Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Gastronomie

Scuticele Domnului

Mihai Lupescu ne spunea in cartea sa, Din bucataria taranului roman: "Pelincile Domnului, turte de Craciun, turte de Ajun, scuticele Domnului se fac in Ajunul Craciunului. Ele sunt niste turtite subtiri si coapte, muiete in apa indulcita cu miere ori zahar. Printre ele se pune si branza de julfa (julfa, jufa sau jurfa se face din samanta de canepa pisata). Cine vrea poate pune si miez de nuca pisat. E pomana cine le face si le trimite altora. Ele se duc si jertfa la biserica. Pe masa satencelor se pun de Ajun de le sfinteste preotul".

Craciun fara turte nu exista, asa ca ne apucam de treaba. Pentru Pelincile Domnului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru turtite:

700 gr faina
1/2 lingurita sare fina
apa calduta, nu foarte, cam vreo 300 ml

Pentru sirop:

400 gr zahar
600 ml ceai de tei, iasomie si cateva petale de trandafir
20 ml esenta rom, optional
Pentru "umplutura":
400 gr nuca pisata
200 gr zahar

Turtitele se pregatesc asa: din faina, sare si apa turnata cate putin, framantati un aluat potrivit, destul de elastic dar sa nu se lipeasca de maini. Il lasati apoi sa se odihneasca cam o jumatate de ora, (acoperiti-l cu un prosop, altfel va incepe sa se usuce).

Dupa care se va trece la pasul urmator: sucitorul! Aluatul il intindeti bine de tot cu sucitorul de lemn pana obtii o foaie subtire-subtire, stravezie chiar, cam cat muchia de cutit. Pentru a va fi mai usor impartiti aluatul in doua si lucrati intai o bucata, cealalta lasati-o in continuare in bol acoperita cu prosopelul. Cand ati obtinut foaia subtire de aluat decupati turtitele cu ajutorul unei farfurii si a unui cutit ascutit.  Apoi urmeaza coptul lor. Pe o tabla incinsa bine - de preferat o plita de tara, dar ne mai adaptam si noi :) - puneti, pe rand cate o turtita.

O puteti acoperi cu un capac mai mare decit turta, pentru a preintimpina eventuala scorojire a lor in timpul coptului. lasati-o foarte putin dupa care o intoarceti imediat si nu o mai acoperiti cu capacul. Aveti grija ca se fac foarte repede, daca le lasati mai mult se vor usca mult prea tare si se vor arde. Deci... grija mare si gingasie :) Dupa ce ati copt turtitele din prima bucata de aluat luati urmatoarea bucata de aluat plus resturile de aluat ramase in urma decupatului, framantati-le foarte putin si incepeti iarasi operatiunea sucitor apoi pasul coptului.

Si tot asa pana terminati de intins si copt intreaga cantitate de aluat. Pentru sirop vom pune la fiert ceaiul cu zaharul si optional esenta de rom pana obtinem un sirop nu foarte gros.
Apoi luati cate o turtita si treceti-o prin siropul fierbine (grija mare la degete!) lasandu-le sa se inmoaie bine.

Umplutura se face foarte simplu din miezul de nuca prajit foarte putin, doar cat sa ii dea nucii o nota aparte, macinat si amestecat cu zaharul.

Intr-un bol curat, putin mai larg decat marimea turtitelor vom trece la "asamblarea" delicatesei. Astfel luati o turtita inmuiata bine in siropul fierbinte, o puneti in bol intindem, pe toata suprafata acesteia, nuca pisata amestecata cu zaharul.

Apoi veti lua alta turta, o treceti prin siropul fierbinte, puneti peste, apoi nuca... si tot asa pana ce se vor termina toate turtitele. Deasupra ultimei turtite puneti un strat generos de nuca amestecata cu zahar.  Acoperiti cu un prosop curat si lasati la odihnit la loc nici prea cald, dar nici prea rece.

Sunt de post, dar sunt atat de dulci. Sunt atat de simple si de bune!

Daca aveti nevoie de idei pentru masa de Craciun ori pentru cea de Revelion, va puteti inspira si de aici: http://alice-albinutza.blogspot.ro/


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi