Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Glare's Interviews

O calatorie in Tara Diavolului, cu Sega

La data de 11 iunie 2008, dupa 7 ani de-acasa, 17 ani de scoala, 11 ani de facut reclame si o viata launtrica plina de framantari si cautari febrile, dar sterile, Sega isi indeasa intrebarile fara raspuns intr-un rucsac, isi ia inima in dinti si lumea in cap si pleaca hat, departe, tocmai pana in India. Sau Tara Diavolului, cum i se mai spune… Timp de un an care ar putea fi considerat initiatic, pasii il poarta pe Sega de la ashramul lui Osho din Pune pana la locul nasterii lui Buddha in Nepal, din nordul tibetan al Indiei si pana in sudul ei dogoritor.

Fascinanta si deopotriva terifianta calatorie a lui Sega pe misterioasele taramuri de la capatul pamantului este povestita cu lux de amanunte in NAMASTE, romanul de aventuri spirituale prin India si Nepal, din care primul volum si-a intalnit primii cititori la data de 2 iunie 2012, la Bookfest. Am stat de vorba cu Sega, asa cum i se spune fostului “publicitar” Octavian Segarceanu, despre India, despre cartea sa, despre regasiri si calatorii.
 
-- O calatorie in India e fascinanta. Ce ti-a placut cel mai mult de acolo?

-- Costa cam cinci rupii si il gasesti pe toate drumurile. Aburind paharele subtiri de plastic sau paharele de sticla in care chai-wallah isi varau inevitabil degetele, incingand cestile ciobite de portelan sau canutele fragile de lut, facute special sa dai cu ele de pamant dupa ce le-ai golit, ceaiul masala a fost leit-motivul cel mai placut al calatoriei mele. Oriunde ma nimeream, intr-o gara sau intr-un tren, intr-o statie de autobuz uitata sau intr-un gang intunecos, langa vreun templu sau pe treptele care duc la Gange, chai-wallah - adica facatorii de ceai - erau acolo, ca niste zeitati protectoare. Cea-iaaaa!  cantau ei dupa calatorul insetat, vanturand dintr-un vas in altul lichidul brun si fierbinte. Ceai negru indian amestecat cu cardamon, scortisoara, cuisoare, piper, ghimbir si un strop de lapte, ca sa se lege aromele... Here's your chai, sir! Inchid ochii si sorb. Gustul inconfundabil al Indiei.

-- Ai stat in ashramul lui Osho. Cum a fost?

-- In ashramul lui Osho, nici o zi nu e obisnuita. E una mai neobisnuita ca alta. Și au fost trei luni de zile, in cadrul unui program numit Work as Meditation. Trei luni de munca si meditatie. Am muncit in biroul de resurse umane, am fost barman, am facut grafica, am stat de straja la porti, am fost indrumator de Chi-Kung in Buddha Grove, am cantat cu formatia in Auditorium, am invatat sa meditez dinamic, static si in intuneric... Despre toate astea si despre multe altele in Namaste (www.sega-namaste.com), romanul de aventuri spirituale in India.

-- Cum te-ai adaptat ca ortodox acolo?

-- Ca ortodox in Țara Diavolului, vezi diavoli pretutindeni. Nestiind de unde or sa vina atacurile inselatoare ale dusmanului, stai mereu incordat, cu ochii in patru. Și abia daca ii poti inchide noaptea, de teama sa nu iti intre dracii in minte, prin vise. La un moment dat, cedezi. Renunti sa mai fii ortodox si incerci sa devii o simpla fiinta umana. Dar nu e o usurare cand iti dai jos armura groasa a dreptei credinte. Nu simti ca zbori. Cazi la pamant si te tarasti o vreme, ca o molusca, pana inveti sa mergi din nou, fara proptele. Ți-e greu, caci acum esti plapand, ti-ai expus ranile, neputintele, indoielile, spaimele si inima, dar in cele din urma ajungi sa vezi ca cei din jurul tau nu sunt diavoli, ci fiinte umane, la fel ca tine. Cu rani, neputinte, indoieli, spaime si inima. La fel ca tine.

-- Ce simti acum, cand privesti spre India?

-- Simt recunostinta pentru felul in care l-a primit in bratele ei pe est-europeanul bezmetic. Simt recunostinta pentru experientele profunde, naucitoare, irepetabile pe care i le-a scos in cale. Simt si teama de a nu ramane pe loc, blocat in amintirea vie, mistuitoare, a unei Indii asa cum mi s-a dezvaluit atunci, in anul 2008-2009. Ca sa pot merge inainte, sunt nevoit sa scriu. Sunt nevoit sa stau pe loc si sa povestesc totul, asa cum s-a intamplat... Namaste, romanul de aventuri spirituale in India a aparut deja; acum lucrez la volumul 2, romanul de aventuri spirituale in Nepal, dupa care ma voi apuca sa scriu romanul de aventuri spirituale inapoi in India... Și apoi voi pleca mai departe.

-- Ce obiceiuri ti-a schimbat vizita in India?

-- Obiceiurile se schimba greu, dar meditez si beau ceai masala, pe care mi-l pregatesc singur, ca un chai-wallah :)

-- Ce ne-ai sugera tuturor celor care cautam un echilibru in viata personala?

-- Nu sunt vreun guru si Namaste nu e manualul micului iluminat, asa ca mai bine il lasam pe Osho sa ne spuna ceva despre echilibru...

"Nu cautati echilibrul. Echilibrul nu e ceva ce poate fi cultivat. Echilibrul vine dupa ce ati explorat toate dimensiunile vietii. E ceva ce se intampla, pur si simplu. Echilibrul nu poate fi obtinut prin efort propriu. Daca l-ati obtine astfel, echilibrul ar fi fals, fortat, iar voi ati ramane incordati. Cum ati putea sa va relaxati incercand sa va pastrati echilibrul? Nu veti putea sa va relaxati, de teama sa nu faceti vreo miscare gresita, la stanga sau la dreapta. Inevitabil, veti ramane incordati, ratand astfel toate ocaziile, pierzand intregul dar al vietii.

Atunci cand vine de la sine, echilibrul are frumusete si gratie. Nu l-ati fortat, ci l-ati lasat sa vina. Cand apare tristetea, stiti ca va trece si, de asemenea, stiti ca bucuria va trece si ea. Nimic nu ramane. Toate trec. Doar constientizarea dainuie. Constientizarea aduce echilibrul. Constientizarea e echilibrul."


Comments (0)

Add comment:

Name:

Email:

(doesn't appear in page )

Comment:

 

Disponible characters

 

Anti-spam code - introduce in the above field the three characters of black colour


sanandoilikeiasi