Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Gastronomie

Zacusca

Una dintre cele mai apreciate gustari este, fara indoiala, zacusca. De vinete, de ardei, de ciuperci ori combinata, zacusca este nelispsita din camarile gurmanzilor. Si pentru ca nu stiam reteta, am furat-o de la Dan Iancu, de la ospataria ce-i poarta numele...

http://ospatariaiancului.wordpress.com

Habar nu ai ce bucurii imi face toamna!

Uite, acum am venit de la piata plina ce culori si arome. Imi aduc aminte de primele zile de gospodarie si de vitejiile produse. Prima din seria a fost fara doar si poate zacusca. Cumparaseram noi vinete bosumflate, ardei capia obraznici, rosii lenese, ceapa rostogolita, alba iute si rosie binemirositoare, praz vanitos, usturoi falnic, gogosari copilarosi, morcovi naivi dar subtiri si telina mai intelectuala decat Cioran. Oricum, daca nu era mai intelectuala, mai putin mincinoasa era sigur si nici nu se gandea la sinucideri orchestrate cu admiratii frantuzesti.

Am gasit si niste ciuperci din care am luat ceva kile si de o mancarica in care sa-si faca loc mararul. In bucataria de atunci ne-am apucat intai de copt ardeii, gogosarii si vinetele. N-am copt toti ardeii capia, am lasat si o samanta de rosu crud si bezmetic. Zis si facut. Copt si curatat la sange. Din rosii am tras un suc gros si parfumat de nu mai visai la Chanel 5. Si am pus ceva oale la facut, cu ceapa si usturoi din belsug la calit in ulei de floare pe acea vreme ca ala de masline inca nu-l inventasem. Intr-una am pus vinete cu gogosari si ardei capia, in alta la cele de mai sus mai puseram si ciuperci, iar in a treia de toate fara vinete. Bun inteles puseram suc de rosii din belsug, morcovi si telina maruntite rau, frunze de dafin, chimen, boabe de piper si ienibahar, sare si da-i si fierbe la foc mic sub plite si ce mai gasiram. Se umpluse casa de miros minunat de credeai ca am intrat in raiul bucatariilor de vara cand se pun conservele toamna. Mai le daduram si la cuptor sa scada bine si le trecuram in borcane legate apoi cu celofan. Borcanele au fost puse in alte cratite cu apa si iar la cuptor sa tina peste iarna. Cand zaceam noi linistiti ca avem vreo 40 de borcane cu zacusti pentru toamna suna telefonul. Era maica-mea care ma ruga sa iau de la ea niste legume pentru zacusca ca mi-o trebui si mie. Si le-am luat. Pana-n iunie urmator am tot mancat zacusca…

Al tau si vesnic bucatar...

P.S. Uitai sa dau retetarul. Iata-l aici:

Niste vinete. Vreo sase gogonate sau vreo zece subtiri.
Un kilogram de ardei capia.
Un kilogram de gogosari.
Doua de rosii.
Unul de ceapa rosie, unul de alba si cateva fire de praz.
Poti sa pui pe la final si masline. Ia sa fie.
Ciuperci cate vrei. Cate pui atatea ai.
O jumate de morcovi si cateva teline, vreo patru zic eu.
Mirodenii ai, nu uita de chimen si gusta de sare.
Cam asta e.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi