Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Interviurile Glare

Anca Boagiu, o femeie pe care politica sau pozitiile pe care le ocupa nu o vor schimba niciodata - "Tin foarte mult la propunerea legislativaa referitoare la parteneriatul public-privat, o solutie în aceasta perioada de criza"

V-ati intrebat de multe ori cum arata o zi din viata unui parlamentar. Iar cind este vorba despre o femeie, cu siguranta ati devenit mult mai curiosi. Pentru Anca Boagiu, vicepresedintele Senatului, o zi in Parlament are o singura coordonata -- eficienta. Inginer constructor, om politic, fost ministru al Transportilor, apoi al Integregrarii Europene, si, nu demult timp, Cavaler al Legiunii de Onoare, distinctie acordata de catre Franta. Un parinte devotat, un om pasionat de calatorii, de calarie si de inot.

-- Inginer constructor, ministru, om politic. Cum se impaca toate aceste lucruri cu rafinamentul si blindetea femeii?

-- Nu cred ca exista o contradictie între aceste meserii isi a ramâne feminina. Calitatile femeilor pot chiar aduce avantaje în exercitarea acestor profesii masculinizate, dar nu masculine. Femeile au capacitatea de a fi mai atente la detalii, la nevoile celor din jur si astfel vor îndeplini mai bine sarcinile care le revin.

-- De ce inginer constructor? Nu este o meserie dura?

-- Cu siguranta nu e o meserie usoara, nu stai în spatele unui birou într-un program de la 8 la 4. Initial, planuiam sa ma fac medic, dar am avut o mare dezamagire cind bunica mea, un model pentru mine, a fost rapusa de cancer si doctorii nu au avut ce face. Mi-am dat seama atunci ca nu as putea practica aceasta meserie. Asa ca am ales o meserie unde sa pot construi ceva, sa vad ca am ajutat la dezvoltarea României. Asa am ajuns inginer.

-- De ce ati ales sa intrati in politica?

-- Din dorinta de a construi, de a pune umarul la schimbarea României. Pot parea vorbe mari, dar în 2000, când am intrat eu în politica, schimbarea era palpabila. Am lucrat la Ministerul Transporturilor, în domeniul finantarilor internationale si al programelor de restructurare cu Banca Mondial. Este vorba despre celebrele PSAL si RICOP. Erau momente în care România se schimba, intram realmente în rindul statelor europene, democratice, orientate spre economia de piata. Apoi, ca ministru al Integrarii Europene, am avut oportunitatea sa vad atins obiectivul la care în 2000 abia visam, acela al aderarii la Uniunea Europeana. Din pacate, prea multi dintre politicieni nu au înteles ca aderarea la Uniunea Europeana a fost doar un obiectiv de etapa, iar atingerea acelor standarde europene necesita un efort continuu. Acum vedem efectele anilor irositi, 2007 si 2008, ani în care nu am stiut sa profitam de oportunitatea aderarii la UE. Am ramas în politica, desi recunosc ca nu de putine ori am avut îndoieli. Cred însa ca aceasta a ramas calea prin care putem schimba lucrurile în bine. Prefer sa am un contact permanent cu alegatorii mei, sa îmi fac datoria în Parlament si sa promovez legi în interesul lor decit sa alerg de la o televiziune la alta.

-- Ati fost cel mai tinar ministru al Transporturilor. Cum se vede Romania dintr-un astfel de fotoliu?

-- Cu multe probleme de infrastructura, dar cred caa acestea le vede oricine, nu trebuie sa fii ministru. Am avut un mandat de doar sase luni ca ministru, într-o perioada dificila, cu restructurari, concedieri, gasirea de finantari internationale. Acum, problema infrastructurii îsi are partial solutiile în finantarile comunitare, completate cu resursele proprii, bineînteles. E foarte dificil sa vedem rezultate pentru o infrastructura cu probleme de zeci de ani. E frustrant pentru mine sa vad ca proiecte pe care le-am început cind eram expert la Ministerul Transporturilor sau ministru nu au fost nici pina acum finalizate.

-- Care a fost cea mai importanta initiativa legislativa semnata de dvs?

-- Mi-e destul de greu sa aleg. Legea egalitatii de sanse din primul meu mandat ca deputat a fost la vremea acea o realizare importanta. În momentul de fata, tin foarte mult la propunerea legislativa referitoare la parteneriatul public-privat, o solutie în aceasta perioada de criza pentru a identifica noi solutii de finantare, a crea locuri de munca si, cel mai important, a oferi cetatenilor bunuri si servicii necesare la o calitate buna.

anca_boagiu_2

-- Care a fost cea mai importanta realizare a omului Anca Boagiu?

-- Fiul meu. E raspunsul oricarui parinte la aceastaa întrebare.

În plan profesional, momentul 1 ianuarie 2007, cind si prin munca mea România a devenit stat membru al Uniunii Europene, si decernarea titlului de Cavaler al Legiunii de Onoare de catre Franta sunt douaa realizari cu care ma mindresc.

-- Ce pasiuni are Anca Boagiu?

-- Politica nu mi-a lasat mult timp pentru pasiuni, dar încerc în timpul liber sa adun prietenii si familia, sa gatim, sa stam la povesti. O pasiune pe care am încercat sa o cultiv în fiecare an a fost cea a calatoriilor, însotita tot timpul de fiul meu si de prieteni. Îmi plac activitatile în aer liber, calaria, înotul.

-- Care este culoarea preferata? Care este destinatia de vacanta preferata?

-- Nu as putea alege o culoare. În general, prefer tinutele office, conservatoare, iar culorile sunt din aceeasi gama stilistica: negru, maro, bleumarin. Nu zic nu nici unor culori mai tari, precum roz sau rosu. Apoi, imi place sa plec în calatorii cu fiul meu si cu prietenii si am avut sansa sa vad multe destinatii interesante. Dintre toate, acum mi-a ramas în cap Sicilia, Taormina, unde m-as întoarce oricind cu placere. Zile de relaxare petrec insa si in România, la Constanta sau pe Valea Prahovei.

-- Ce masini va plac?

-- Prima mea masina a fost un Tico de care eram foarte mindra. Masinile germane vor fi tot timpul printre preferatele mele datorita elegantei si, mai ales, sigurantei pe care ti-o ofera.

-- Gatiti?

-- Nu pe cit de des as vrea. Unele din cele mai placute momente sunt cele cind ne adunam împreuna cu toti prietenii si familiile noastre si fiecare încearca sa gateasca tot ce stie mai bine.

-- Ati adoptat un fiu. Ce a adus el in viata dvs?

-- Multe bucurii, dar si multe responsabilitati. Sa fii parinte e cea mai dificila meserie pentru ca pe umeri iti apasa responsabilitatea de a forma pentru societate un om. Atunci cind insa vezi roadele muncii tale nu exista bucurie mai mare.

-- Ce planuri are Anca Boagiu?

-- Sa îmi fac datoria fata de cei care m-au ales si sa-i reprezint cu cinste in Senatul României. Sa fiu alaturi de fiul meu in ultimul an de liceu, la pregatirea pentru admiterea la facultate de anul viitor. Si, mai ales, sa ramin aceeasi Anca Boagiu, o femeie pe care politica sau pozitiile pe care le ocupa nu o vor schimba niciodata.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi