Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Interviurile Glare

"Imi doream sa fac ceva nou, ceva care sa ramana in urma mea" - interviu cu cercetatorul roman Raluca Ioana van Staden, castigatorul Trofeului de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator

In acest an, o romanca le-a adus bolnavilor de cancer o veste buna. Este vorba despre un senzor care poate depista cancerul in corpul uman in mai putin de 6 minute. Dispozitivul poarta semnatura dnei Raluca-Ioana van Staden, detinatoarea premiului al II-lea la sectiunea Cercetatorul anului, in cadrul Galei Premiilor in Educatie - editia 2009, castigatorul Trofeului de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator, distinctie acordata in cadrul Salonului International de Inventii 2010 de la Geneva. Dispozitivul creat impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden, este, dupa cum spune cercetatoarea, ,,un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de 6 minute".

-- Cine este dna Raluca Ioana van Staden? Cine semneaza acel CV care a impresionat inventatorii de la celebrul salon de la Geneva? Unde v-ati nascut? Unde ati studiat? Ce v-a indemnat sa alegeti acest drum greu, dar minunat, al cercetarii?

-- M-am nascut in Campulung-Muscel, intr-o familie de profesori: mama a fost profesoara de limba romana, tata – profesor de chimie. Tatal meu a fost cel care m-a convins ca merita sa-mi dedic viata chimiei. Mama a fost cea care m-a urcat prima data pe scena, m-a invatat sa recit si mi-a insuflat dragostea de arta si frumos; de la ea am mostenit creativitatea. Sunt absolventa a Universitatii din Bucuresti, unde am studiat Chimia, si a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde am studiat pianul si compozitia muzicala. Din anul II de facultate am decis sa incep lucrul intr-un grup de cercetare; imi doream sa fac ceva nou, ceva care sa ramana in urma mea.

-- Care au fost germenii care v-au sadit in suflet pasiunea pentru cunoastere? Care au fost primele cercetari si primele rezultate care v-au dat curaj si ambitie sa mergeti mai departe?

-- In primul rand, orele de chimie din liceu. Experientele simple, dar atat de frumoase, facute cu tatal meu mi-au trezit interesul pentru a face mai mult decat a repeta ceea ce altii au facut cu mult inainte. Primele cercetari au fost facute sub indrumarea domnului profesor George-Emil Baiulescu si a doamnei dr Mariana Simina Ionescu. De la dansii am invatat sa lucrez in domeniul electroanalizei. In anul III de facultate am inceput sa lucrez cu domnul academician Marius Andruh intr-un domeniu pe care-l indrageam inca din timpul liceului – combinatii complexe. La terminarea facultatii aveam cinci lucrari publicate si acceptate pentru publicare: doua in domeniul combinatiilor complexe si trei in domeniul electroanalizei.

-- Cum sprijina statul roman activitatea de cercetare?

-- Exista programe nationale de cercetare la care fiecare dintre noi poate aplica. Aceste programe sunt finantate de la buget.

-- Cu siguranta aveti legaturi cu institute de prestigiu din lume. Cum vad ei activitatea dvs in tara lor?

-- Am colaboratori in toata lumea. Intotdeauna m-am bucurat de aprecierea si sustinerea dansilor, manifestata de multe ori prin invitatii cu key note sau plenare la conferintele organizate, invitatii pentru a tine conferinte in universitatile unde dansii lucreaza, de exemplu Universitatea din Viena, Universitatea din Antwerpen, Universitatea din Seattle.

-- Cand ati inceput sa lucrati la proiectul premiat la Geneva? In ce consta acel dispozitiv si cum poate fi folosit? Ne puteti explica, pe intelesul celor mai putin familiarizati cu termenii stiintifici, modul de functionare?

-- Totul a inceput la Universitatea din Pretoria, unde am inceput sa lucrez in domeniul analizei clinice, acum 12 ani. Dispozitivul este un senzor care poate fi utilizat la determinarea unor biomarkeri specifici unor cancere, direct din sangele prelevat de la pacient.

-- Ce buget ati avut la dispozitie? Cine v-a sustinut moral si financiar?

-- Proiectul a fost parte a programului PNII, parteneriate, finantat in totalitate de la buget. Intreaga familie si parintii mei m-au sustinut moral pe toata aceasta perioada.

-- Dispozitivul ar putea fi realizat si la scara larga ca sa poata fi accesibil unitatilor medicale? Cum ar putea ajuta oamenii?

-- MBTelecom este compania care va realiza la scara larga senzorul si va construi un aparat care sa poata fi utilizat atat de doctori cat si de asistentele medicale. Aceste sisteme de scanare vor spune daca acesti biomarkeri se regasesc in proba de sange si in ce cantitate. In caz afirmativ, doctorii vor decide ce medicamente trebuie prescrise pentru a preveni evolutia bolii.

-- Cum se impaca viata de familie cu notiunea de cercetator? Ce sacrificii a impus performanta?

-- Viata de familie si cea de cercetator sunt pe acelasi plan. De multe ori, eu si sotul meu ne-am dori sa petrecem mai mult timp cu copiii. Parintii mei ne ajuta foarte mult. Daca nu ar fi ei ca sa aiba grija de Maria si Freddy, noi nu ne-am putea concentra asupra cercetarii. Performanta in cercetare nu se poate obtine in cele 8 ore de lucru si in 5 zile lucratoare. Sunt zile, nopti de lucru non-stop, concedii folosite pentru redactarea unor lucrari, carti, capitole de carti.

-- Cat timp dedicat zilnic studiului?

-- In medie, 12 ore.

-- Ce pasiuni are omul din spatele brevetelor? Cine este femeia Raluca Ioana van Staden?

-- Imi place muzica, imi place sa cant la pian, sa ascult o muzica buna, sa citesc o carte buna, o revista de calitate. Ma joc cu copiii mei.

-- Sunteti o pianista pasionata. Cand ati cunoscut muzica si ce i-ati dedicat pina acum?

-- Am inceput studiul pianului la 6 ani. Nu concepeam sa fiu altceva decat pianista. Am dedicat pianului si compozitiei muzicale multe ore de studiu. Desi aveam rezultate foarte bune in Facultatea de Chimie, nu m-am simtit un om implinit decat atunci cand am fost admisa la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Am avut concerte, recitaluri, transmisiuni in direct la radio, TV, inregistrari pentru radio si TV. Din septembrie 2010 am hotarat sa incep din nou sa cant, o sa am un recital pentru care am inceput deja studiul.

-- Cum poate ajuta feminitatea intr-o cariera de succes? Credeti ca exista legatura intre feminitate si performanta?

-- Se spune ca femeile sunt inzestrate cu o mai mare intuitie si de multe ori sunt mai perseverente in ceea ce fac. Eu nu cred ca feminitatea si performanta au legatura. Cred de asemenea ca succesul nu e legat de feminitate.

-- Sunteti un cercetator tanar, o femeia sensibila, cu un zambet cald si frumos. Care credeti ca este reteta unei vieti fericite? Care credeti ca este definitia implinirii?

-- Cand iti atingi propriile tinte, cand esti intr-adevar multumit ca ti-a iesit ceva asa cum ti-ai propus, cand copiii iti umplu sufletul de bucurie cu o vorba de duh sau cu un gest nu poti fi decat fericit si implinit.

-- Va plac calatoriile? Care sunt destinatiile preferate?

-- Imi plac foarte mult calatoriile. Am colindat foarte mult. Cel mai mult imi place sa merg la Viena – nu intamplator, pentru ca este si ORASUL MUZICII.

-- Un om care iubeste muzica traieste si prin culoare. Care sunt nuantele preferate? Daca ar fi sa compuneti o simfonie a vietii, ce uvertura ati alege?

-- Albastrul si argintiul sunt culorile preferate. Referitor la uvertura … daca as compune acum as incepe cu uvertura ……. nu as alege…… . Cum va fi? Asta depinde de momentul ales pentru ca o compozitie muzicala si o interpretare reflecta starea de spirit a momentului infaptuirii actului artistic.

-- Ce sfaturi ati oferi tinerilor cercetatori aflati la inceput de drum?

-- Sa nu le fie frica sa viseze la lucrurile cele mai indraznete, sa fie perseverenti in ceea ce fac si niciodata sa nu-i asculte pe cei care spun ca ceea ce ei viseaza nu va prinde viata niciodata.

-- Ce este fericirea, dna Raluca Ioana van Staden?

-- O stare a momentului, care depinde numai de noi pentru cat timp vrem sa o tinem aproape. Pentru unii aceasta se refera numai la familie, pentru altii numai la cariera profesionala. Am crezut si eu ca fericirea se refera doar la cariera profesionala, dar numai de cand Freddy si Maria s-au nascut am realizat ca sunt deplin fericita.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi