Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Interviurile Glare

Interviu cu Stefan Alexa, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi

"Nu ma amuza glumele cu politisti ..."

-- Ce ne puteti spune despre tânarul Stefan Alexa, cel care nu parasise înca, satul natal? Prevesteau preocuparile lui cariera de acum?

-- Personajul de care spuneti juca mult fotbal cu baietii pe ulita, deci din punctul acesta de vedere se tinea în forma de pe atunci. Când nu facea asta, închipuiti-va doar un film dupa povestirile lui Creanga. Hoinaream mult, odata pentru ca îmi placea senzatia aceea de libertate neprecupetita si-n plus ar fi fost pacat sa n-o fac de vreme ce avusesem sansa de a ma naste într-o zona mirifica, în satul Cozia, comuna Costuleni. Padurile de acolo erau celebre odata. La fel si culturile de porumb ori vita-de-vie. Dar nu era tot timpul loc de atâta haz. Provin totusi dintr-o familie de tarani, tata a avut o afectiune la un picior si schiopata, astfel încât preluam destul de mult din treburile gospodariei. Mai cu seama dupa ce fratele meu cu cinci ani mai mare a plecat de acasa. Pe la 17 ani i-am urmat exemplul.

-- Dar avea adolescentul de atunci un simt justitiar mai pronuntat ? Va amintiti o împrejurare în care el sa fi iesit în evidenta.

-- Nu, nu ma pot gândi la ceva anume. Dar spiritul justitiar sa stiti ca l-am învatat în familie, mi l-au imprimat parintii. Erau oameni de conditie modesta, sinceri, crescuti la rându-le în cultul muncii traiau doar din rodul muncii lor si n-aveau prin urmare vreme sa se ascunda dupa deget.

-- Peripetii de armata?

-- O sa zâmbiti, nu am facut armata! Aveam 18 ani când, întrebând si eu în stânga în dreapta, m-am decis pentru Scoala de Agenti de Politie de la Slatina. Asta se întâmpla prin 1980, iar cei doi ani de pregatire au echivalat cu satisfacerea serviciului militar pentru ca nu lipsea instructia militara. Programul era unul strict, calculat la minut. La 6 era desteptarea si aveai douzeci de minute pentru pregatirea fizica, dupa care ieseam la sectoare. Fiecare în compartimentul lui. Al meu era clasa si includea maturat, spalat, sters tabla... La 7 era apelul, mâncam si începeau cursurile care se încheiau în jurul orelor 13:30. Cât despre vacante erau cele obisnuite mai putin poate cea de vara scurtata bine de perioada de practica. Dupa prânz intram la studiu individual. Am absolvit în 1982 cu gradul de sergent major si încadrat în Politia Iasi ca agent de ordine.

-- O disciplina preferata?

-- Eram înclinat catre domeniul real în special matematica. Dar am studiat cu imbold suplimentar dreptul penal si criminalistica.

-- Ultima se preda acum alternativ si este inclusa în programa de studiu a unor facultati. Exista de pilda un laborator în cadrul Universitatii Al. I. Cuza. Sunt astfel de initiative utile?

-- De ce nu? E o stiinta dincolo de aparenta popularitate tehnica, foarte precisa, o vânatoare de indicii la nivel înalt. Cred ca astfel de cunostiinte nu strica nimanui, aliajul de matematica, chimie, fizica deci stiinte exacte te poate ajuta la urma urmei sa-ti explici niste lucruri.

-- Cum arata traseul scoala - punct prezent?

-- Spuneam ca m-am vazut încadrat la Iasi ca agent de ordine. Asta pentru o perioada foarte scurta din septembrie '82 pâna în luna februarie a anului urmator când am fost avansat la sectoristi. În aceasta perioada în 1986 am urmat la fara frecventa Scoala de Ofiteri. Odata cu absolvirea ei în 1989 am mai bifat o avansare la gradul de ofiter. Mi s-a dat o functie la economic, la Municipiu, raspunzând de unitati grele precum Antibiotice sau CFS dar iarasi pentru putina vreme pentru ca din '90 am raspuns de compartimentul de siguranta publica. Un compartiment ce însemna aproximativ 130 de lucratori, repartizari pe schimburi, pe ore, pe zone, în functie de situatia operativa. A fost perioada în care m-am familiarizat minutios cu Iasul pe care desigur ca-l cunosteam si inainte dar nu la acel nivel. Si iata-ne în 1994 anul numirii mele ca sef de sectie, Sectia 3 tot la Municipiu, pentru ca în 1999 sa preiau functia de adjunct a sefului Politiei Municipiului Iasi. Itinerariul profesional continua cu postul de inspector sef la Judet pâna în 2005 când am ocupat aceeasi functie la Bacau. Anul trecut m-am întors prin ordin de ministru si restul e istorie ...

-- Desi poate parea previzibil raspunsul am sa întreb totusi. Unde v-ati simtit mai comod, la Bacau sau Iasi?

-- Nu e previzibil. Mi-a placut Bacaul. Recunosc ca am mers la început cu o anumita temere. Dupa 3-4 luni însa, lucrurile s-au conturat în bine, mi-am facut un corp bine organizat de ofiteri si se parea ca am ajuns la stadiul în care fiecare parte întelegea cine ce dorea si în ce punct mi-am propus sa ajungem. Cred fara falsa modestie ca au fost apreciate unele principii personale.

-- Ni le impartasiti?

-- Îmi plac sinceritatea, corectitudinea, cartile pe fata, dar si o anumita lejeritate în munca. Stiu ca se poate interpreta... concret nu cred în angajatul stresat. Un colectiv care raspunde exclusiv "ordinelor" fara a dezvolta putina pasiune pentru lucrul facut nu ajunge nicaieri. Trebuie sa schimbi mentalitatea pentru a obtine eficienta. Acum aplicam ceea ce numim management consultativ. Toate deciziile se discuta în prealabil.

-- Care ar fi avantajele majore, si dezavantajele acestei meserii?

-- N-am sa le ascund pe cele financiare. Nu sunt sume din care m-am îmbogatit, dar de care ar fi necinstit pe de alta parte sa ma plâng. Dar cel mai mare câstig ar fi un stil de viata obtinut. Din scoala si pâna acum asa strict cum l-ar vedea unii te activeaza. Inclusiv faptul ca nu-i o slujba cu program fix, ci una care-ti impune sa ramâi mereu conectat la problemele care sunt. În plus e o functie publica, îti impune sa te îngrijesti sa ai o imagine, un anumit comportament. Si un alt mare avantaj personal ar fi acela ca dupa atâtia ani de munca n-am, Slava Domnului, false regrete sau melancolii de genul "daca as lua-o de la capat m-as face ... Dezavantajul sta în memoria anumitor cazuri de care pur si simplu nu te mai poti debarasa.

-- Dati-ne doua exemple dintre cele mai dificile

-- Ar fi cazul Copca din martie 2000, cu acel copil sodomizat si gasit în zona Caprita pentru care am lucrat fix 40 de zile. M-am implicat personal în acel caz. Un altul ar fi cel foarte mediatizat la data respectiva, cu fetita gasita moarta în catacombele din Stefan cel Mare. Finalizarea cazului a durat jumatate de an. Cred ca acolo deznodamântul, care-l inculpa pe fratele victimei m-a frapat. În general cauzele în care sunt implicati copii te sensibilizeaza altfel. -- De regula oamenii care au cunoscut batatura unui sat au un sâmbure de credinta în plus. Ati avut cazuri ce pareau fara cale de solutionare si care s-au rezolvat "miraculos"?

-- Sunt la rându-mi un om credincios. Canonul casei parintesti se plia pe cel biblic. Regulile erau cam aceleasi. Locuiam la o suta de metri de biserica si ma jucam în curtea ei. În privinta meseriei nu mi s-au întâmplat lucruri spectaculoase dar fara îndoiala uneori un Doamne ajuta te ajuta sa mergi mai departe. Iti da o atare stare sufleteasca, si ratianomentul de a continua.

-- Pasiuni de vacanta, de timp liber...

-- Cu timpul liber e o problema, cu vacantele la fel astfel încât atunci când le ai cea mai mare pasiune cel putin pentru mine e sansa de a ma odihni, de a ma refugia în familie. Caut linistea si acel ritm antitetic celui cu, care sunt obisnuit. Calatoresc pentru ca este si acesta un element al evadarii din cotidian, dar nu atât de des pe cât as vrea pentru ca trebuie sa am grija si de casa, de mama mea ajunsa la o vârsta la care îi datorez asta. Asa ca vacanta ideala e întodeauna "cea care va sa vina".

-- Cum arata familia dumneavoastra?

-- Din fericire si amanunt foarte important cu pasiuni comune. Sotia a îmbratisat si ea aceeasi meserie dupa ce m-a cunoscut si lucreaza acum în cadrul Penitenciarului la sectia de Cultura ca functionar public cu statut special. În rest sunt tata, unul nu foarte autoritar în sensul ca pot consilia dar nu impun, de fete, neînclinate spre domeniul familiei dar fara îndoiala cu ceva din spiritul justitiar la activ.

-- Exista unele mituri despre politisti... Cum le-ati demonta ?

-- Cred ca doar unul s-a generalizat si-au aparut multe bancuri. Eu nu privesc foarte amuzat aceste legende urbane perpetuate si mai noi scenete si seriale televizate. Nu pentru ca îmi lipseste simtul umorului, ci pentru ca ele manipuleaza, creaza o alta realitate si instiga. Lipsa încrederii populatiei într-o asemenea institutie duce invariabil la dezordine Unde se ajunge? Trebuie sa ne punem si aceasta întrebare. Exista si cazuri particulare desigur dar de regula politistii sunt pregatiti si nu prea intri în aceasta institutie altfel. Dovada concursurile pentru anumite functii care aduna si câte 20 de competitori pe loc. Exista si acel program anual de pregatire care prevede ore lunare pregatire teoretica, fizica si practica. În plus civilii neîndreptatiti au nenumarate modalitati de a face plângere împotriva vre-unui abuz. Aceasta mi se pare calea civilizata. Dar 10 cazuri negative la alte 2000 nu alcatuiesc cred imaginea de ansamblu a Politiei Române.

-- Obiective pe termen scurt?

-- Prioritara este evaluarea facuta de expertii europeni pentru intrarea României în spatiu Shengen. Urmeaza apoi o alta evaluare a Politiei de Frontiera dar pe un alt segment de activitate, al sistemului informatic si dupa semnalele pe care le am tot Iasul va fi gazda.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi