Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Familie si sanatate

La un taifas cu sufletul

Sarbatorile la Romani. Sfantul Andrei, traditii si credinte a fost temaa unui Taifas Duminical gazduit in spatiul placut al Librariei Avant Garde, la invitatia Revistei Glare. Intalnirea i-a avut ca invitati pe prof. univ. dr. Vasile Nechita, parohul Bisericii Sf Andrei, lector univ, dr Bogdan Neculau (Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei) si inspector scolar pe teme de educatie permanenta, pe designerul Geanina Vatamanu si pe filologul Alexandra Coman. Lor li s-a alaturat un public iubitor de traditii si dornic de cunoastere si evolutie personala, dar si pasionat de arta.

Dincolo de abordarile cu tema religioasa, invitatii au punctat foarte mult pe importanta traditiilor in viata fiecaruia. "Sarbatorile sunt importante fiindca ne leaga. Ne adunam in jurul mesei nu numai la Craciun si Paste, dar si la celelalte hramuri religioase. Sunt importante tradiile, dar si credinta fiindca astfel ne putem regasi pe noi. Omul a fost mereu in cautare de sens. El este mereu intr-o continua evolutie si ma bucur cand vad ca au loc astfel de intalniri. Este important pentru fiecare sa-si afle linistea sufletului si acest lucru se poate obtine numai printr-un dialog direct cu Dumnezeu", a spus prof. univ dr. Vasile Nechita. Discursul domniei sale a imbinat placut si temele religioase, dar si cele din domeniul educatiei, aratand ca mereu trebuie sa fim suntem dornici si in cautare de invataturi.

"Traditiile sunt importante si in educatia si evolutia copiilor. Degeaba ne oferim daruri de Mos Nicolae sau de Craciun daca nu le explicam micutilor de unde vin aceste obiceiuri. Copiii trebuie sa invete de mici despre Sfintii Parinti, despre viata lor si despre rolul lor in viata fiecarui om. Spun aceste lucruri si ca absolvent de Teologie, dar si ca psiholog si inspector scolar. Este obligatia fiecaruia dintre noi daca vrem sa avem copii dezvoltati armonios", a punctat lector univ. dr Bogdan Neculau. "Sufletul copiilor, dar si al adultilor, se exprima prin imagini. Noi nu traim prin cuvinte, ci prin imagini", a atras atentia preotul Vasile Nechita, iar micuta Daria, o copila superba, eleva in clasa intai la Scoala "Mitropolit Varlaam" din Iasi a demonstrat acest lucru. Insotita de mama sa, ea insasi artist plastic, Daria a prezentat invitatilor cateva lucrarile de-ale ei, intr-una fiind chipul Sfantului Andrei. O icoana vazuta cu ochi si suflet de copil. "Imi plac culorile, imi plac povestile si vreau sa ajung pictorita", ne-a marturisit Daria unul dintre primele ei planuri de viata.

Povesti magice

Si fiindca nu exista sarbatoare fara poveste, invitatii au adus in discutie, prin Alexandra Coman, si cateva dintre practicile noptii magice a Sfantului Andrei. "Am incercat, in copilarie si adolescenta, sa fac si eu cateva dintre ritualurile despre care aflasem de la mama si bunica, dar nu mi-a iesit niciunul. Sunt frumoase ca poveste, ele au si adevarurile lor, dar ceea ce trebuie sa retinem este traditia si faptul ca povestea nu este adevarata daca nu ne este aproape de suflet. Atunci cand fiecare se intalneste pe sine stie cel mai bine cat este ritual, cat este credinta si cat este poveste", a spus Alexandra Coman, cunoscuta pentru emisiunea Dimensiunea a patra, difuzata la TVR Iasi.

Povestea este sufletul oricarei trairi, iar acest lucru il intelegem cu atat mai bine cu cat ne cunoastem traditiile. "Eu merg mult prin satele Moldovei si am vazut multe lucruri frumoase care nu sunt puse in valoare. Exista foarte multe muzee amenajate in Scoala Veche, dar despre care nu spune nimini mai nimic. Este misiunea fiecaruia dintre noi sa le scoatem la lumina. La Erbiceni am gasit un muzeu minunat, cu piese foarte valoroase. Am gasit intr-un sat un costum popular de 160 de ani, la un batran. Este o piesa de o rara valoare. As reveni si la credintele populare si imi face placere ori de cate ori discut cu etnografi pe aceasta tema si imi doresc ca si tinerii sa se aplece asupra lor", ne-a marturisit dl Dumitru Serban, realizatorul emisiunii Traditii, de la Radio Iasi.

Icoane spre Cer

"De ce pictez icoane? Fiindca ma regasesc in multe teme, ma apropii de lume, de sufletul ei, de trairile celor dragi si de Ingeri", am aflat de la designerul Geanina Vatamanu, membru al Asociatiei Mesterilor Populari. Profesor si artist plastic, Geanina Vatamanu imbina arta cu educatia scolara si incearca sa-i apropie pe elevi (atat pe cei carora le este dascal la Targu Frumos, cat si pe cei de la Scoala Vasile Conta din Iasi) de frumos, de culoare, de estetic si de traditii. "Mereu imi incep cursurile cu o rugaciune si vreau sa le insuflu si elevilor mei dragostea pentru traditii si sa-i apropii de credinta. Am inceput sa pictez icoane cand am aflat ca voi avea un copil. Pictez mereu in post si rugaciune fiindca astfel pot sa imprim pe sticla si pe lemn trairile mele", ne-a marturisit iconarul, ale carei lucrari deosebit de frumoase au starnit murmure de admiratie.* * *

Taifasul Duminical a deschis seria Serile Glare, un proiect prin care Revista Glare (o publicatie on-line editata la Iasi) isi propune sa aduca in atentia comunitatii subiecte actuale, sa sustina proiecte de succes si sa fie alaturi de toti cei care sunt congruenti cu valoarea. Alaturi de invitatii si colaboratorii Glare sunt asteptati toti cei care doresc sa-si vada visele implinite.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi