informaţii despre interpretul LMG, despre cultura surzilor, despre ANIALMG, despre EFSLI si interviuri cu persoane auzitoare care au intrat in contact cu cultura surzilor. Revista isi propuna sa aduca impreuna vocile specialistilor in domeniu.

-- Cine este Rodica Bogdan?

- Sunt persoana hipoacuzica, mi-am pierdut auzul la varsta de 5 ani. De origine, sunt dintr-o comuna din Moldova. Imi aduc aminte de vremurile din copilarie, cand am frecvetat primii ani la scoala din sat. Nu intelegeam nimic din ce se vorbea in clasa. Luam note mari doar la scris (scriam foarte frumos atunci). Mama mea a fost cea care s-a luptat pentru mine si sunt fericita ca nu s-a lasat. A luptat ani la rand sa ma duca la unitati din Bucuresti si tot timpul primea raspuns negativ, din lipsa de locuri. Fiind constienta ca timpul trece, in al patrulea an, m-a luat si m-a dus la scoala in Bucuresti.

Cand a vazut directoarea ca am venit i-a spus mamei: „Dar v-am spus ca nu sunt locuri” iar mama a raspuns: „Nu plec de aici pana nu o primiti” si asa a fost. Am facut scoala la Bucuresti, la hipoacuzici,  unde am avut profesori pe care ii respect foarte mult. Cu toate ca atunci plangeam ca vroiam sa ma joc cu copiii, astazi le sunt profund recunoscatoare. Nu eram ceea ce sunt astazi daca nu aveam ajutorul acelor profesori. Sunt formator, interpret. In ANIALMG sunt secretar general. Tin cursuri de limbaj mimico-gestual in Cluj si in tara. Sunt casatorita, am  3 copiii si 3 nepoti.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi