Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Gastronomie

Secretele condimentelor

Cu totii folosim in cantitati mai mari sau mai mici condimente pentru mancarurile noastre. Insa cati dintre noi stim si rolul lor, dincolo de gustul placut pe care-l dau alimentelor? Avem oricand la dispozitie o intreaga farmacie, cu adevarat miraculos de bogata si nemaipomenit de eficienta, ca sa nu mai spunem ieftina sau chiar gratuita.
piper negru

Piperul negru:

Studii recente ne infatiseaza piperul ca un redutabil medicament din bucataria noastra, avand un puternic rol antiinfectios. Se dovedeste util in accelerarea arderilor din organism, grabind digestia. Prin accelerarea metabolismului este chiar un aliat in lupta cu slabitul. Piperul negru are un rol tonic pentru mucoasa gastrica, putand fi folosit chiar ca tratament impotriva ulcerului gastric: piper negru macinat, plus tuica fiarta, pe stomacul gol dimineata, 20 ml /zi (reteta babeasca testata chiar si de medici), in paralel cu o dieta usoara, din legume foarte bine fierte si chiar pasate si putin peste fiert, fara alimente acide sau grase.

piper negru

Are de asemenea un efect carminativ si antispastic gastric, fiind indicat in indigestii.Desi stim cu totii ca un praf de piper de multe ori provoaca adevarate cascade de stranut sau tuse, atunci cand este in stare uscata si inhalat din greseala, ei bine, in combinatie cu miere si lamaie, este un tratament impotriva tusei si infectiilor din gat, datorita uleiurilor eterice emanate, cu efect calmant asupra mucoasei iritate a gatului.

Are efect energizant, fiind un aliment din categoria "yang" (aduce organismului un aport de energie 'masculina', solara, dinamica), termogenic.

Se recomanda sa se foloseasca piper boabe proaspat rasnit, astfel incat uleiurile eterice continute sa fie cat mai active.

scortisoara

Scortisoara:

Ar trebui sa fie un "medicament" nelipsit din alimentatia diabeticilor! Este recunoscuta pentru proprietatea sa de a scadea glicemia chiar si cu 30%, tinand-o sub control, iar prin comparatie cu medicamentele hipoglicemiante alopate, utilizarea scortisoarei nu aduce riscul de a scadea prea mult glicemia, ci mai degraba o mentine la cote normale. Se recomanda totusi verificarea cantitatii de medicamente hipoglicemiante pe care le folosesc diabeticii, pentru ca e foarte posibil sa fie necesara o diminuare a dozajului lor. "Doza" de scortisoara care se poate utiliza intr-o zi poate merge chiar pana la o lingurita, amestecata in diverse mancaruri sau bauturi.

scortisoara

Scortisoara are puternic efect termogenic (creste temperatura corpului favorizand transpiratia), ajutand astfel la eliminarea toxinelor din corp. Efectul ei incalzitor este foarte apreciat mai ales iarna, cand este folosita ca adaos in bauturi calde (ceai, cafea, vin fiert). Este un foarte puternic antiseptic, putand ajuta atat la nivelul pielii la dezinfectie (de ajutor pentru tenul acneic, sub forma de comprese, masti in combinatie cu argila), precum si pentru sistemul digestiv, mentinand "curatenia" gastrica. Este de asemenea un foarte bun antiseptic pentru cavitatea bucala, stimuland circulatia sangelui, tonifiind gingiile, inlaturand mirosurile neplacute din gura.

Este utila in raceli, pentru scaderea febrei si dezinfectia organismului.

Trebuie folosita cu atentie de catre persoanele alergice sau insarcinate, pentru ca in cantitati mari poate provoca eruptii cutanate sau tuse, semn de intoleranta a organismului.

Sofranul:

Despre sofran stiu ca e cel mai scump condiment din lume si cel mai rar, fiindca pentru obtinerea unui kilogram de mirodenie este necesara o cantitate de 100.000 de flori, acestea crescand in zone inalte si mai racoroase, fiind recoltate exclusiv manual.

Are multiple efecte miraculoase: tonic cardiac si respirator; are proprietati antitumorale recunoscute, fiind un foarte bun antioxidant. Se pare chiar ca ar avea un rol similar hormonilor, fiind util in tratarea infertilitatii si impotentei.

In bucataria traditionala orientala este apreciat pentru culoarea deosebita pe care o da mancarii (galben), precum si pentru aroma delicata, fiind nelipsit in special din preparatele din orez, paste, peste si altele. Eu una am convingerea ca are un efect benefic si asupra problemelor de piele si asupra ochilor, datorita pigmentului portocaliu specific.

Ca fapt divers, de cate ori ma gandesc la sofran, fiind cea mai - sau una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, imi aminteste de "mirodenia" din seria Dune, pentru detinerea careia se luptau toti, convinsi fiind de calitatile ei miraculoase.

Totusi, ca orice condiment, nu se consuma in cantitati mari, ci moderate.

Nucsoara:

Continuand periplul printre mirodeniile specifice bucatariei orientale, ajungem la nucsoara, intens utilizata in special in bucataria araba. Si ea are efect termogenic, adica provoaca incalzirea corpului si transpiratie, ajutand astfel la curatarea sangelui, eliminarea toxinelor, accelerarea metabolismului, fiind usor carminativa (accelereaza digestia si are efect anti-balonare). Din acest punct de vedere se poate dovedi utila in slabit. S-a dovedit ca in cantitati mici are efecte calmante, antidepresive (tonic nervos, excitant usor, util impotriva anxietatii), insa utilizata in cantitati mari are efect invers, usor depresiv si sedativ.

Moderatia e intotdeauna cheia!

Este utila in tratarea insomniilor (macerat la rece dintr-o lingurita - doua de nucsoara intr-un pahar de apa, lasat de dimineata pana seara, apoi consumat inainte de culcare), impotriva halenei (mirosurilor neplacute ale gurii) - se ia dupa masa un amestec dintr-un praf de nucsoara amestecat cu un praf de cuisoare, va avea un efect dezinfectant si odorizant la nivel bucal si chiar digestiv.

Coriandrul:

Un alt condiment minune, nu multa lume ii cunoaste proprietatile. Este foarte bun pentru digestie, avand un efect usor carminativ, digestiv, calmant, antiemetic (ajuta impotriva balonarii, gazelor, greturilor, indigestiilor). Este un ajutor de nadejde in tratarea diverselor infectii si rani bucale, avand efect antiinfectios, improspatand de asemenea respiratia (cateva bobite mestecate dupa masa inlocuiesc excelent guma de mestecat). Mai mult decat atat, se pare ca este o sursa imprtanta de fier, ajutand chiar la reglarea menstrelor femeilor si la reglarea anemiei. Continutul de substante active are rol antiinfectios chiar in simptomatologia conjunctivitei, tratand cu succes primele semne ale aparitiei ei. De asemenea, readuce la un nivel normal valorile colesterolului.

scortisoara

Cimbrul:

Din gradina romaneasca, cimbrul si fratele sau, cimbrisorul, fac cu adevarat minuni. Cimbrul este folosit in mod traditional la mancarurile cu carne, tocaturi, sosuri de tomate cu usturoi, varza. Traditia romaneasca povesteste ca cine consuma cimbru (si salvie), devine imun la boli. Adevarul revelat prin consum este ca cimbrul inlocuieste cu succes antibioticele de sinteza, fiind un "antibiotic" natural, inlaturand cu succes febra si infectiile organismului. De asemenea, prin rolul sau dezinfectant, ajuta foarte mult la vindecarea infectiilor urinare.

Cimbrisorul,

Ruda sa salbatica, creste in tufe mici pe soluri nisipoase, de multe ori chiar pe musuroaiele de furnici. Are efecte dezinfectante si cicatrizante pentru rani si infectii tegumentare, crampe abdominale de orice natura (stomacale sau menstruale), eficient in inlaturarea febrei, guturaiului, in tratarea infectiilor urinare, a afectiunilor cardiace, are efect de stimulare a secretiei de lapte la proaspetele mame care alapteaza.

Ghimbirul,

O planta prea putin cunoscuta la noi, are si ea efecte reamarcabile. Cu o aroma racoritoare si iute in acelasi timp, miez galben si coaja cafenie, este de fapt o radacina, un rizom, care se foloseste ca mirodenie in toate sortimentele de mancaruri, la supe, mancaruri, muraturi, pana la deserturi si bauturi. Are un aspect oarecum caraghios, imita intrucatva forma corpului uman. Iar detaliul acesta este, in culturile orientale, semn sigur ca planta este benefica intregului organism. E...o farmacie intreaga. Tonic pentru stimularea imunitatatii, digestiv (de exemplu ghimbirul murat, de culoare rozalie, se foloseste in Japonia ca garnitura la sushi), combate simptomele indigestiilor, ajuta metabolismul sa functioneze corespunzator, termogenic usor, este foarte eficient in tratarea racelilor si febrei, avand si un efect dezinfectant (se face decoct dintr-o radacina razuita si oparita aprox. 10 minute in 1-2 cani apa). Combate durerile de gat, daca se fololseste un amestec de ghimbir proaspat, razuit, amestecat cu miere si lamaie, care se inghite incet, cate o lingurita de 3 ori pe zi. Sau chiar ca remediu indicat pentru slabit si accelerarea metabolismului, dimineata pe stomacul gol se ia o lingura de ghimbir proaspat, razuit, amestecat cu miere.

Spor la sanatate!


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi