Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Interviurile Glare

BookLand - Targ urban de carte la Iasi

De cateva zile, Iasul este gazda Caravanei BookLand, un proiect generos dedicat iubitorilor de lectura. Despre acest lucru am stat de vorba cu Sorin Lucaci, coordonatorul caravenei.

-- Cum si cand a luat nastere Caravana BookLand? 

-- BookLand a luat nastere in anul 2011, ca o alternativa viabila la targurile de carte existente deja pe piata romaneasca, iar in 2012 se pozitioneaza drept cel mai de anvergura proiect de acest gen, atat din punctul de vedere al acoperirii geografice, cat si al duratei. Suntem prezenti anul acesta in 39 orase - am pornit la drum pe 6 Martie la Giurgiu si ne oprim abia pe 24 Decembrie 2012 la Bucuresti - iar in fiecare oras poposim cate 6 zile, cu mici exceptii, in Bucuresti, Constanta si Suceava am stat doua saptamani. O saptamana si jumatate vom sta si la Iasi.

 

Este un concept unic in Romania: targ urban de carte, organizat in centrele
comerciale din marile orase. Coborand cartea din turnul de fildes, motto-ul dupa care se ghideaza este: "BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheama, ci ii urmeaza!" .

-- Ce reprezinta in esenta acest targ de carte?

--BookLand este un targ inedit, atipic, neconventional, un targ pe care, vreau sa cred, si l-au dorit multi romani. Este o caravana care strabate 39 de orase ale tarii, timp de 42 de saptamani si care suplineste atat absenta celorlalte targuri de profil, cat si  lipsa fizica a librariilor din tara,
multe desfiintate sau intrate in insolventa in ultimii ani, atat din cauza crizei, cat si din cauza scaderii apetitului romanilor pentru lectura. Din acest motiv am creat si o librarie online (www.book-land.ro) care sa ramana conectata in permanenta la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oras al tarii. Cititorii isi pot comanda titlurile dorite si prin intermediul acestei librarii virtuale.

-- Este al doilea an de caravana, de periplu prin toata tara. Ce aduce inedit si atractiv acest targ in comparatie cu celelalte - Gaudeamus, Bookfest-, dar si in raport cu librariile? Care ii sunt obiectivele principale?

-- In plus fata de celelalte targuri aducem tocmai aceasta noutate, faptul ca incercam sa acoperim o mare suprafata din teritoriul tarii, sa-I urmam pe toti iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei si evenimentele organizate in cadrul targului, zic eu, fac diferenta. Caravana BookLand organizeaza in fiecare oras unde poposeste, multe evenimente artistice si culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expozitii de pictura si sculptura, momente artistice realizate de
copiii de la Scolile Populare de arta, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de arta, tineri actori de la teatrele de papusi etc. Iar in raport cu librariile existente, incercam prin calitatea si diversitatea titlurilor prezentate sa facem aceasta diferenta.

Pe parcursul Caravanei BookLand prin tara, am avut ocazia de a cunoaste oameni minunati, dornici sa ne ajute in demersul nostru cultural de mediatizare si promovare a cartii. Poeti, prozatori, critici literari, pictori, presedinti de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artistilor Plastici din Romania. As enumera cativa din Moldova, atat de draga mie: Carmen Veronica Steiciuc, un extraordinar organizator de evenimente culturale si festivaluri literare, Gheorghe Neagu de la Oglinda literara din Focsani, Lucian Manailescu de la Buzau, Constantin Marafet din Ramnicu Sarat, organizatorul Festivalului de creatie literara Titel Constantinescu, si multi altii. Sunt convins ca la Iasi, capitala culturala a Moldovei, cu atat mai mult vom gasi deschidere si receptivitate catre evenimentele cu caracter cultural. Suntem in discutii cu Palatul Copiilor din Iasi si Scoala Populara
de Arta "Titel Popovici".

-- Cum vi se pare piata de carte din Romania? Cum se descurca editurile in
aceste vremuri de restriste?

-- Piata de carte din Romania este insuficient structurata si valorificata. Este o piata cu potential, in continua miscare, editurile fac eforturi disperate pentru a-si conserva resursele si portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada foarte dificila din punct de vedere financiar. Din pacate industria cartii din Romania nu este la fel de profitabila ca cea din tarile dezvoltate: Germania, Franta, Anglia. Iar criza financiara a atins fara doar si poate si domeniul cartii. Putem spune cu siguranta ca piata de carte din Romania este in declin, si asta se reflecta si in activitatea targurilor de profil.

-- In ce orase ati avut cele mai bune vanzari, cel mai mare succes?

-- Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Brasovul. Intr-adevar este un oras turistic si asta s-a vazut in numarul foarte mare de vizitatori care au strabatut Piata Sfatului. Dupa Brasov, as putea sa mentionez intr-un fel de top, Timisoara, Bucuresti, Cluj, Constanta. Asta pana acum. S-ar putea ca Iasiul sa rastoarne acest clasament provizoriu. Si ne dorim acest lucru.

--  Ce tip de carte se vinde cel mai bine la targul dvs.?

-- Beletristica (in general literatura universala contemporana de la editura Polirom), dar si SF, seria George R. Martin, de la editura Nemira. Cartile pentru copii (povesti) dar si carti educative; parintii aloca bugete considerabile pentru cartea scolara si educativa. Apoi cartile pentru mamici, cartile de parenting "Cum sa crestem un copil sanatos", "Dezvolta increderea in sine a copilului tau", cd-uri si dvd-uri, precum si carti aspirationale, motivationale, psihologie si de dezvoltare personala.

-- Consider extrem de binevenite evenimentele adiacente targului de carte:
dezbateri culturale, lecturi publice, spectacole de dans si muzica, s.a.m.d.Cam cate actiuni de acest fel au loc intr-o stagiune BookLand?

-- Nu am reusit sa le numaram, mai ales ca nu am inchis stagiunea 2012, dar cred ca de ordinul miilor.

-- Ce asteptari aveti de la publicul cititor din Iasi?

--  Avem asteptari foarte mari de la publicul cititor iesean, pentru ca il consideram un public cultivat si cu aplecare catre lectura, si cum se spune in fotbal, "speram sa facem o figura frumoasa", sa satisfacem dorinta de cultura si, implicit de lectura a iesenilor, speram sa nu-i dezamagim. Venim cu peste 9000 de titluri de la peste 70 de edituri, deci o oferta consistenta de carte, muzica, film si jocuri. Ii asteptam pe booklanderii ieseni la Iulius Mall  pana duminica, 11 noiembrie, cu promotii, concursuri, evenimente culturale si momente artistice,  si multe alte surprize.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi