Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Gastronomie

Fursecuri cu untura

In urma cu doi ani, canalul TV Cooking Channel a lansat o provocare pentru prajiturelele de Craciun si am vrut sa particip. Am facut aceste fursecuri pe care mama le face iarna, fursecuri care au castigat si de doi ani sunt pe listele cu prajituri de Craciun la Cooking Channel.

“Romanii taie la fiecare Craciun un porc. Parintii mei cresc intotdeauna un porc pe care il taie cu cateva zile inainte de Craciun, in ziua de Ignat, pe 20 decembrie. Imi aduc aminte cum guita porcul cand il scoteau din cotet, dar suferinta ii era scurta. Copiilor le place sa se urce pe el si sa il calareasca putin. Apoi porcului ii este curatata pielea, arsa prima data (cu paie sau, mai modern, cu arzatorul cu gaz), ca tot parul sa fie ars si in acelasi timp pielea sa fie coapta, apoi spalata cu apa calda. Asa de bun este soriciul, poate cea mai buna parte din acea zi.

Urmeaza transarea, cand se pun separat sunca, coastele, muschiul, si matele pentru carnati. Mama punea separat grasimea curata (osanza) pentru a fi folosita in special la prajituri: fursecurile de mai jos si un aluat foietaj facut cu osanza. Dupa ce treaba era terminata, urma pomana porcului, o mica friptura cu salata de varza acra (si ma apuca o pofta in timp ce va povestesc asta). Stiu ca e in post, dar pomana porcului era o mica exceptie, fiind singura masa cu carne mancata inaintea zilei de Craciun.

Cam asa aratau zilele de dinaintea Craciunului la noi acasa, pregatind porcul, facand curat in casa, apoi impodobitul bradului si in dimineata zilei de Craciun foarte devreme ascultand minunatele colinde si privind clipocitul celor 7 stelute din brad”, scrie Mihala Pesa Dascalu pe blogul ei.
Olteanca get-beget, Mihaela locuieste acum in Hickory Hills, Illinois, United States. “Imi place sa gatesc, cand sunt in bucatarie ma relaxez, imi pun gandurile in ordine si uit de stresul de toate zilele”, scrie Mihaela pe blogul ei, http://mihaelapd.blogspot.ro, unde am gasit si reteta pentru fursecurile pe care TV Cooking Channel le are de doi ani in listele cu prajituri de craciun.

“Fursecurile se pot face in orice forma, mie imi plac sub forma de floricica, cu nuca sau rahat in mijloc (asta era partea mea favorita, sa ajung in mijloc la nuca coapta). Sunt bune proaspete, dar si mai bune in zilele urmatoare. Reteta mea a fost castigatoare si a fost publicata pe site-ul cookingchanneltv.com, alaturi de retetele unor bucatari celebri”, mai spune Mihaela Pesa Dascalu.

Ingrediente (pentru aprox 25 bucati):

 400 gr faina (3 cani de 250 ml)
 200 gr zahar (1 cana)
 200 gr untura (1 cana)
 1 ou
 coaja rasa de la 1/2 lamaie
 1/2 lingurita nucsoara macinata
 100 ml apa (1/2 cana)
 1 lingurita praf de copt (1 pachet)
 vanilie
 un praf de sare
 cateva nuci si rahat pentru decorat
 zahar pudra pentru decorat

Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit).

Intr-un castron mai mare se pune faina, zaharul, untura, coaja de lamaie, oul, nucsoara, apa, vanilia, praful de copt si sarea si se amesteca (cu mana, sau se poate folosi mixerul) pana cand devine o coca mai groasa. Eu am folosit un pos mare si am format floricele, dar puteti face orice forma doriti, bastonase, semilune. In mijlocul fiecarei floricele am pus o bucatica de nuca sau de rahat si am apasat putin.

Se pun fursecurile in tava neunsa (se poate tapeta tava cu hartie de pergament), lasandu-se 2 cm intre ele. Se baga la cuptor pentru 25-30 minute. Se scot, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar.

Pofta buna!


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi