Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Interviurile Glare

"Saracia si excluziunea sociala sunt întotdeauna semne ale abuzului de putere" - dialog cu dna Leslie Hawke, ambasador al Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale

"Consider ca oamenii care nu sunt ,,parte a unei solutii", prin asta întelegând sa con-tribuie la transformarea lumii în care traim într-un loc mai bun pentru toti, se consti-tuie în parte a problemei. Cu alte cuvinte, acestia folosesc resursele fara sa aduca un plus de valoare. Pentru mine este important sa simt ca îmi aduc contributia la binele comunitatii" -- Leslie Hawke, ambasador al Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale

-- Dna Leslie Hawke, ati fost numit ambasador al Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale. Din aceasta postura, ce evenimente veti organiza pentru a combate saracia ori pentru a constientiza comunitatea ca este nevoie sa-si schimbe atitudinea pentru a avea o viata frumoasa?

-- Ne-am gândit ca în cadrul Balului de Caritate de Halloween sa avem o ceremonie de premiere tocmai pentru a pune în evidenta acest lucru si modul în care noi consideram ca România poate contracara saracia: Educatie Timpurie pentru TOTI!

În calitate de Ambasador al Anului European, voi avea posibilitatea de a aduce în atentia publicului importanta incluziunii educationale a TUTUROR copiilor din România. Misiunea Asociatiei Ovidiu Rom, pe care o reprezint, este de a ajuta copiii saraci sa mearga la gradinita, pentru ca apoi sa înceapa scoala la aceeasi vârsta cu ceilalti copii si sa aiba rezultate scolare bune.

În Romania, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale implementeaza programul national al Anului European care include o serie de activitati si evenimente pentru publicul larg si pentru jurnalisti, dintre care amintesc: Olimpiada Copiilor, competitia "Jurnalistul – Actor social", campania de promovare a drepturilor sociale etc. În calitate de Ambasador, sprijin aceste activitati atât prin participare, cât si prin transmiterea mesajelor Anului European catre publicul larg. Pentru mine Anul European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale poater fi rezumat în doua cuvinte: solidaritate si parteneriat.

-- Ati locuit multi ani in strainatate. Cum se vedea Romania de peste Atlantic? Ce mesaje primeati despre noi, romanii? Dar despre moldoveni, pe care i-ati cunoscut cu prima vizita a dvs la Bacau?

-- Când am ajuns în Bacau pentru prima data am pus bazele unui ONG, care s-a numit The Alex Fund, dupa numele primului copil pe care l-am întâlnit cersind în strada, Alexandru. Motivul pentru care am fondat The Alex Fund a fost acela de a strange bani în Statele Unite pentru a ajuta copiii foarte saraci din România sa beneficieze de dreptul lor la educatie. În perioada de început, majoritatea celor ce ne sustineau erau prietenii mei, care stiau foarte putin despre România. În prezent însa, în grupul membrilor The Alex Fund sunt multi tineri profesionisti americani de origine româna, oameni preocupati de viitorul României, la curent cu situatia sociala si economica de aici. Se întampla ca atunci când vorbesc despre România, uneori ei sa fie mai optimisti decât tinerii care traiesc în România. Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca ei se concentreaza mai mult pe oportunitatile de aici, care sunt în continuare uriase, în timp ce oamenii care traiesc aici sunt preocupati preponderent pe dezavantaje si se simt neputinciosi atunci când încearca sa schimba lucrurile în mai bine. Dar atâta timp cât te simti neputincios, ESTI neputincios.

-- Ce v-a determinat sa va implicati in actiuni de caritate? Ce loc ocupa aceste actiuni in viata dvs?

-- Consider ca oamenii care nu sunt ,,parte a unei solutii", prin asta întelegând sa contribuie la transformarea lumii în care traim într-un loc mai bun pentru toti, se constituie în parte a problemei. Cu alte cuvinte, acestia folosesc resursele fara sa aduca un plus de valoare. Pentru mine este important sa simt ca îmi aduc contributia la binele comunitatii. Nu cred ca exista ceva mai important decât acest lucru, cel putin nu în aceasta perioada a vietii mele. Am avut sansa mea la educatie, am întemeiat o familie, am avut o cariera, am calatorit. Sa ajut copiii saraci sa beneficieze de sansa lor la educatie, mi se pare cel mai bun lucru pe care îl pot face acum cu viata mea.

-- De ce Ovidiu Rom?

-- Împreuna cu Maria Gheorghiu, cadru didactic român, am pornit Asociatia Ovidiu Rom, ur-marind sa extindem programele pentru copiii si mamele sarace pe care l-am înitiat în Bacau. Am ales numele Ovidiu Rom pornind de la poetul Ovidiu, care a scris ,,Metamorfozele". L-am considerat un nume potrivit, care se potrivea perfect misiunii asumate, de a ajuta oamenii sa aiba propriile lor metamorfoze.

-- V-ati gindit sa sustineti si alte asociatii ce lupta pentru drepturile persoanelor defavorizate?

-- Noi colaboram cu alte organizatii. Un exemplu în acest sens este parteneriatul cu Fun-datia de Sprijin Comunitar din Bacau. Dezvoltam proiecte împreuna, în care amândoua or-ganizatiile contribuie cu resurse, iar The Alex Fund ne ajuta, la rândul lui, în ceea ce facem. FSC mi-a oferit sustinere în primii mei ani aici si le sunt recunoscatoare pentru acest lucru. Îi consider,în continuare, a fi unul dintre ONG-urile cu o foarte buna organizare din România.

-- Cum se vede Romania de la Bruxelles? Ce planuri are UE pentru a combate saracia din aceasta parte a Europei?

-- Scopul Anului European 2010 este de a da un impuls Guvernului si altor parti interesate pentru a încerca sa rezolve problema saraciei si excluziunii sociale. Este o ocazie de a face schimb de bune practici, de a stimula dezbaterile asupra politicilor în domeniu si de a crea legaturi între state care sa fie atât utile cât si durabile. -- Ce inseamna, de fapt, saracie si excluziune sociala?

-- Ei bine, saracia si excluziunea sociala sunt întotdeauna semne ale abuzului de putere. Asa cum într-o familie, parintii sunt responsabili pentru bunastarea TUTUROR copiilor lor, la fel o societate este responsabila sa urmareasca bunastarea tuturor cetatenilor sai. Acest lucru presupune ca toti copiii sa beneficieze de servicii medicale corespunzatoare si de ac-ces la o educatie care sa le permita sa devina membrii activi ai societatii când ajung la maturitate.

-- Ce parere aveti despre Moldova? Cum o puteti ajuta, din perspectiva misiunii unui Ambasador al Anului European?

-- Mi-au placut foarte mult cei patru ani petrecuti în Bacau. Am simtit comunitatea de acolo într-un fel în care în Bucuresti nu o pot face. Ovidiu Rom are în continuare programe în Ba-cau, dar este mai practic pentru mine sa fiu în Bucuresti, pentru ca aici este centrul legislativ si economic.

Stiu ca Moldova este considerata a fi zona cea mai saraca din Comunitatea Europeana si sper ca putem pune bazele unor programe noi în acesta zona, prin proiectul nostru ce îm-braca forma unui concurs national. Concursul urmareste sa ajute comunitatile locale sa îsi înscrie la gradinita, în aceasta toamna, toti copiii eligibili care traiesc sub limita saraciei. La finalul selectiei, cinci comunitati vor primi fiecare câte un grant de aproximativ 20.000 $ (15.000 €) pentru a fi folositi la înscrierea si mentinerea în gradinita a copiilor în anul scolar 2010-2011. Criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite sunt urmatoarele: (1) existenta unui mediator scolar în comunitate, (2) gravitatea problemei: numarul si ponderea copiilor care nu merg la gradinita si scoala, (3) capacitatea comunitatii locale de a implementa metodologia.

-- Daca ati avea putere universala, care ar fi primele trei masuri pe care le-ati lua ca sa ajuta Romania si, in special, Moldova?

-- Ar fi atât de usor! M-as asigura ca fiecare copil cu vârsta de trei, patru si cinci ani din România ar merge la gradinisa. Si ca fiecare dintre educatorii lor ar fi bine pregatit si platit.

-- Sunteti o femeie frumoasa, ambitioasa si puternica. Ce le sfatuiti pe romancele care inca isi mai cauta identitatea, care inca mai cauta reteta succesului, care inca isi mai cauta un drum in viata?

-- Le doresc sa aiba deopotriva ocazia si curajul de a ajunge sa îsi cunoasca aptitudinile per-sonale, oricare ar fi acestea. Ma întristez când întâlnesc oameni care cred ca au fost îm-piedicati sau opriti din dezvoltare, de societate, de familie au chiar de ei însisi.

Sunt femei care îsi spun ,,Oh, acest lucru este prea dificil, nu as putea face asta" sau ,,Oh, parintii mei (sau sotul meu ) nu ar vrea ca eu sa încerc asta" sau ,,Daca dau gres?" Sunt câ-teva femei din programul nostru adresat mamelor atât în Bucuresti cât si în Bacau care au profitat de ocaziile oferite de noi si care au reusit sa construiasca un viitor mai bun pentru ele si copii lor, în ciuda fricilor pe care le aveau si dezaprobarilor venite din partea familiilor. Una dintre ele este Narcisa, o mama cu doua fiice atunci când ne-a cunoscut pe noi, care abandonase scoala pe când era în clasa a opta. Acum ea este profesoara în Bacau. Un alt exemplu este o femeie de etnie Roma ce si-a parasit sotul abuziv. Acum ea traieste si munceste în Londra, fiind si recasatorita. Îmi amintesc ca era speriata si, practic, fara nici un ban, dar a acceptat un risc urias, iar acum traieste un prezent mai bun si mai fericit.


1

Comentarii:2


1# Scris de

dora

in data de:

21/09/2010 18:25

Da, asa este! Noi, moldovenii, suntem norocosi ca o avem. Dna fiind din Bacau, putem sa spunem ca ne este foarte aproape de suflet.


2# Scris de

george

in data de:

21/09/2010 05:46

Greu de inteles cum oameni ca dna Leslie Hawke, care cu siguranta ar putea sta pe un sezlong pe plaja mirifica a unui ocean,se implica totusi in asemenea actiuni vizind copilasii strazii.Si pentru ca e greu de inteles,cu atit mai mult e usor de admirat si de felicitat.Si ea si fiul sau sint niste Oameni extraordinari si de aceea trebuie sa ne rugam pentru ca Dumnezeu sa i aiba in continuare sub aripile sale protectoare intocmai cum ei iau sub obladuirea lor pe cei napastuiti de soarta si de sistem.


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi