Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Familie si sanatate

Sfaturi utile pentru Subtirel, Mijlocel si Voinicel -- Povestile din "Traista cu sanatate"

"Dedic aceasta carte copiilor mei". Asa isi incepe dr Veronica Mocanu cartea cu sfaturi de nutritie dedicat celor mici. Intitulata "Traista cu sanatatea", lucrarea este mai mult decat un ghid de bune practici, este o poveste pentru copiii isteti, pe care ii ajuta sa creasca frumosi si sanatosi.

V-ati intrebat vreodata de ce mancam asa cum mancam ori de ce avem anumite obiceiuri alimentare? V-ati intrebat vreodata de ce unele diete nu dau nici un rezultat, oricat de mult ne-am stradui? Raspunsul il gasim in comportamentul alimentar, in valentele sale socio-economice si culturale. Actul alimentatiei este unul social, un act de cultura daca vreti. "Suntem cu atat mai sanatosi cu cat avem obiceuri mai sanatoase, pe care este bine sa le invatam din copilarie. Daca multi dintre cei mari au trecut de anii sotronului si poate nu au invatat care sunt principiile unei alimentatii corecte, nu este tarziu sa se aseze la lectii impreuna cu cei mici", a sugerat conf. dr. Veronica Mocanu, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi.

D-sa a ales ca vehicul povestile, pentru ca "toti cei mici asa interactioneaza, prin intermediul basmelor si al jocului". Si pentru ca respecta foarte mult valorile culturale, dr Veronica Mocanu s-a inspirat din traditiile romanesti, iar in celebra traistuta romaneasca a pus toate sfaturile sale pentru copii.

"Traista cu sanatate" (www.traistacusanatate.ro), un proiect inclus in programul comunitar "Traditii sanatoase pentru copii sanatosi" (http://www.traditii-sanatoase.ro/), nu este doar un ghid de bune practici, ci insasi povestea hranei. Prin intermediul a sapte lectii, copiii invata despre apa, fructe, legume, carne, lapte, cereale, afla ce greutate ar trebui sa aiba conform standardelor medicale si, ceea ce este mai important, li se spune ca sunt diferiti, deci este firesc sa aiba greutati diferite. Unii intra in clasa Subtirel, altii sunt Mijlocel si unii sunt Voinicel. Asta nu inseamna ca arata mai bine sau mai rau, ci doar ca sunt integrati in diferite categorii de greutate, in functie de parametrii oferiti de literatura.

"Am vrut sa-i ajut pe copii sa invete cum sa manance, iar traista a fost mijlocul perfect pentru a-mi exprima ideile. In traista pui si apa, si mancare, si fructe si legume. Pui si dulcuri, dar mai putine. Pui de toate si inveti ce si cum trebuie sa mananci", ne-a explicat dr Veronica Mocanu. Copiii invata si despre valoarea alimentelor, dar si despre importanta miscarii in a avea un corp frumos si o stare de sanatate buna. Proiectul a inceput in urma cu cativa ani si s-a derulat, la inceput, in cateva scoli din judetele Iasi si Neamt. "Am facut masuratori la copii, iar rezultatele ne-au pus pe ganduri. La scolile din mediul urban, cam 30 la suta dintre copii aveau probleme de greutate. La cele dn mediul rural, procentul ajungea pana la 10 la suta", ne-a spus dr Mocanu. Acest prim pas a fost definitoriu pentru lansarea "Traistei cu sanatate", un proiect care a ocupat primul loc la o competitite internationala de profil, derulat nu demult la New York. "Rezultatul ne-a bucurat enorm. Va dati seama ca au fost foarte multe proiecte, din multe tari si noi am castigat", ne-a spus dr Mocanu.

"Traista cu sanatate" nu este doar un ansambu de reguli, o lucrare bine pusa la punct, ci exista in realitate si a fost mult admirata de participantii de la intalnirea de la New York. Dr Veronica Mocanu le-a aratat tuturor frumusetea iei si a traistei, piese definitorii ale costumului traditional romanesc.

Proiectul, unic in Iasi, va fi derulat in toamna in 30 de unitati de invatamant. "Noi ne dorim sa il extindem in toate judetele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Incepem cu Iasul si vom continua si in alte zone", am mai aflat de la dr Mocanu. De ce ar fi nevoie? De voluntari, care sa asigure implementarea corecta a notiunilor. Material didactic exista, informatii la fel, entuziasm este destul in traista dr Mocanu: "Avem nevoie de voluntari si de multi parteneri ca sa putem implementa corect programul. Noi ne dorim sa fie un proiect de durata si sa ajungem cu informatiile la cat mai multi copii".

Proiectul "Traista cu sanatate" a fost lansat in iunie de catre Asociatia Nutrigrup, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean, Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", Directia Judeteana pentru Sport si Tineret, Directia de Sanatate Publica, Societatea Studentilor Medicinisti, cu sprijinul Iulius Management Center SRL.

Programul, bazat pe traditiile culturale locale, isi propune formarea unor comportamente alimentare sanatoase si a unui stil de viata sanatos, sa previna obezitatea la copiii. Se adreseaza pustilor cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani. Este inclus in reteaua internationala de programe pentru preventia obezitatii la copii - EPODE International Network, EIN, care cuprinde 25 de programe din 3 continente si 16 tari.

Dr. Veronica Mocanu este conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi. Este medic primar endocrinolog si doctor Ón stiinte medicale. Specializata in probleme de nutritie si comportament alimentar. Experienta de formare include stagii in departamentele de nutritie din Nancy, Franta (2010), Toronto, Canada (2004), Oklahoma, SUA (2002), St. Etienne, Franta (1994). Membru al EPODE (Ensemble Prevenons l'Obesite Des Enfants) International Network. Este contributor al volumului colectiv "Tratatul Roman de Boli Metabolice" sub redactia profesorului Viorel Serban (2011), cu capitolele "Obezitatea infantila" si "Etiopatogenia obezitatii" si autor al lucrarilor "Omega 3 si bolile cardiovasculare" (2004), "Diagnosticul Ón tulburarile de comportament alimentar si obezitate" (2009) si "Traista cu sanatate - comportamentul alimentar sanatos la copii (2011).


1

Comentarii:1


1# Scris de

andra

in data de:

07/08/2012 14:51

Felicitari! Nu stiam de acest proiect! Este bine ca se fac si la Iasi astfel de actiuni!


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi