Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Liga Studentilor Romani din Strainatate

"Visul meu din copilarie a fost sa iau premiul Nobel; inca nu am renuntat la acest ideal" - dialog cu Andrei Anghel, student in anul III la Universitatea Harvard, specializarea Biologie Moleculara

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) este o organizatie neguvernamentala, ce asigura cadrul de organizare reprezentativ al studentimii romane din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele intoarcerii lor in tara dupa terminarea studiilor. Cea mai recenta actiune in Romania a fost Caravana LSRS, care si-a propus ca, prin incursiuni in licee, sa discute cu elevii despre posibilitatile de studiu in strainatate. Am discutat cu reprezentantii LSRS si le-am propus o serie de interviuri cu tinerii aflati la studiu in strainatate. Au raspuns prompt, bucurosi ca pot vorbi despre performanta, ambitii si vise. Primul interviu ne-a fost oferit de Andrei Anghel, student in anul III la prestigioasa Universitate Harvard, specializarea Biologie Moleculara.
damiana_marginean

-- Ce inseamna pentru tine Romania?

-- Eu vad Romania cum vede orice om tara in care s-a nascut. E tara mea, acolo unde este familia mea si unde am cei mai vechi prieteni; asta nu se va schimba niciodata. Nu sufar de patriotism exagerat si cunosc marile probleme ale tarii la fel cum oricine cunoaste problemele locului sau natal. Insa nu pot sa nu am un interes constant in Romania - nu pot sa nu citesc constant stirile de acasa si imi pare rau cand vad ca lucrurile merg prost.

-- Cum se vede tara ta din strainatate?

-- Din pacate, nu prea bine. Majoritatea americanilor au o parere foarte proasta despre tarile din Europa de Est in principiu, iar Romania nu face exceptie. Romania este o tara foarte putin vizibila si de peste ocean. Personal, singurele stiri din Romania pe care le-am vazut in publicatii internationale in trecutul recent au fost cea despre incidentul cu presedintele Basescu lovind acel baiat si acum taierile de salarii si pensii.

-- Ce faceti peste hotare pentru a promova Romania si tinerii ei?

-- Eu sunt membru activ in Asociatia Romanilor de la Harvard si acolo incercam sa fim cat mai vizibili in campus, prin organizarea de evenimente culturale si sociale. Insa eu consider ca promovarea cea mai buna a Romaniei in strainatate o facem chiar prin noi, studentii romani ce studiaza in afara granitelor tarii. Chiar daca lumea din jur nu stie nimic despre Romania, ei afla lucruri bune despre studentii romani care, in general, sunt foarte buni in tot ceea ce fac. Din acest motiv eu mi-am dedicat mult timp - prin LSRS, dar nu numai - pentru a ajuta elevii de liceu sa studieze in strainatate. Desigur, cei mai mari beneficiari sunt ei pentru ca primesc o educatie de calitate pe care nu ar fi putut-o primi in tara. Insa si Romania beneficiaza de pe urma lor. Beneficiaza pentru ca le arata strainilor ca si noi putem, ca nu le suntem inferiori.

-- Ce voi face dupa absolvirea cursurilor?

-- Eu sunt om de stiinta si voi urma calea clasica in domeniu. Dupa ce termin studiile universitare voi face un doctorat, apoi voi face studii postdoctorale si apoi voi cauta un post de profesor la o universitate sau un centru de cercetare. Visul meu din copilarie a fost sa iau premiul Nobel; inca nu am renuntat la acest ideal. Desigur, e o intrebare clasica pentru studentii in strainatate daca se vor intoarce in tara dupa studii. Pentru mine raspunsul la aceasta intrebare e oarecum simplu: Nu. Nu, cel putin in urmatorii 20 de ani. In momentul acesta stiinta in Romania este falimentara. Majoritatea cercetatorilor nostri din domeniul biologiei moleculare sunt intr-un fel de somaj tehnic - nu mai sunt bani de proiecte de cercetare - iar cei care inca merg la lucru au salarii din care efectiv nu se poate trai. In plus, fara sa fiu arogant, nu cred ca e rezonabil sa pretinzi ca eu, dupa ce imi termin studiile la Harvard, sa vin si lucrez pe un salariu lunar de patru-cinci sute de euro. Nu o spun intr-un mod rautacios sau acuzator la adresa cuiva. Pur si simplu eu nu am ce sa fac in Romania in prezent. E posibil ca in 20-30 de ani sa se schimbe situatia si in acest caz imi voi reanaliza pozitia. Totul depinde de cum evolueaza sistemul de cercetare.

-- Ce ar trebui schimbat in Romania pentru ca tinerii sa aiba un viitor frumos?

-- Aici ar fi multe de zis. E un fapt ca multe lucruri ar putea fi imbunatatite in Romania. Insa probabil pentru tineri doua dintre ele ar fi vitale pentru a asigura un sistem cat de cat functional. In primul rand ar trebui ca educatia universitara sa isi recapete valoarea. Romanii ar trebui sa realizeze ca o diploma de studii superioare nu este un drept, e un privilegiu pentru care ar trebui sa muncesti. Ar trebui ca in medie tinerii cu studii superioare sa aiba mai multe abilitati decat cei fara studii superioare. Din pacate, din cauza deja celebrelor "fabrici de diplome" acest lucru nu e adevarat. Studii universitare de calitate pot fi facute in cadrul unor universitati straine, insa apoi intervine a doua mare problema - slujbele si salariile nu sunt proportionale cu competentele (cu cateva exceptii in sistemul privat). Dupa parerea mea, pana cand aceste doua situatii nu se vor schimba, va continua sa fie foarte greu pentru un tanar sa isi croiasca un viitor frumos de unul singur.

-- Proiectul la care tin cel mai mult?

-- "Proiect" este mult spus. Efortul la care tin personal cel mai mult in prezent este chiar popularizarea studiului in strainatate printre elevii de liceu. Sunt inca foarte multi elevi romani cu foarte mare potential care insa nu sunt constienti de aceasta alternativa si de sansele lor. Ca o persoana care a intrat in contact si cu sistemul universitar romanesc si cu cel din Statele Unite, pot spune ca niciun efort nu e prea mare pentru a ajuta tinerii romani sa beneficieze de o educatie universitara de calitate.

Ambitie= abilitatea de a nu te descuraja atunci cand te lovesti de greutati si sa continui sa muncesti pentru idealurile si principiile tale

Cariera=drumul urmat in aplicarea unor idealuri

Romanism = maniera aparte specifica poporului roman de a face fata unor situatii

Prezentare LSRS

Mapa prezentare Caravana LSRS 2010


1

Comentarii:1


1# Scris de

Costin

in data de:

15/06/2010 05:37

Felicitari Andrei si felicitari Glare Magazine pentru un articol frumos! Caravana LSRS va continua si in Septembrie, dupa inceperea anului scolar. Keep in touch!


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi