Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Interviurile Glare

"Vreau sa fiu o actrita care nu are nevoie de buletin" - dialog cu actrita Petronela Lorena Chiributa de la teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani, unul dintre romanii care va aparea in celebrul catalog "Who is Who"

"Cred ca in cele din la urma cota unui actor se masoara si in popularitate, iar televiziunea m-a ajutat imens in acest sens. Dem Radulescu avea o vorba: "Exista actori care nu au nevoie de buletin, pentru ca ii recunoaste toata lumea, si actori care au carti de vizita". Si tot el ne spunea: "De astia din urma sa va feriti cit puteti, ca sint cei mai nefericiti oameni". Nu vreau sa fiu o actrita cu carte de vizita. Vreau sa fiu o actrita care nu are nevoie de buletin"
Petronela Chiributa

-- Petronela Lorena Chiributa, un nume care a promis de la inceput. In aceasta toamna vei aparea in celebrul catalog Who is Who. Cum a fost povestea?

-- Este absolut incredibila aceasta intamplare! Ma tot gandesc si aproape ca nu realizez nici eu ce mi s-a intamplat si mai ales cum. Atunci cand am fost sunata pentru acest interviu am crezut ca e o farsa, cu atat mai mult cu cat venea aceasta intamplare pe fondul unor sentimente puternice de zadarnicie a activitatilor mele. Nu pentru ca as fi asteptat un rezultat anume, ci pentru faptul ca simteam din ce in ce mai acut "presiunea" unui loc in care, fiind mult prea departe de adevaratele vibratii ale vietii, ma "topeam" cu fiecare secunda care trecea peste timpul meu. Aproape ca mi-a fost frica sa pun prea multe intrebari, desi ma tot chinuiau. De ce eu? De unde le era cunoscuta activitatea mea? Cine sau ce m-a recomandat?

Raspunsul a fost unul singur: biografia vie construita prin faptele mele. Absolut coplesitor! Am rasfoit o alta editie a acestei enciclopedii. Sunt nume cu puternica rezonanta, cuprinse intre file legate in piele suflate cu aur, avand un semn de carte din matase fina. Urma ca si eu sa am un loc intre acele file si biografii! E pur si simplu mana destinului si poate a faptului ca la nasterea mea, talantii primiti au fost unici. Apoi ei au fost "exploatati" si nu uitati sau aruncati sau, si mai grav, tradati. Nu mi-am tradat niciodata crezul pe care il am in aceasta profesie. Ma reinventez si remodelez, dar mi-am pastrat sufletul care vibreaza in fiecare clipa luand-o mereu de la capat cu intrebarea DE CE nu?

-- Care crezi ca au fost realizarile pentru care ai intrat in catalog?

Petronela Chiributa

-- Cred ca m-a recomandat fiecare dintre cele trei forme de manifestare a profesiei mele de baza, actoria, de aici derivand activitatea mea in televiziune si in presa scrisa. In primul rand actor al Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani de aproape 15 ani, cu numeroase participari la festivaluri internationale de prestigiu. Dar cred ca si cu o intamplare cat se poate de recenta prin prezenta intr-un spectacol pe versurile lui Eminescu in Mestre si Sacile, Italia. O experienta unica, de o incarcatura emotionala fara precedent. Dupa 4 ani de presiuni si dispret datorate capriciilor directorial artistice, am crezut ca trebuie sa pun punct profesiei pentru care nu am spus nu. Stagiuni intregi am fost "pedepsita" primind doar roluri de mica intensitate, desi sunt actor categoria I. Parcursul meu actoricesc a fost fragmentat de-a lungul timpului de factori externi, care prin intensitatea lor, m-au facut sa lupt impotriva valurilor si sa ma opun print-un alt "exercitiu" cel din televiziune si presa on-line.De aproape 4 ani de zile, la postul local de televiziune TELE'M Botosani, imi pun semnatura de realizator-producator pe deja 4 productii de televiziune. Emisiuni ca "De la lume Adunate...", "Spune-mi o poveste", "Cu sens despre sex" si "O zi, un om, un fapt" sunt suta la suta conceptia mea si a regizorului de emisie Ovidiu Elvald. Fiind realizator, dar si producator, timpul acordat pregatirii emisiunilor se prelungeste de fiecare data, dar si satisfactia unei productii care raspunde asteptarilor publicului larg e pe masura. Latura socio-umana si actele culturale sunt preferatele mele si cate nu au fost "minunate intamplari"! Emisiunea "De la lume adunate..." a inregistrat in toamna anului trecut un rating foarte bun, situandu-se pe locul 3 dupa stiri si o alta emisiune informativa.

Petronela Chiributa

Partea de presa on-line m-a cucerit imediat pentru ca, in sfarsit, puteam sa ma exprin liber si sa "cuvant" exact ceea ce simteam despre o realitatea care multora le parea absolut normala si fireasca insa pe mine ma ingrozea. Am pormit pe Botosani! Necenzurat cu articole despre viata culturala a orasului, insa socialul era cel "care-mi facea cu ochiul" si asa am luat calea editorialelor si a pamfletului. Un joc nou, dar fara impuneri. Putean scrie despre orice. Am facut-o intr-o maniera proprie. Din nou, surpriza! Ceea ce gandeam si scriam era pe limba celor multi si poate la fel de revoltati. Mie, mi se oferise calea si-am urmat-o. Nu-mi plac conventiile... si le-am distrus "cuvantand". Articolele au placut inregistrand un trafic foarte bun. Celelalte activitati ale mele tin de voluntariat in slujba necuvantatoarelor...

-- Ce ai simtit cand ai aflat ca vei intra in Who is Who?
-- Sincer? M-am intrebat: "Doamne, si de acum eu ce mai fac? E prea curand si parca seamana asa... a final de drum, iar eu sunt inca in aceasta calatorie. Dar nu-mi spusese nimeni Stop ci doar sa ma opresc si sa povestesc. Am povestit si-mi cerneam amintirile si viata printre randuri si tot mica-mi paream. A fost odata... Aceasta enciclopedie cuprinde pulsatiile vietii si momentele de gratie existentiala...ca niciodata...!"

-- Petronela, esti o actrita cunoscuta. Ce este celebritatea pentru tine? Cum te impaci cu ea?

-- Stii ce e curios? Ca nu mi-am dorit decat sa-mi pot face profesia. Sa fiu lasata sa mi-o fac si sa nu mai fiu conditionata de capriciile altora. Eu mi-am abandonat capriciile in profesie. Norocul meu a fost acela ca am "vietuit artistic" in preajma unor adevarati profesionisti -- David Esrig, Alexander Hausvater, Sanda Manu, Ion Caramitru sau Radu Penciulescu. De la ei am invatat "inaltarile", "zbaterile", dar si "caderile". Am incercat sa ma port ca un regizor in viata proprie. Stiu sa joc, dar nu am stiut sa ma joc cu cei din jur.

Am studiat mereu oamenii, le-am oferit felii din viata mea, dulci-amarui. Imi place sa fiu in centrul atentiei, dar celebritatea este un "personaj" foarte greu de jucat. Te poate dezumaniza si arunca de pe scara pe care chiar ea te-a urcat. Celebritatea este parsiva si rasfata prea mult oamenii. Important este sa nu uiti cine esti, care-ti sunt valorile si de unde ai plecat, dar mai ales incotro te indrepti. Restul e un cadru care e creionat de destin.

-- As reveni la scena si te-as ruga sa ne vorbesti despre cele mai frumoase proiecte din viata ta.

Petronela Chiributa

-- Au ramas multe lucruri nespuse in aceasta profesie. Au fost personaje care mi s-au strecurat printre degete si-am ramas cu regretul de a nu le fi jucat in teatrul profesionist (am jucat in facultatea Zita insa in teatru nu a fost sa fie...). Arta actorului inseamna adevar nu minciuna, sinceritate, nu prefacatorie. Arta actorului inseamna sa vrei sa fii tu insuti, sa fii cat mai aproape de adevarurile interioare proprii dincolo de fatada sociala sau constructiile voite sau impuse fara voie de viata. Daca doresti un test de sinceritate in fata ta si a celorlalti este de dorit trecerea prin "furcile caudine" ale actoriei.

Actoria este o oglinda necrutatoare care te pune fata in fata cu tine insuti. Au fost cateva momente care, prin unicitatea intamplarii lor artistice, m-au redefinit ca actor si mi-au redat increderea in faptul ca alegerea acestui drum spre sufletul oamenilor prin arta actorului, a fost cel potrivit. Din pacate, "viata este ceea ce ni se intampla in timp ce noi suntem ocupati cu altceva", dar exista un mare secret: Secretul in teatru, ca si in viata, e dragostea. Mi-am iubit personajele si le-am intrupat asa cum chiar ele m-au ghidat. Luluta, Fernanda, Sophie, Arkadina, Nora ,Veronica Micle, Muza... au fiintat odata cu mine inspre bucuria privitorului.

-- La ce proiecte lucrezi acum?

-- Din toamna, reluam un proiect care poarta semnatura regizorului Vlad Cepoi unde interpretez un personaj extrem de savuros si care cu siguranta va reprezenta o surpriza pentru spectatorii botosaneni obisnuiti cu anumite proiecte teatrale mai greu se descifrat. Desigur noua emisiune "O zi, un om, un fapt" e prezenta in grila de programe a postului local de televiziune in doua editii saptamanale. In cele 50 de minute alocate, descoperim altfel lumea, viata si oamenii si incercam sa facem viata, aceasta scurta calatorie a ficaruia dintre noi, sa fie la clasa 1. Raspund oricarei noi provocari.

-- Care a fost momentul in care ai multumimt Universului pentru meseria de actor?

-- In fiecare zi ar trebui sa fac acest lucru. E drept ca sunt si momente de furie care ma coplesesc si imi zadarnicesc visele. Fericirea e un lucru simplu: daca iti doresti un lucru si l-ai realizat, esti fericit; daca ti-l doresti si nu l-ai realizat, esti nefericit. Mie mi s-a implinit visul. Fac profesia care-mi da sens, dar parca tot lipseste ceva. Eu am realizat ce mi-am dorit, dar mai am o gramada de lucruri de facut si pe care nu le-am facut. Nu am facut film.

Petronela Chiributa

Cred ca in cele din la urma cota unui actor se masoara si in popularitate, iar televiziunea m-a ajutat imens in acest sens. Dem Radulescu avea o vorba: "Exista actori care nu au nevoie de buletin, pentru ca ii recunoaste toata lumea, si actori care au carti de vizita". Si tot el ne spunea: "De astia din urma sa va feriti cit puteti, ca sint cei mai nefericiti oameni". Nu vreau sa fiu o actrita cu carte de vizita. Vreau sa fiu o actrita care nu are nevoie de buletin.

Unul dintre momentele in care i-am multumit lui Dumnezeu a fost cel in care am intrat la facultate iar profesor mi-a fost Emil Coseru, de la el invatand marea calitate a unui actor, adaptabilitatea lui. Nu talentul, nu munca. Sunt foarte multi actori talentati sau muncitori care traiesc ca vai de ei. Trebuie sa fii un actor adaptabil, adica un actor care stie sa faca de toate. Am invatat, m-am adaptat si am adaptat ceea ce am invatat. In ceea ce ma priveste, pot spune ca am avut mult noroc. Actoria e o profesie modelatoare si daca reusesti sa traiesti la un nivel decent, atunci esti un om realizat. Daca nu as fi facut televiziune, as fi fost... oarecum pierduta.

-- Ce va urma? Ce planuri ai?

-- O alta schimbare majora de planuri (sunt in faza de propuneri - promit sa dezvalui in momentul intamplarii). Planurile? Nu-mi mai apartin. Viata e plina de surprize!


Comments (0)

Add comment:

Name:

Email:

(doesn't appear in page )

Comment:

 

Disponible characters

 

Anti-spam code - introduce in the above field the three characters of black colour


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi